Crabgrass Frontier (Jackson)

EEN. "Crabgrass Frontier: The Suburbanization of the United States is een boek geschreven door historicus Kenneth T. Jackson en gepubliceerd in 1985. Het boek is uitgebreid onderzocht en er wordt veel aan gerefereerd. Het boek onderzoekt factoren die de suburbanisatie van de Verenigde Staten bevorderden, zoals de beschikbaarheid van goedkope grond, bouwmethoden en transport, evenals federale subsidies voor snelwegen en woningen in voorsteden.

Jackson probeert de Amerikaanse suburban-ervaring,  

die hij als uniek beschouwt, breed te interpreteren. Hij stelt dat "de Verenigde Staten tot nu toe uniek zijn geweest in vier belangrijke opzichten die kunnen worden samengevat in de volgende zin: welvarende Amerikanen en middenklasse Amerikanen wonen in voorstedelijke gebieden die ver van hun werkplek verwijderd zijn, in huizen die ze bezitten, en in het centrum van werven die naar stedelijke maatstaven elders enorm zijn. Dit unieke karakter omvat dus bevolkingsdichtheid, eigenwoningbezit, woonstatus en woon-werkverkeer. " Zijn werkdefinitie van buitenwijken heeft vier componenten: functie (niet-agrarisch wonen), klasse (midden- en hogere status), scheiding (een dagelijkse woon-werkverkeer) en dichtheid (laag in vergelijking met oudere delen). Ook dominant in het boek is het idee dat de rijken als eerste de vlucht uit de stad begonnen - iets dat de middenklasse uiteindelijk navolgde toen de stadsbelastingtarieven geleidelijk verhoogden om de daaruit voortvloeiende stedelijke problemen te betalen - aangezien de armere klassen in de oudere centrale stedelijke gebieden bleven.

[De prijs van een huis is in de Nederlandse economie (canon van de economie) evenredig met de afstand tot werk. In die zin is dit boek en dit onderzoek ook uniek]

Buitenwijken standaard... Van oudsher was de belangrijkste functie van de stad een centrale ontmoetingsplaats om zaken te doen. Jackson stelt dat vóór 1815 en de industriële revolutie elke grote stad een "punt" op een kaart was dat in twee of drie uur van de rand naar het centrum kon worden gelopen. Steden hadden vijf kenmerken: 

  • Hoge bevolkingsdichtheid of "congestie", vergelijkbaar met New York City in de jaren tachtig: 35.000-75.000 inwoners per vierkante mijl.
  • Scherp onderscheid tussen land en stad. In Europa was de afbakening een letterlijke verdedigingsmuur (tegenwoordige stadsmuren kunnen zijn vervangen door een ringweg of zakenboulevard).
  • Functiemenging met buurten: zonder industriële fabrieken, buurten gemengde commerciële en residentiële activiteiten.
  • Korte afstanden tussen werk en verblijf; de meeste mensen moesten lopend naar hun werk en woonden en werkten vaak in hetzelfde gebouw.
  • Centraliteit van cultuur en elite residenties. De hogere klassen woonden op loopafstand van werk en culturele activiteiten, terwijl de arme arbeiders aan de rand van de stedelijke gebieden woonden, samen met de ongewenste geuren van beroepen zoals het looien van dierenhuiden en het maken van zeep.

"Voorsteden waren dus sociaal en economisch inferieur aan steden toen wind-, spier- en waterkracht  de drijvende krachten achter de beschaving waren... Zelfs het woord buitenwijk suggereerde inferieure manieren, bekrompenheid en fysieke ellende."

Transport innovatie... Tussen 1815 en 1875 begon de situatie in de Verenigde Staten echter te veranderen. Met nieuwe vervoersalternatieven zoals de stoomveerboot, de omnibus, de forenzenspoorlijn, de paardenwagen, de verhoogde spoorlijn en de kabelbaan kwam "een uittocht die steden binnenstebuiten zou keren en een nieuw patroon van welvaart in de voorsteden en wanhoop in het centrum zou inluiden". 

De stoomlocomotief in het midden van de 19e eeuw voorzag de rijken van de middelen om in een landelijke omgeving te wonen, om te socializen in countryclubs en toch naar het centrum te pendelen; dit waren de buitenwijken van de spoorwegen. "Het woon-werkverkeer per spoor was echter niet alleen duur, maar ... de stoommachine genereerde langzaam snelheid [zodat] spoorwegvoorsteden meestal onderbroken waren en gescheiden door ... open ruimte."

Na de Amerikaanse Burgeroorlog kwam de Age of the Trolley, die woon-werkverkeer naar de middenklasse bracht en de stad uitbreidde. De "buitengewone welvaart en vitaliteit van de meeste stedelijke kernen tussen 1890 en 1950 kan niet worden begrepen zonder verwijzing naar de tramsystemen ... tegen de eeuwwisseling een 'nieuwe stad', gescheiden door klasse en economische functie en een gebied omvattend dat drie keer zo groot is van de oudere wandelende stad was duidelijk ontstaan... [zodat] tegen 1904 uitvinder Frank Sprague redelijkerwijs kon beweren: "De elektrische trein is de krachtigste factor in ons moderne leven geworden." "In 1890 steeg het aantal vervoerde passagiers op Amerikaanse straatspoorwegen (inclusief kabel- en verhoogde systemen) was meer dan twee miljard per jaar, of meer dan het dubbele van de rest van de wereld samen. openbaar vervoer om te vertrouwen op het centrale zakendistrict. "

De invloed van de auto was aanvankelijk traag, zodat zelfs "nog in 1918 de War Industries Board de sluiting van de gehele [auto-]industrie als een louter ongemak kon beschouwen". de vrachtwagen [die] vier keer het werk kon doen van een door paarden getrokken wagen die dezelfde straatruimte in beslag nam van een goed doel voor de besteding van publieke middelen. Inderdaad, de privéauto werd aanvankelijk beschouwd als de redding van de stad, een schoon en efficiënt alternatief voor het ouderwetse, met mest vervuilde, geurige, ruimte-intensieve paard. dat "zoals de populaire roman Babbitt uit 1922 van Sinclair Lewis aangaf, de privéauto niet langer een luxe was geworden, maar een noodzaak voor de Amerikaanse middenklasse."

Vlucht vanuit de stad... "De veranderende etnische samenstelling van de stedelijke bevolking deed ook de antipathie van de middenklasse jegens de oudere buurten toenemen, toen Polen, Italianen, Russen en diverse Oost- en Zuid-Europeanen, de meesten van hen joods of katholiek, na 1880 de geïndustrialiseerde gebieden binnenstroomden. Hoewel slechts een derde van alle Amerikanen woonde in 1890 in steden, tweederde van alle immigranten. ' Tegen het einde van de negentiende eeuw werden burgemeesters in New York, Chicago en Boston gekozen door immigrantenstemmen, en de mogelijkheid werd geopperd dat stedelijke functionarissen niet bereid waren de politie in te zetten tegen arbeidsradicalen, van wie de meesten uit Europa kwamen.

Jackson onderzocht de bijdragen van de New Deal aan volkshuisvesting en concludeerde dat "het resultaat, zo niet de bedoeling, van het volkshuisvestingsprogramma van de Verenigde Staten was om de rassen te scheiden, de kansarmen in binnensteden te concentreren en het imago van suburbia als een toevluchtsoord voor de problemen van ras, misdaad en armoede. De witte klasse vlucht vanuit de stad. Ondertussen hielp de Federal Housing Administration "om de bouwsector tegen de minderheids- en binnenstedelijke woningmarkt te keren, en haar beleid ondersteunde de inkomens- en binnenstedelijke woningmarkt." FHA vermeed het verstrekken van hypotheken aan mensen in etnische of minderheidsbuurten, wat de witte vlucht verder promootte.

"Aan deze angst werden specifieke programma's toegevoegd om eigendom te belasten om openbare verbeteringen en banen te creëren ten voordele van kiezers uit de arbeidersklasse. De opmerking van Lord Bryce dat de gemeentelijke overheid 'het opvallende falen van de Verenigde Staten' was, werd vaak aangehaald. De betekenis van dergelijke projecties gingen niet verloren voor gezinnen uit de middenklasse, die vaak van de gelegenheid gebruik maakten dat lage prijzen en goed vervoer het mogelijk maakten om buiten de jurisdicties van de stad te verhuizen. "

Lok van de buitenwijken... "Gedurende de negentiende eeuw ... annexeerden Amerikaanse steden aangrenzend land en groeiden gestaag ... de overheersende opvatting in de negentiende eeuw was de doctrine van gedwongen annexatie." Maar dat zou tegen het einde van de eeuw veranderen: "de de eerste echt belangrijke nederlaag voor de consolidatiebeweging kwam toen Brookline Boston in 1874 afwees. [Daarna] werd vrijwel elke andere stad in het oosten en het middenwesten afgewezen door rijke en onafhankelijke buitenwijken.

Tegen het begin van de 19e eeuw was er in de middenklasse een verwachting ontstaan ​​​​van woonruimte, wat Jackson toeschrijft aan het werk van Andrew Jackson Downing, Calvert Vaux en Catharine Beecher. "Familie werd een persoonlijk bastion tegen de samenleving, een toevluchtsoord, vrij van controle van buitenaf", waarbij "de opkomende waarden van huiselijkheid, privacy en isolatie de grootste ontwikkeling [ing] bereikten in de Verenigde Staten. De grote, De gemene stad, met zijn zelfverzekerde mannen en ellende, beloofde niet hetzelfde toevluchtsoord als de buitenwijken. Het "ideale huis werd gezien als rustend in het midden van een verzorgd gazon of een pittoreske tuin."

In 1833 verscheen in het pas herbouwde Chicago een nieuw type gebouw, 'ballonframe', dat 'de komende honderdvijftig jaar het grootste deel van de bevolkingsgroei van de Verenigde Staten zou absorberen'. Een "nieuwe structuur zou sneller door twee mannen kunnen worden opgetrokken dan het zware houten frame [in Europese stijl] door twintig ... [zodat] veel slechtbetaalde immigrantengroepen een huisbezit hadden dat even hoog was [als] blanke Amerikanen." Voor het eerst in de wereldgeschiedenis konden gezinnen uit de middenklasse aan het einde van de negentiende eeuw redelijkerwijs verwachten een vrijstaand huis te kopen op een toegankelijk perceel... de werkelijke prijs van onderdak in de Verenigde Staten was lager dan in de Oude Wereld.' 

Bedoeld om de woningbouw na de Grote Depressie te stimuleren, stelde de FHA van president Roosevelt minimumnormen vast voor woningbouw en lage aanbetalingen, en woningkredieten die voor de volledige looptijd van 20 tot 30 jaar worden afgeschreven. Voordien waren "de eerste hypotheken beperkt tot een of tweederde van de getaxeerde waarde van het onroerend goed",  en moesten leningen om de vijf jaar worden verlengd en werden de rentetarieven bij elke verlenging herzien.

Na de Tweede Wereldoorlog, aangemoedigd door de opkomst van nieuwe steden van productie in oorlogstijd en overheidssteun voor veteranen, nam het aantallen Amerikanen toe die het zich konden  veroorloven om huizen te kopen. Gezien de enorme groei van betaalbare woningen die bereikbaar zijn via de snelweg en de trein, trokken gezinnen massaal naar geplande steden zoals Levittown, waar alle details zoals scholen en openbare werken al aanwezig waren, zodat bouwers maar liefst dertig huizen per dag konden bouwen om elkaar te ontmoeten. geëist. Het belangrijkste was dat de decentralisatie van Amerikaanse steden na de Tweede Wereldoorlog leidde tot de zelfvoorziening van de buitenwijken rond de stedelijke kern, zowel als werkplek als als woonplaats.

Conclusie... "Recente veranderingen in Europa ondersteunen de stelling dat suburbanisatie een gemeenschappelijk menselijk streven is en dat de verwezenlijking ervan afhankelijk is van technologie en welvaart. Sinds William Levitt in 1965 zijn eerste huizen buiten Parijs oprichtte, is het Europese landschap bezaaid geraakt met alle attributen. van Amerika in de voorsteden. " "Voor beter of slechter, de Amerikaanse buitenwijk is een opmerkelijke en waarschijnlijk blijvende prestatie."

Vanwege de energie-inefficiëntie van de buitenwijk geloofde Jackson echter dat het 'lange proces van suburbanisatie, dat sinds ongeveer 1815 in de Verenigde Staten gaande is, de komende twee decennia zal vertragen en dat er een nieuw soort ruimtelijk evenwicht zal ontstaan. vroeg in de volgende eeuw."

... Ander onderzoek over dit onderwerp... Andere schrijvers en academici hebben geschreven over de toenemende suburbanisatie van de VS. Zo wijzen sommige sociale wetenschappers op de rol van racisme. Tijdens de Eerste Wereldoorlog resulteerde de massale migratie van Afro-Amerikanen uit het zuiden in een nog grotere verschuiving van woningen naar voorstedelijke gebieden. De steden werden gezien als gevaarlijke, door misdaad geteisterde gebieden, terwijl de buitenwijken werden gezien als veilige plekken om te wonen en een gezin te stichten, wat leidde tot een sociale trend die in sommige delen van de wereld bekend staat als witte vlucht. Dit fenomeen druist in tegen een groot deel van de rest van de wereld, waar sloppenwijken meestal buiten de stad bestaan, in plaats van binnen de stad. Met de toenemende bevolking van de oudere, meer gevestigde voorstedelijke gebieden, hebben veel van de problemen die ooit als puur stedelijke werden gezien, zich ook daar gemanifesteerd. Deze sociale wetenschappers suggereren dat de historische processen van suburbanisatie en decentralisatie voorbeelden zijn van blanke privileges die hebben bijgedragen aan hedendaagse patronen van milieuracisme.

Een team van schrijvers heeft de aanleg van het Interstate Highway System geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat dit en ander beleid van de federale overheid een belangrijke rol heeft gespeeld bij de Amerikaanse suburbanisatie. De aanleg van een efficiënt netwerk van wegen, snelwegen en supersnelwegen, en het afsluiten van hypotheken voor eengezinswoningen in de voorsteden, hadden een enorme invloed op het tempo van de suburbanisatie. In feite moedigde de regering de verplaatsing van de middenklassebevolking uit de binnensteden naar de buitenwijken aan, soms met verwoestende gevolgen voor de levensvatbaarheid van de stadscentra. Sommigen beweren echter dat het effect van Interstate Highway Systems op suburbanisatie wordt overdreven. Onderzoekers die deze mening aanhangen, geloven dat de bevolking van het stadscentrum zelfs zou zijn afgenomen als er geen snelwegsystemen waren, en beweren dat suburbanisatie een langdurig en bijna universeel proces is. Ze beweren in de eerste plaats dat naarmate de inkomens stijgen, de meeste mensen het bereik en de keuze van auto's willen.

Bovendien is er geen significant bewijs dat de ontwikkeling van snelwegsystemen rechtstreeks verband houdt met de afnemende stedelijke bevolking. (Crabgrass Frontier, Kenneth T. Jackson, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Crabgrass_Frontier)

TWEE. Dit onderzoek en uitleg van het boek laat vooral zien hoe wetenschappers naar dit soort publicaties kijken (Jackson had een PhD van Chigaco). "Recensie en visie op het werk door Richard A. Cannistra Precis 31 maart 2009. Kenneth T. Jackson werd geboren in Memphis, Tennessee in 1939. Hij behaalde zijn Ph.D. in 1966 van de Universiteit van Chicago. In 1968 werd hij assistent-professor aan de Columbia University in New York. Jackson is de directeur van het Herbert H. Lehman Center for American History en is ook ... de auteur van vele publicaties, waaronder The Ku Klux Klan in the City, 1915-1937, (1967), Cities in American History, (1972) en The Encyclopedia of New York City, (1995).

Het centrale historische probleem waar Jackson zich mee bezighoudt, is de [dan] recente toestand van stedelijk verval in centrumsteden in de VS, wat was het proces dat leidde tot de massale uittocht van de steden naar de buitenwijken in de loop van de tijd, maar vooral na 1945 , en wat er kan worden gedaan om steden te redden en weer op te bouwen in een robuustere vroegere toestand. Hij is ook geïnteresseerd in welke factoren hebben bijgedragen aan dit scenario... en wat als er lessen zijn getrokken uit deze ervaring die niet nodig zijn? worden herhaald.

Het proefschrift van Jackson in zijn boek Crabgrass Frontier gaat over de unieke Amerikaanse ervaring van suburbanisatie en waarom het zo succesvol was om de massa mensen aan te spreken en hun verlangen naar een eigen huis. Jackson vertelt ons dat vanwege bepaalde factoren, zoals traditionele Amerikaanse kernwaarden [zijnde: ], de goedkope prijs van land en benzine, nieuwe technologie en transportveranderingen, samen met het vermogen van de federale overheid om ontwikkeling te sturen naar nieuwbouw in de buitenwijken in plaats van naar bestaande stedelijke gebieden met hun hulp bij hypotheekverzekeringen droegen allemaal bij aan dit proces. Dit samen met Amerika's liefde voor leefruimte met een lage dichtheid was, zegt hij, een combinatie van factoren die nergens anders ter wereld is gebeurd dan in de Verenigde Staten. Er is echter een ander onderdeel van zijn proefschrift, maar een waarin er onenigheid is tussen andere professionals, en dit gaat over de federale overheid die verantwoordelijk is voor het creëren en implementeren van "redlining".

... Significante bevindingen: Een van zijn belangrijkste bevindingen in dit boek en verreweg de belangrijkste is de rol die grote bedrijven speelden bij het vormgeven van de buitenwijken. Dit omvat de gigantische transportfabrikanten, maar vooral General Motors om het openbaar vervoer uit de steden te halen en de auto vrij spel te geven, evenals de rol van de grote overheid bij de aanleg door de federale overheid van het interstate snelwegsysteem dat omzeilde de grote steden en dat was het werk van een studie door een commissie waarvan de meeste van haar leden de hoogste echelon van de General Motors Corporation waren. Ook sloot GM deals met alle steden om van hun trolleywagens af te komen en vervangen te worden door bussen gebouwd door niemand minder dan GM zelf. Dit is wat mij betreft de meest interessante onthulling in het boek.

Een van de bijdragen die Jackson's boek heeft geleverd, volgens Carl Abbott, is dat "Jackson's baanbrekende studie het werk van geleerden in de voorsteden uit verschillende disciplines ontwikkelt en versterkt". Een andere bijdrage is de relatie tussen de federale overheid en de banken en verzekeringsmaatschappijen, met name de FHA en de Home Owners' Loan Corporation in de jaren '30. Amy Hillier stelt dat "Secundaire bronnen die de HOLC beschrijven, absoluut geen melding maakten van de kaarten voordat Crabgrass Frontier werd gepubliceerd". 

De ideologische oriëntatie van de auteur kan het best worden omschreven als liberaal en stedelijk. Toen Jackson zijn Ph.D. aan de Universiteit van Chicago behaalde, zou het geen verrassing moeten zijn dat hij onder de invloed kwam te staan ​​van de beroemde "Chicago School" voor stedelijke ontwikkeling, opgericht in de jaren 1930 door Ernest. W. Burgess. Jacksons methodologische oriëntatie wordt een synthese genoemd omdat het meer dan één methodologie gebruikt in zijn analyse van de voorsteden en Carl Abbott stelt dat Jacksons boek "een uniforme interpretatie heeft geboden die verschillende benaderingen omvat" en "hij brengt het werk van historici, sociologen, econoom, en geografen in een interpretatie die draait om veranderende patronen van ruimtelijke verdeling en interactie”.

Het boek was erg sterk met betrekking tot de wortels van de Amerikaanse cultuur en het waardensysteem, vooral vanaf het begin als een uitbreiding van Engelse basiswaarden tot en met het vertrekpunt ervan en in de duidelijk "Amerikaanse manier van leven".... Een ander onderdeel waarin het boek uitblonk, was zijn beschrijving van de opkomst van de Amerikaanse stad aan het einde van de negentiende eeuw en haar grootstedelijke smaak toen de steden zich midden in een fase van expansie en annexatie bevonden.
 
De auteur schreef het boek na een artikel in een vakblad en het wekte veel belangstelling en debat, dus besloot hij een boek te schrijven op basis van zijn eerste onderzoek en ik denk dat, aangezien hij lange tijd in New York woonde York City en met zijn liefde voor stadsgeschiedenis was het niet zo moeilijk waarom hij dit boek zou schrijven. Hij is zeer begaan met de stad en in het bijzonder met New York tot het punt dat hij zeer actief is in het helpen en onderwijzen van anderen over de rijke en kleurrijke geschiedenis van die grote Amerikaanse stad. In feite organiseert hij gratis wandeltochten door de wijken van New York City voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis ervan en heeft hij gediend als voormalig voorzitter van de Urban History Association, de Society of American Historians, de Organization of American Historians en de New York Historical Society.
(https://www.academia.edu/3115002/_Crabgrass_Frontier_)

DRIE. "Kenneth T. Jackson's zorgvuldige overzicht van de Amerikaanse buitenwijk, Crabgrass Frontier: The Suburbanization of the United States (winnaar van zowel de Parkman- als de Bancroft-prijs), is ook een geschiedenis van de ambivalente relatie van de buitenwijk met zijn tegenhanger, de Amerikaanse stad. De stad baart de buitenwijk door haar bestaan ​​mogelijk en wenselijk te maken. De buitenwijk, geboren uit rebellie tegen de stad en haar inwoners, behandelt haar voorouder met minachting en spant samen met haar favoriete oom, Sam, om de stad de zorg en het respect te ontzeggen die ze heeft verdiend. Hoewel de buitenwijk sinds het olie-embargo van 1973 enige verdienste heeft gehad, blijft ze onverbiddelijk. Jacksons grondige en verhelderende synthese van het bewijs in zijn analyse van de stadia van dit generatieconflict laat weinig twijfel bestaan ​​over zijn sympathieën. De suburbanisatie van de Verenigde Staten is begrijpelijk, gezien de vele prikkels die zijn bedacht om blanke vluchten uit de centrale stad aan te moedigen. Toch was het proces nadrukkelijk niet onvermijdelijk, zoals Jackson's vergelijking met de Europese ervaring suggereert, en kan het in de toekomst niet aan anderen worden aanbevolen.

In zekere zin is de terugkerende drang om naar nieuwe havens te verhuizen op grasvelden buiten de officiële stadsgrenzen in feite niets anders dan het conventionele Amerikaanse patroon van 'het huis verlaten' - op eigen houtje beginnen om nieuwe wortels te leggen. Binnen grootstedelijke beperkingen spelen voorstedelijke pioniers het drama na van Daniel Boone die naar het westen trok toen hij zich door de druk van de bevolking opgesloten voelde. Vanuit een ander perspectief is de suburb echter het leidende product van de Amerikaanse groeimachine. Hier is de grens minder een psychologische veiligheidsklep en meer het toneel van speculatieve winsten die worden omgezet door het gemakkelijk te maken om te ontsnappen aan de problemen die de stad en haar inwoners vertegenwoordigen. In die zin zijn de makers van de wijk de vastgoedontwikkelaars, geholpen door transportinnovaties en bij elke stap bijgestaan ​​door overheidsfunctionarissen.

De rol van lokale en staatsambtenaren in dit proces van groei en beweging is gemakkelijk voor te stellen en algemeen bekend. Jacksons belangrijkste bijdrage aan onze kennis van dit samenspel tussen stad en voorstad is echter zijn onderzoek naar de hulp van de federale overheid aan de wildgroei van voorsteden en, in het bijzonder, naar de manier waarop federaal beleid ervoor zorgde dat de Amerikaanse buitenwijk een belangrijk aandachtspunt zou worden in een streven naar rassenscheiding te beschermen en uit te breiden. De droom om in een vrijstaand huis te wonen met andere "mensen zoals wij" op een redelijke woon-werkafstand van commerciële en industriële behoeften, is ingebed in de cultuur en psychologie van het land. Overvloedig goedkoop land en een relatief hoge rijkdom per hoofd van de bevolking hielpen die droom mogelijk te maken, maar de dynamiek in de voorsteden was veel meer dan een oefening in soevereiniteit van de consument. Jackson concludeert dat "suburbanisatie geen historische onvermijdelijkheid was die werd gecreëerd door geografie, technologie en cultuur, maar eerder het product van overheidsbeleid. In feite zijn de sociale kosten van wonen in een lage dichtheid betaald door de algemene belastingbetaler in plaats van alleen door de inwoners van de voorsteden.”
Terwijl hij de geschiedenis van de Verenigde Staten bespreekt, herinnert Jackson de lezer eraan dat de buitenwijk een geschiedenis had vóór de auto en de Father Knows Best-sitcom van de jaren vijftig. In overeenstemming met de etymologie van de term, waren de eerste Amerikaanse buitenwijken in de achttiende en negentiende eeuw sloppenwijken, smerige en inferieure arbeiderswijken waar huisvesting goedkoop was omdat het zo ver verwijderd was van werkgelegenheid en van de meer modieuze stadscentra. Deze oorspronkelijke steden waren georganiseerd voor een bevolking die zich te voet of te paard verplaatste en geen reden zag om op enige afstand van hun productieve inspanningen te leven. Ironisch genoeg waren de eerste Amerikanen die om raciale redenen de stad ontvluchtten, vooroorlogse stadsslaven die mochten 'uitleven'. Ze legden zoveel afstand als ze durfden tussen zichzelf en hun meesters; de afgelegen zwarte wijken van New Orleans werden 'buitenwijkloodsen' genoemd.

De omkering van deze aanvankelijke relatie tussen stedelijke kern en voorstedelijke periferie begon vóór de burgeroorlog. Jackson presenteert Brooklyn Heights, met Walt Whitman van de Brooklyn Eagle die toekijkt, als het eerste voorbeeld van wat de moderne buitenwijk zou zijn. Whitman vond het 'zeer stichtelijk' om na te denken over de 'waanzin die bepaalde delen van jongere heren vertoonden' in de vroege ochtend terwijl ze zich haastten naar plaatsen op de veerboot die hen naar hun werk in New York City zou brengen. Er waren twee belangrijke elementen in de transformatie van Brooklyn. De veerboot, een efficiënte vervoersverbinding die pendelaars binnen het bereik van werk bracht, maakte voormalige landbouwgrond beschikbaar om te worden herverdeeld voor herbestemming als onroerend goed in de voorsteden. Maar daarvoor had de nieuwe visie op de toekomst van Brooklyn vorm gekregen in het hoofd van een ondernemer genaamd Hezekiah Beers Pierrepont, die zijn importbedrijf in 1797 aan piraten had verloren, trouwde met de dochter van de grootste landeigenaar van de staat New York en zich vestigde in Brooklyn. Hij begon landbouwgrond en havengevel te kopen, ging de politiek in als dorpsbeheerder met een speciale interesse in straatplanning en wegenverbeteringsprojecten, en raakte bevriend met Robert Fulton, in wiens stoombootprojecten hij investeerde. Nadat Fulton in 1814 met een stoomveerdienst naar Manhattan was begonnen, kon Pierrepont beginnen met het oogsten van de winst van de kleine percelen die hij had geïnspecteerd en van de markt had gehouden.

De moderne buitenwijk was met andere woorden een product van de Amerikaanse versie van de industriële revolutie en de uitbarsting van ondernemersactiviteit die het nieuwe stoomtijdperk op gang bracht. De technologie van het stadsvervoer ontwikkelde zich snel. Na de stoomveerboot kwam de door paarden getrokken omnibus die onder door de stad verleende franchise opereerde. Toen kwamen de verschillende railvoertuigen: paardenauto's, forenzenspoorwegen, kabelbanen, elektrische trams en metro's. Door deze lange geschiedenis van transportinnovatie, die in de twintigste eeuw werd afgesloten met de meest revolutionaire voertuigen, de auto, verschilde de combinatie van landspeculatie met politieke invloed nooit veel van het oorspronkelijke patroon dat door Pierrepont werd gesuggereerd. Het resultaat op lange termijn was de ontwikkeling van grootstedelijke agglomeraties waar de bevolkingsgroei meestal het grootst was in de periferie. In een patroon dat Jackson al meer dan een eeuw volgt, verliezen centrale stadswijken zowel de bevolking als de sociaaleconomische status aan de periferie, en nemen de relatieve verschillen in dichtheid tussen het centrum en de buitenwijken af.

Belangrijker voor de individuele ervaring was wellicht de gestage toename van de tijd die het hoofd van het huishouden kwijt was aan reizen naar zijn werk. Jackson's appendix biedt uitgebreide gegevens over de bereidheid van advocaten in verschillende steden aan de oostkust om in de afgelopen eeuw steeds langere "woon-werkverkeer" te accepteren. Naarmate de fysieke afstand tussen thuis en werk in de midden- of hogere klasse groeide, nam ook de psychologische scheiding tussen de privé- en de publieke sfeer toe. Het huishouden, nu gecompartimenteerd als een vrouwelijke sfeer, verloor zijn productieve rol omdat mannen in dienst van het commerciële en industriële kapitaal steeds vaker het huis verlieten om te werken. In de nieuwe intensiteit en onzekerheid van het moderne leven kreeg het huis een nieuwe betekenis als toevluchtsoord en kreeg het ook een nieuwe vorm in de buitenwijken. De vrijstaande eengezinswoning in een rustig groen landschap werd aangeprezen als het ideaal van moderne aspiratie, een rustgevend therapeutisch tegengif voor stedelijke commercieel-industriële stress. Zoals bij zoveel andere facetten van deze modernisering, was Walt Whitman beschikbaar om de culturele les in deze ontwikkeling te lezen: "Een man is geen hele en complete man," kondigde hij aan, "tenzij hij eigenaar is van een huis en de grond waarop het staat. .”

Door de buitenwijk een geschiedenis te geven vóór Henry Ford, herinnert Jackson de lezer aan zijn romantische oorsprong, hoe ontwerp in de voorsteden deel uitmaakte van de grootse traditie van stadsparkontwerp, in de Verenigde Staten vertegenwoordigd door Frederick Law Olmstead, en hoe het eengezinswoning meegewerkt aan het verzachten van de gevolgen van de industrialisatie. Dat laatste komt het duidelijkst naar voren in fascinerende statistieken, die laten zien hoe snel de in het buitenland geboren rekruten van de geïndustrialiseerde Amerikaan de voorstedelijke grens omarmden, hoe specifiek Amerikaans de mystiek van het vrijstaande huis was. Aan het begin van de twintigste eeuw hadden immigranten meer kans om hun eigen huis te bezitten dan autochtone blanke Amerikanen. Toen kort daarna de vraag werd gesteld: "Waarom is er geen socialisme in de Verenigde Staten?" Een krachtig antwoord was aan het einde van grote stedelijke tramlijnen. Geen wonder dat Friedrich Engels eigenwoningbezit zag als de meest effectieve blokkade voor klassenbewustzijn of dat de belangrijkste speculatieve bouwer van na de Tweede Wereldoorlog, William Levitt, grinnikend kon zeggen: “Niemand die eigenaar is van zijn huis en perceel kan een communist zijn. Hij heeft te veel te doen.”

De vergelijking met de Europese ervaring die hier wordt gesuggereerd, is een ander zeer nuttig perspectief dat Jackson aan zijn overzicht toevoegt, maar die juxtapositie benadrukt ook het raciale facet van de Amerikaanse cultuur en instellingen. Hoezeer Stockholm ook verschilt van Chicago in fysieke organisatie of uiterlijk, de lange, spijtige geschiedenis van rassenscheiding in Amerikaanse steden geeft de stedelijke geschiedenis van Amerika een complexiteit die meer homogene samenlevingen hebben gemist. Het is ook in dit licht dat de verschillen in stedelijk beleid van de overheid tussen de Verenigde Staten en de rest van de westerse wereld het meest winstgevend kunnen worden bekeken. Over het algemeen is het de blanke Amerikaanse ervaring geweest om van boerderij naar stad naar buitenwijk te verhuizen; Zwarte Amerikanen hebben nog maar de eerste stap gezet: de zuidelijke landbouw ontvluchten voor het stadsleven, want het is hun grotendeels verhinderd om naar de buitenwijken te verhuizen.

In deze meest originele bijdrage aan onze kennis van steden gaat Jackson verder dan het verhaal van hoe de federale regering in de jaren vijftig buitenwijken aanmoedigde door interstate snelwegen aan te leggen, "verwoeste" stedelijke gebieden plat te slopen om ze te vernieuwen, en het federale en staatsbelastingbeleid af te stemmen op de belangen van huiseigenaren. In zijn lezing van de geschiedenis van de Eigendomslening Corporation (HOLC), spreekt Jackson zijn respect uit voor het feit dat dit New Deal-initiatief uit 1933 in de eerste twee jaar van zijn bestaan ​​een miljoen hypotheekhouders van huisuitzetting heeft gered en daarmee de "langlopende, zelfaflossende hypotheek met uniforme betalingen gespreid over de hele looptijd van de schuld” als een levensvatbaar, zelfs wenselijk, financieel instrument. Belangrijker, benadrukt hij, was de manier waarop het HOLC nationale beoordelingsnormen vaststelde.

Wat de voordelen voor uniformiteit ook waren, dit systeem maakte ook van "red-lining" een nationaal beleid. Men zou kunnen tegenwerpen dat het categoriseren van buurten voor beoordelingsdoeleinden op basis van hun leeftijd, dichtheid, etnische samenstelling en nabijheid van buurten hoger of lager op deze schalen alleen bedoeld was om de heersende publieke opvattingen te registreren. Jackson is zeker niet geïnteresseerd in het identificeren van een andere boosdoener dan het vrij zwevende racisme dat toen en later heerste. Desalniettemin creëerde de federale ratificatie van lokale vooroordelen een zich herhalende reeks self-fulfilling prophecies. In lokale HOLC-kantoren werden in het geheim "Residential Security Maps" opgesteld, met buurten met de code A, B, C en D en gemarkeerd met respectievelijk groene, blauwe, gele en rode grenslijnen. De huisvestingsbureaucraten van de Federal Housing Administration en Veterans Administration namen later deze kaarten en het beleid dat ze inhielden over. Bankiers structureerden leningbeleid in overeenstemming met deze officiële beoordelingen, advocaten schreven raciale en etnische beperkingen in daden, en makelaars in onroerend goed brachten het woord naar niet-ingewijde kopers en verkopers. Zo vormde de op deze geheime kaarten beschreven demografie in de voorsteden de toekomstige erfenis van Amerika in de voorsteden.

In een voetnoot berispt Jackson een ander onderzoek naar het proces van stad en buitenwijk omdat het te veel passie en te weinig onderzoek toont. Tot zijn laatste hoofdstuk riskeert Jacksons boek het tegenovergestelde oordeel. Hij bevindt zich zelf midden in een explosie van belangstelling voor stadsgeschiedenis, niet in de laatste plaats veroorzaakt door zijn eigen werk en dat van zijn studenten, maar hij lijkt af en toe vastbesloten om alles in één boek te krijgen. Elke serieuze stadsgeschiedenisstudent zal dit boek alleen al vanwege de voetnoten willen hebben. Men kan alleen maar hopen dat stedelijke beleidsmakers zich aangetrokken voelen tot het boek vanwege de niet-aflatende demonstratie van de keuzes die de Verenigde Staten tot de eerste en meest voorstedelijke natie ter wereld hebben gemaakt en voor Jacksons conclusies dat dit keuzes waren die geen enkele andere natie zich kan veroorloven te imiteren.
(https://www.enotes.com/topics/crabgrass-frontier)

VIER. Het boek zelf, en de titel. Crabgrass komt ook voor in het boek, Power Lines: Phoenix and the Making of the Modern Southwest van Andrew Needham. Hij legt uit dat dit soort gras symbool is geworden voor een van de twee grenzen. Er is een grens waar de civilisatie ophoudt en de rurale gebieden of braakliggend terrein begint, maar waar het hier om gaat is het gras dat de grens aangeeft tussen de stad en de suburb.

Qua cultuurverschillen tussen Europa en Amerika(nen) zegt jackson aan het eind dat deze laats egraag een extra prijs voor nieuwheid betalen waar de europeanen wel bereid zijn om oude gebouwen te restaureren. Dit vertelt hij in afsluitende woorden waarin het leven in de buitenwijk een Amerikaans fenomeen is geworden, en dat heeft geleid tot goedkope bouw in de steden, omdat daar de goedkope werkkrachten bleven wonen, en ook goedkoop werk: "In European culture age lends pretige, and older structures often command the highest prices. Americans, however,  feel less reverence and pride in the past and instead pay a premium for newness." Veel van de gebouwen in de stad zijn leeg komen te staan, en het is op sommige plaatsen net alsof iemand zenuwgas heeft achtergelaten, schrijft hij.
Hij maakt ook de vergelijking met het oude Rome waar na het hoogtepunt de stad decimeerde, en waar in de 18de eeuw nog maar 40 duizend inwoners leefden. In de middeleeuwen gebeurde hetzelfde.
Hij spreekt van een tien fase model van land conversie, in de eerste bewonen de native bevolking het land, in vijf maturity en zes decline door aging zet de neergang in acht verdwijnen sommige residenten en ontstaat er een crisis, in negen komen wijken leeg te staan en in tien "urban redeveloment en gentrification."  Deze cyclus is niet uniek voor de VS maar was zichtbaar in de wijk van London Camberwell gebeurde hetzelfde tussen 1837 en 1901. Toch is het (architectuur)landschap in Engeland nauwelijks veranderd en dat komt, zo schrijft hij omdat de Engelsen Leeftijd als asset beschouwen en niet als liabililty. "In de VS zijn de bulldozers nooit ver weg om plaats te maken voor een shoppingcenter of een autoweg..."
Buitenlanders begrijpen niet dat de Amerikaanse stad zo is komen te vervallen. en waar het inefficiënte buitenwijken zijn die nog leven. De droom van een afgezonderd huis in een veilige, rustige en vredige plaats is altijd een droom geweest voor het Anglo-Amerkaanse verleden en was een grote factor voor de ontwikkeling van de buitensteden. In tegenstelling tot Duitsers, Italianen, Japanners en Spaanse culturen hebben de Amerikanen nooit veel nadruk gelegd verstedelijking en groepsinteractie. Maar ook immigranten hebben deze cultuur versterkt zoals de Polen, Ieren en Duitsers die een hogere huiseigenaarschap hadden dan native Amerikanen.
Daarnaast is de grote bevolkingsgroei debet aan dit verhaal. Amerika explodeerde in de negentiende eeuw. In Europa groeide tussen 1800 en 1900 de stadinwoners met een factor drie, in de VS met een factor 7.
In een tabel laat hij zien hoe de bevolkingsdichtheid is van sommige landen tussen 1860 en 1980 en dan staat Nederland bovenaan (1003 / M2) en de VS komt op de 8ste plaats met 63 / M2.
Transportprijzen is ook een grote factor geweest [en vandaag de dag zien we het grote verschil met energieprijzen in Europe die stijgen terwijl die van de VS dalen of gelijk blijven. Lager dan bij ons.]

En dan de toekomst? Juist hier ziet de auteur met de stijging van de energieprijzen dat dit proces vertraagt of stopt, en mogelijk omkeert. De verschillende staten hebben verschillen in energieprijzen, maar ook de kosten van land gaan stijgen. De bouwtechnologie wijzigt met Balloon-frames uit de negentiende eeuw maakt plaats voor prefabricatie. De laatste factor is de wijziging van de structuur van de Amerikaanse familie / gezin. Het ideaal dat zojuist genoemd werd van het afgelegen en vrijstaande huis, was uit de tijd van de man als eenverdiener...
 
-- Het verhaal over de geschiedenis van de stad, die begint met de Walking City, gaat regelmatig impliciet over de (cultuur)verschillen tussen Amerika en Europa (in die (begin)tijd):
Europa had natuurlijk ook suburbs of voorsteden, Faubourg geheten in Frankrijk of Vorstadt in Duitsland. De Amerikaanse steden waren nieuwer en kleiner dan hun Europese tegnhangers
deze (AM) waren ook bijna nooit ommuurd, in Europa wel.
Domestic privacy was een Amerikaanse uitvinding (waarde) die minder gold in Europa. Land bezit was een europese erfenis omdat het een statusuiting was en gezien werd als een verzekering tegen ill fortune.
Rond 1840 was de mensheid bevrijd van werkelijke problemen van de natuur en een geïdealiseerde view op het buitenleven was emergent. Dit was vooral in Europa een romantisch idee in de Napoleontische tijd en in de VS vlak voor de burgeroorlog.
De Garden City (Chicago) was resultaat van een gepland groene ontwikkeling om de stad / commune aantrekkelijker te maken. Een verschil tusen de VS en Eruopa zijn de brede straten, in de VS en de smalle kronkelige straten in Europa.
Affordable homes for the common man - Andrew Jackson Downing wilde niet de Europese ervaring dupliceren van few landlords and the many tenants.
Zij zouden cottages bouwen die family stabiliteit zou promoten, peace of mind, patriotisme en moral character.
De VS had een Trolley systeem in tegenstelling tot het Europese Streetcar systeem dat op hoge prijzen gebaseerd was terwijl de Amerikanen een flat fee voor een zone rekenden.
Zowel de VS als Europese grote huizen waren (zoals nog in New York) direct gelegen aan het trottoir.
Ook de bouw was anders, in Europa, Duitsland was Hout / wood vrijwel afwezig en gebruikte met Masonry / steen.
In de VS kon men dus zelf zijn huis bouwen door de Balloon structuur waar maar weinig gereedschap voor nodig was, iets dat in Europa dus onmogelijk was.

...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?