Stijlkenmerken: Moedig (3)

Zoeken op moed en moedig bracht me bij het NLP College. Zoeken binnen deze blog bracht me op de volgende posts:

  • Moed en Overmoed (Voeten, Dekker) • 21 dec 2020
  • De moed om niet in de smaak te vallen • 23 sep 2018
  • Stout(moedig) en voorzichtig • 15 feb 2017
  • Stijlkenmerken: moedig (2) • 13 feb 2017
  • Stijlkenmerken: moedig (1) • 12 jun 2014

Moed is een thema dat me blijft aanspreken. Het is een thema voor ondernemers, meer dan voor professionals en zelfstandigen, want om echt verschil te maken heb je toch de moed nodig om groots in het leven te laten zien wat je kan. Zonder te weten wat dat precies is.

In een samenvatting van Dostojevski's Schuld en Boete las ik dat Raskolnikov van mening was dat de mensheid gediend was met meer moed (He tells himself that mankind would be capable of anything if it weren't for cowardice. What people are most afraid of, he says, is "taking a new step" and "uttering a new word"*). Zo gaat het verhaal, hij zou wel eens laten zien hoe dat zou werken. Hij begreep echter niet dat de theorie bedenken dat je moed nodig hebt en wat moed in de praktijk kan teweegbrengen twee dingen zijn. Uiteindelijk schrok hij terug van zijn daad. het is een verhaal dat we allemaal wel kennen. Maar ik zelf wist niet dat dit verhaal over moed zou gaan.

Ook voor zelfmoord is moed nodig. Ik geloof niet dat ik in 2014 of in 2017 dit soort voorbeelden in mijn hoofd had. Wat ik nu vooral denk is dit: wat als we nu het totale niveau van MOED meten in onze economie (of samenleving), en dat niveau is 60% [van het totaal van 100%]. Wat zou er dan gebeuren als dat niveau naar 65 en 70% stijgt? Wat gebeurt er dan met de economie? Gaan we meer consumeren, of juist meer investeren (want daar is moed voor nodig) en gaan we dan meer ondernemen? Maar ondernemers verdienen vaak minder dan specialisten in het bedrijfsleven die als professionals (in loondienst) werken.

Wat gebeurt er precies wanneer men meer moed heeft?

Die vraag intrigeert me nu. Gaan we meer scheiden, omdat daarvoor de moed ontbrak? Gaan we meer ontslag nemen? Gaan we meer op wereldreis, gaan we minder samenwonen, omdat we moediger zijn om alleen te leven? Wat is het effect nu op macroniveau?


Een voor de hand liggend (economisch) antwoord is dat men dan meer risico gaat nemen. Dat moet dan wel samengaan zonder dat de mogelijke resultaten (rewards) in gelijke mate stijgen. Als je dat bedenkt dan heeft het helemaal geen zin om meer moed te hebben. Je moet wel iets doen waar je echt rationeel iets van verwacht. Moed zonder doel en zonder extra hoop op een bonus in welke zin dan ook, is zinloos. Puur technisch gezien is de vraag dan ook minder interessant dan deze op eerste gezicht lijkt. De wereld is in balans, ook weer economisch gezien en wanneer er kansen zouden zijn, zouden mensen deze wel nemen. Als je dan zegt, ja maar ik was er niet klaar voor, of als ik toen weet wat ik nu weet, maak je een denkfout. Al die kennis en ervaring zit al in het leven verstopt...

Toch?

--


* - Blinkist Crime and punishment, "Before the crime."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?