Fundamenten voor coaching

[Ik schrijf op dit moment een boek over coaching, deze vraag over fundamenten is daar onderdeel van]

Een coach heeft houvast nodig, net als "gewone" professionals. De psycholoog heeft een HBO- of academische opleiding. Hoe zit dat bij de coach die meestal in het bedrijfsleven geschoold is in een bepaald ander aanpalend beroep, en zich op coaching is gaan concentreren.

...

 Welke opleidingen zijn er voor coaches en coaching? [welke heb ik gevonden bij de diverse coaches] en naast de gewone coaching opleidingen die instituten als ICF bieden.

  • - Transactionele analyse
  • - de school voor coaching
  • - personeel en organisatie opleidingen (onderdeel van bredere (arbeids)psychologie opleiding.
  • - mediation vanuit systeemdenken
  • - biografisch werken
  • - NLP, Neuro linguïstisch programmeren

[Lijkt vaak te passen in pragmatische filosofie, als het werkt dan is het goed.]

1. Transactionele analyse of TA is een pseudowetenschappelijke therapie, persoonlijkheidstheorie, een communicatiemodel en een psychotherapeutische behandelmethode. TA zou mensen inzicht bieden in hun gedrag door het aanbieden van concepten en methoden om de interacties tussen mensen onderling, de transacties, en hun eigen interne toestand te analyseren en mensen te helpen veranderen en groeien. Vanwege de grote beloften die TA haar gebruikers biedt, heeft TA haar weg gevonden in onderwijs, counseling & coaching, organisatieadvies-werk en psychotherapie & psychologie. Of de TA daadwerkelijk werkt, is echter nooit bewezen en de theorie is wetenschappelijk omstreden. (Wikipedia)

Heeft een functioneel en structureel model van de drie gestapelde "bollen" Ouder, Volwassene en Kind.

2. NLP. Neurolinguïstisch programmeren (NLP) is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. NLP werd ontwikkeld in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Volgens de Nederlandse psycholinguïst Willem Levelt heeft NLP geen noemenswaardig verband met de wetenschappelijke neurolinguïstiek. De grondgedachte van NLP is dat vaardigheden van zogeheten experts in kaart gebracht (gemodelleerd) en als techniek aan anderen onderwezen kunnen worden. De theorie en effectiviteit van NLP hebben geen wetenschappelijke onderbouwing, waardoor NLP als pseudowetenschap kan worden beschouwd (Wikipedia)

... wordt vervolgd.

--- 
Dan is er het onderdeel van bedrijfsfocus. IS de coach in vroegere functies actief geweest in human resources afdelingen met arbeidsvoorwaarden, opleiding etc. Of juist meer in de operationele business actief geweest. Of in andere ondersteunende functies?

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?