The 4th turning (2)

 Het gaat er niet altijd om of een theorie klopt of niet, maar ook of het een basis biedt voor aanpassingen en of uitbreidingen.

Ik en vooral geïnteresseerd in deze tabel in het boek van Strauss en Howe (SH). Want wat zij hier doen in hoofdstuk drie Seasons of life, is het vergelijken en daarmee toenadering zoeken naar andere archetypische modellen.

Bij SH gaat het om de archetypen held, artiest of kunstenaar, profeet en nomade. En wanneer je die projecteert zoals zij doen op bestaande modellen zoals die van Jung dan ontstaat er toch een soort van herkenning. En tegelijkertijd merk je dat het nieuwe vragen oproept. Want de Nomade van SH past bij Observerende (sensation) archetype van Jung. En de held is reason, verstand of de Denker. Hmm.

De grote vraag met dit soort modellen is waar we nu dan precies zitten. In de derde turning of juist al in de vierde?

En hoe zou je hier emoties op kunnen projecteren. De boosheid (of wrok) in de samenleving die vaak zichtbaar is, hoe valt die te combineren met de 4 stadia en archetypes??

SH hebben hte over een verschuiving van de "mood" van de natie. Elke 80 to t100 jaar vindt er een verschuiving plaats. Van een "high" hoog vertrouwen in instellingen, comformiteit en een upbeat gevoel, van enthousiasme zeg maar gevolgd door een awakening (wakker worden, woke?) met rebellie en spiritualiteit waarin het vertrouwen erg afneemt (zoals nu dus) tot de crisis waarin de oude orde verstoord wordt. Dan volgt er een nieuwe periode van hoog vertrouwen en groei...

-- actueel is de theorie zeker, BusinessInsider wijdt er een artikel aan:
"In de vierde wending zullen boomers waarschijnlijk de draaikolk van een neerwaartse economische spiraal bezetten", schreven de auteurs [SH], omdat "de waarheid tot de oude boomers zal doordringen dat het geld er gewoon niet zal zijn om hun gebruikelijke consumptie te ondersteunen." Maar het voorspelde dat millennials hieruit zullen komen met een betere toekomst, aangezien ze een 'nieuwe Amerikaanse mainstream' gaan belichamen.
https://www.businessinsider.com/biden-new-economic-regime-fourth-turning-theory-millennials-boomers-2021-4?op=1

-- Deze website geeft een aantal videos over de theorie:
https://trendsandtrackrecords.com/the-fourth-turning-theory-2020s-and-beyond/

-- Of deze:
... Summary. I know that I tend to be a little long in the tooth. Yes, my articles are long. I try to cram a lot in them, and sometimes it can get confusing. Here’s a quick summary.
  • The Fourth Turning is proceeding on schedule.
  • The major tripping point is scheduled for 2023 +/- 2 years.
  • It will involve all manner of conflict.
  • Oligarch-instituted cultural changes, and genocides will be initiated.
  • A total clamp down on freedoms via electronic means will take place.
  • Total gun bans, one way or the other, will take place.
  • The USA will get involved in some sort of war. The idea is that it will be just another distraction.
  • One or two, or even three super-powers, will side with the attacked nation.
  • A strong possibility exists for nuclear weapons to be detonated on United States cities.
https://www.metallicman.com/laoban4site/the-climax-of-the-fourth-turning-2025/

... 


Ik heb het boek gelezen en ook een uitgebreide podcast (YouTube) geluisterd over deze theorie, dat het toch volgens mij is. En de  moeilijkheid zit in het kantelpunt en het precies scheiden van de derde en vierde of eerste turnings. Lopen die niet gewoon door elkaar heen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?