Despierta!!

 Dat betekent wordt wakker, wake-up of al die varianten van woke of niet woke, maar dan ... gewoon in Spanje. 

De schrijver - Fernando Paz Cristóbal - noemt zichzelf Historicus, maar wordt in de Spaanse media pseudo-historicus genoemd. Hij is zeer politiek actief, maar zijn eigen ultrarechtse partij Vox heeft zijn kandidaatstelling als lijstaanvoerder, mede na het boek, en na bekend was dat hij Holocaust-ontkenner was, opgezegd. 

Ik kwam dit boek tegen omdat hier iemand in de buurt het aan het lezen was, en toen was mijn eerste reactie, ja typisch: een complottheorieaanhanger, negationist, en andere typische labels, waarvan je natuurlijk moet uitkijken, maar vaak ook super handig zijn. Die mensen waarvan je weet dat ze geen opleiding hebben genoten maar het hards overal over meepraten.

Dus bladerde ik het boek door. Het stelt niet dat wat er in Wuhan gebeurd is, in dat specifieke laboratorium opzettelijk fout gegaan is, maar wel dat er grotere krachten achter zaten, met als doel om voor de globale elite de globalisering een zet te geven.

Wel goed vind ik zijn argument dat er mensen of groepen zijn die ergens baat bij kunnen hebben, maar is dat niet altijd zo, de begrafenis werkt positief voor de bloemist.

Foto Wikipedia
Dat uitgerekend China, het meeste stoeit met deze crisis, lijkt het meest eenvoudige argument tegen dit complot. Want China  is inderdaad gebaat bij globalisering, maar ze hebben zelf doordat ze geen goed vaccin hebben kunnen ontwikkelen - net als Rusland - nu veel meer problemen dan hier in het westen.

... weinig serieus dus. Maar Despierta past bij deze tijd. Dat wel, en dus zijn er lezers.

Het waardeloze van dit boek, is dat je wel meteen het verhaal ingetrokken wordt, want de auteur heeft daarvoor een geweldige truc uitgevonden. Hij zet de rol van de farmaceuten - Toen Bayer, nu Pfizer, e.d. - in historisch perspectief. Het verhaal begint dan ook heel "onschuldig" met de uitvinding door een scheikundige die voor Bayer werkt in 1898, en die een geweldig niet verslavend alternatief voor een traditionele hoestdrank vindt, Bayer patenteert dat onder de niet onbekende naam: Heroïne.

Het is pas een jaar na de even succesvolle vondst, die we nu nog kennen met Aspirine. En ja, dat verhaal kende ik niet. Het duurde in eerste instantie tot 1931 dat heroïne uit de markt gehaald werd door haar verslavende werking en iedereen die iets weet van deze drugs, weet hoe belangrijk dit lijkt met de kennis van nu.

De vraag blijft of de huidige mRNA-vaccinaties wel die vergelijking past.

...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?