Sociale jaloezie

 ... Op Yahoo Finance, en via twitter zag ik deze video van Charley Munger, hij zegt: dat de wereld niet gedreven wordt door Hebzucht (greed) maar door jaloezie (envy). Hij heeft de depressie meegemaakt en toen had hij en de mensen het veel slechter, maar ondanks de vooruitgang zijn de mensen niet meer tevreden, omdat ze zien dat anderen nog meer hebben...

https://twitter.com/i/status/1598091596402429953

Aan de andere kant van de oceaan en in het vakgebied van de literatuur zag ik twee rivalen, of eigenlijk een literator (José María Bellido Morillas) die zich kritisch uitte over een andere (Jesus Maestro) die nog al veel exponeert op het internet en via boekpublicaties. De eerste - verwijt Maestro dat deze onzin uitkraamt en dat hij geen kritiek duldt - heeft het over de jaloezie van de Spanjaarden, die zou mythisch zijn. Spanjaarden zijn een jaloers volk. Dat idee had ik ook wel, dat jaloezie hier een grote rol speelt, maar een echte vergelijking of studie van deze intuïtie heb ik niet.

Ik heb dus (nog) geen mening, maar in een van de commentaren op YouTube is er iemand die impliciet dit artikel aanhaalt,

"Attitudes to wealth in seven countries: The Social Envy Coefficient and the Rich Sentiment Index," Rainer Zitelmann. Daarin is te vinden dat het met die afgunst neiging van de Spanjaarden wel mee valt.

Een aantal figuren laten dit zien. Het stuk vraagt de nodige concentratie, en vervolg, maar het is aardig als begin:



Hoe het onderzoek precies werkt is me onduidelijk tot op heden. Wat en hoe meten ze dit nu precies?
Duidelijk conclusie: in het ene land, de ene cultuur, speelt jaloezie een andere  / grotere rol dan in de andere cultuur.

-- 21 januari 2024. Filosofe Sara Protasi  (HL Puget Sound, Washington) Schreef het boek, the philosophy of envy (eerder schreef zij al (essays) over: "love, envy, beauty, pornography, and pedagogy"):
Afgunst wordt bijna universeel veroordeeld en gevreesd. Maar is die slechte reputatie altijd gerechtvaardigd? ... Protasi betoogt dat afgunst veelzijdiger is dan het lijkt, en sommige varianten ervan productief en zelfs deugdzaam kunnen zijn. Protasi brengt empirisch bewijsmateriaal en filosofisch onderzoek samen om een nieuwe visie te genereren volgens welke er vier soorten afgunst zijn: 
  • emulatief, inert, agressief en hatelijk
Voor elke soort onderscheidt ze iets anders situationele antecedenten, fenomenologische uitdrukkingen, motiverend tendensen en gedragsmatige resultaten. Vervolgens ontwikkelt zij het normatieve implicaties van deze taxonomie vanuit moreel en prudentieel perspectief, op het gebied van persoonlijke liefdesrelaties, en in de politieke sfeer. ... The Philosophy of Envy onthult op verrassende wijze die afgunst speelt een cruciale rol bij het veiligstellen van ons geluk.

--

--




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?