Stage lopen bij de coach (2)

 Beste,

Ik geef hier even een korte terugkoppeling op de bijeenkomst van afgelopen week. dat doe ik zo om het even te parkeren, en mogelijk ook om niet in een groepsbijeenkomst te veel tijd te claimen.

Emoties, maken altijd veel bij me los. En dat gebeurde nu ok. Ik merkte al afgelopen maandag dat ik zaken ging associëren en daarin kwam ook die referentie naar Goleman vandaan. Ik ben al eerder in dit soort periodes geweest waar emoties op de agenda stonden.

Nadenken over emoties, of beter gezegd stilstaan bij emoties en dingen die je voelt is erg belangrijk en vooral het onder woorden brengen of labelen van emoties. Dat lukt mij nooit zo goed en zeker niet op het moment, ik heb altijd een week nodig, of in dit geval twee dagen om te zien wat me bezighoud.

Onderop de lijst van emoties stond Onzekerheid en daar bleef ik maar naar staren. Want dat is een thema dat me persoonlijk altijd bezighoud, maar ook economisch van belang is.

Als je mij vraagt wat economie nu precies is, dan zou ik zeggen: economie is in essentie onzekerheid en vertrouwen. Met die twee begrippen vat je alles wel samen. En dat zijn precies de begrippen die ook bij psychologie en coaching een rol spelen. Dus daarmee kan je de twee vakgebieden relateren.

Maar goed, het gaat nu niet om vertrouwen, maar wel om onzekerheid. En in mijn leven is altijd alles onzeker geweest. Dat begon al heel vroeg, en op dit moment, bij wie ik geworden ben kan ik het samenvatten dat twijfel me nog steeds elke dag beïnvloed of overheerst, en daarmee emoties en gevoel me overrompelen of van streek houden al is dat we sterk uitgedrukt (en dat op mijn leeftijd), terwijl aan de andere kant, ik nauwelijks onzeker ben, bv als het gaat om mijn werk. Dan weet ik precies wat ik moet doen, en als belegger - een grote portie van wat ik doe - speelt onzekerheid een essentiële rol. Iedereen is in de financiële wereld onzeker, en dat merkte ik laats weer op een bijeenkomst van vrienden dat er dan iemand is - die bovendien goed geïnformeerd was, want dat was nog voor het omvallen van SVB en het grote nieuws eromheen - hoe dat nu zit met Silicon? Ik reageer dan direct inhoudelijk en begin over lange termijn rente, of beter gezegd de obligatiemarkt, maar wat ik eigenlijk had moeten vragen was, wat doet dat met jou die SVB-affaire, hoe denk jij zelf over de economie en wat er nu allemaal aan de hand is? Hij is een architect en altijd bijzonder goed op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt..

Enfin. Onzekerheid en emoties. Voor coaches betekent onzekerheid: business. En hier wordt het interessant, want dat vraagt de nodige tact en ethiek. Want in geen enkel beroep spelen emoties zo'n grote rol en is de ene helft - de professional - veel beter onderlegd dan de andere helft. Dat speelt misschien bij economie en advies over hypotheken ook wel zo, maar dat is toch minder persoonlijk.

Ik ben overal onzeker over, vooral over de kleine dingen in het leven en in relatie met anderen. Ik twijfel, ik voel van alles, en laat me beïnvloeden door wat anderen doen, vooral op dit vlak van emoties en groepsactiviteiten. Ik wil wel mee naar Camino de Santiago met een groep vrienden, maar ... etc etc.

"Zonder onzekerheid zijn emoties niet nodig," daar moet ik het ook nog een keer over hebben. Maar voor nu is dit even het onderwerp. Emoties. En dat ik twee dagen nodig heb om daarover na te denken en te realiseren wat het allemaal in me teweegbrengt.

Qua coaching, is dit tevens de essentie en misschien wel de bestaansreden. De onzekerheid in de wereld, in relaties, in de economie zorgt voor de vraag naar coaching. Men is onzeker over zijn of haar baan, over een nieuw baan, de eerste baan en over promotie of ander werk zoeken. En daar kan de coach een rol spelen. Wanneer je veilig in je comfortzone zit is dit allemaal niet nodig. Dus zonder verandering is een coach zeker niet nodig. 

Moet je dan gaan porren om die onzekerheid boven water te krijgen zonder dat er aan de oppervlakte een rimpeling van onzekerheid te zien is? Dat is mijn vraag. Ik denk het niet. Eerst moet er een probleem zijn en dan kan je je afvragen hoe je iets wilt oplossen, en of een coachingstraject daarbij een rol kan spelen.

Maar gewoon nadenken over emoties en gevoel kan ook tot onrust zorgen die nergens voor nodig is..



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?