Rozenkruisers

De Rozenkruisers is een spirituele vereniging die teruggaat tot een mythische persoon in Duitsland Christian Rozenkreuz wiens naam als grondlegger wordt gebruikt voor deze beweging. Ik kwam op het concept van Rozenkruisers door het lezen van een boek van Mike Dash over de Muiterij op de Batavia, waar een van de hoofdpersonen van het drama een Rozenkruiser was of iemand van dergelijke spirituele overtuiging. 

In die tijd, aan het begin van de zeventiende eeuw was religie een centrale onderneming en bijgeloof en anders-denken werd niet zoals nu voor lief genomen, maar als ketters vervolgd. Een van aanhangers van de beweging in Nederland was een Schilder Torrentius genaamd die gefolterd werd door de aanhangers van Calvijn.

Vervolgens wilde ik dus meer weten over dit soort spirituele bewegingen en esoterische zaken en kwam uit bij een boek in de Online Bibliotheek: "Mysteriën en lofzangen van God, Kosmos, mens... het godsplan verwerkelijken."  Dat is op zich al bijzonder dat de bibliotheek hier heden ten dagen gewoon ruimte voor biedt. Het boekje van André de Boer, zelfzelf theosoof noemend, gaat in op de vele werken van spirituele ontwikkeling en duidt de plaats van deze bewegingen. De diverse relaties tussen filosofie, theologie en kosmologie worden uitgelegd en wat het doel is van elke visie. De relaties hart, hoofd en geest spelen hierbij een rol. De filosofie richt zich op het hoofd, het denken, theologie op de geest... maar het lukt me nauwelijks om een goed overzicht te geven.

het is misschien eerlijk om te zeggen dat ik al vrij snel afhaak. Een eerder product van deze soort denken richt zich op de interactie van macro-kosmos en microkosmos waar astrologie gebruikt wordt om de invloed van de kosmos op ons doen en denken te laten zien. 

In dit geval is astrologie geen onderdeel van de leer, maar antroposofie wel (die astronomie met antroposofie verbindt). In het boek van De Boer staat de tekst van Hermes Trimegistus centraal en in het boek wordt body gegeven aan deze leer door referenties te maken naar universitaire scholing. Zo is een hoogleraar Hanegraaf die hermetische filosofie doceert.

Het feit dat Rozenkruiser als fenomeen nog bestaat is wel bijzonder, maar ook niet meer dan dat. Free Masons bestaan ook, en verdere uitleg laat zien dat mensen die bij deze verenigingen aansluiten behoefte hebben aan groepsidentiteit. Ergens bij horen: de motivatie van affiliatie.

...

--

...  in het tweede kabinet-Balkenende (2003-2006) mocht Medy van der Laan als staatssecretaris voor Cultuur en Media subsidies uitdelen. Opmerkelijk aan de D66’er was haar levensbeschouwelijke overtuiging. Ze was een actief lid van de rozenkruisers.

... De term rozenkruisers gaat terug op de Duitse ridder Christaan Rozenkruis, een mythische figuur die begin vijftiende eeuw een broederschap zou hebben opgericht. Zijn naam duikt ruim twee eeuwen later op in manifesten die oproepen tot een geestelijke omwenteling.

De naam Rozenkruis staat symbool voor een bepaald type mens, zo valt te lezen in de informatieve catalogus bij de Amsterdamse expositie. Een mens die vertrouwen koestert in de mysteriën van het leven, met het christendom als basis. Maarten Luther (1483-1546) merkte al op dat ‘het christenhart over rozen gaat, als het midden onder het Kruis staat’.  (bron: https://www.ewmagazine.nl/kennis/achtergrond/2022/07/rozenkruisers-zoeken-naar-hun-goddelijke-vonk-21966w/)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?