McDonalds faalde in Bolivia

"Een nederlaag van de beschaving."

Een dag als vandaag maar in 2002 sloten de acht McDonald's restaurants in Bolivia hun deuren. Nauwelijks vijf jaar had deze beschavingsmissie geduurd.

Niemand heeft het verboden. Het gebeurde gewoon dat de Bolivianen hem de rug toekeerden, of liever: ze weigerden hem de mond te snoeren. "Deze ondankbaren weigerden het gebaar te erkennen van het meest succesvolle bedrijf ter wereld, dat het land belangeloos eerde met zijn aanwezigheid."

De "liefde voor achterlijkheid" weerhield Bolivia ervan om junkfood en het duizelingwekkende tempo van het moderne leven in te halen.

Zelfgemaakte empanadas versloegen de vooruitgang. Bolivianen blijven ongehaast eten, in langzame ceremonies, koppig gehecht aan de oude smaken die in de familiehaard zijn geboren.

Verdwenen, om nooit meer terug te keren, is het bedrijf dat zich over de hele wereld wijdt aan het geven van geluk aan kinderen, het ontslaan van werknemers die lid worden van vakbonden en het vermenigvuldigen van obesitas. (bron: Eduardo Galeano - Los hijos de los días)

...

Een uitgebreidde analyse is te vinden op medium.com: Trial and Error, McDonalds in Bolivia (maart 2020)

De zaak McDonalds in Bolivia is erg interessant, onderzoekers hebben er zelfs een documentaire over gemaakt, waarin ze de redenen voor het falen van de hamburgerketen van Big Mac uitleggen.

In dit artikel gaan we in op de aannames van het fastfoodbedrijf, bijna 23 jaar na hun mislukte poging.

Geschiedenis

In december 1997 slaagde een lokale zakenman in samenwerking met McDonalds er na een aantal jaren van onderzoek en training in om de restaurantdeuren naar de Boliviaanse markt te openen met grote anticipatie en een enorme ontvangst door de Bolivianen zelf.


Ik was toen een tiener en herinner me dat je maandenlang in de rij moet wachten om een ​​bestelling te plaatsen, of je nu het restaurant binnengaat of door de drive-through gaat. Dat was een interessante gebeurtenis om te zien, want geen enkele andere attractie trok destijds zoveel aandacht.

Naarmate de jaren verstreken, breidde McDonalds zich uit naar andere grote steden in Bolivia, Santa Cruz de la Sierra en Cochabamba. "Llajua" aan hun menu toevoegen; een hete pittige saus die Bolivianen toevoegen aan elke maaltijd die ze hebben. Het is gemaakt van tomaten en chilipepers. En ze wilden zelfs een veelgevraagd gerecht met de naam "Salteñas" in hun menu opnemen, een typische lokale empanada die bekend staat om zijn smaak, maar na een grondige analyse van hoe het was gemaakt, verwierpen ze het in feite omdat het niet voldeed aan de minimale sanitaire normen van McDonald's . 

In 2002, slechts 5 jaar na de eerste kick-off van het merk in Bolivia, verlieten ze het land al. De lokale zakenman die de investering deed, argumenteerde dat ze besloten na 11 september restaurants te sluiten die zich in conflictgebieden bevonden.

Volgens voormalig Zuid-Amerikaans vicepresident J.C. Gonzales-Mendez, had McDonalds meerdere jaren op rij verliezen en de initiële investeringen waren niet break-even. De economie en cultuur van Bolivia was nog niet klaar om McDonalds in hun markt op te nemen.

aannames

Voordat McDonald's de markt betrad, hield de analyse geen rekening met een kans op zo'n enorme afwijzing van de Boliviaanse bevolking. Hun eerste boost stelde hen op hun gemak, vanwege hun aanvankelijke succes en het feit dat ze zich alleen richtten op mensen die het merk al kenden tijdens reizen naar het buitenland of vanwege reclame op tv, internet of andere manieren. Dit segment van de markt was bereid veel tijd te besteden (in de rij te wachten) om McDonalds-producten te consumeren en een aanzienlijke hoeveelheid geld uit te geven om dit te doen (de hamburgers waren duur in vergelijking met andere Boliviaanse gerechten), maar ze waren een kleinere groep en de hype die aanvankelijk was gecreëerd, vervaagde omdat ze hun marktaandeel niet vergrootten.

In die tijd had Bolivia geen winkelcentra of foodcourts met transnationale bedrijven. Over succesvolle gevallen gesproken, de meest bekende is Coca Cola in Bolivia, dat al meer dan 80 jaar op de markt is en is meegegroeid met zijn klanten om aan hun behoeften te voldoen, maar in plaats daarvan verkende McDonalds het veld terwijl hij erin groeide en de resultaten waren niet zo goede pogingen om meer klanten naar hun restaurants te trekken.

McDonalds dacht dat Bolivia's markt hetzelfde was als de regio.

Welnu, een vrij belangrijk onderwerp waarmee rekening moest worden gehouden, was de cultuur van het land en het had te veel te maken met de uitbreidingsplannen van McDonalds, wat uiteindelijk aantoonde dat hun inspanningen tevergeefs waren omdat ze de culinaire markt van Bolivia waarin ze zich bevonden niet begrepen. dompel jezelf onder

Om Bolivia en hun overgrote meerderheid van de mensen beter te begrijpen, moeten we het zien in termen van kleuren, smaken, geuren en aandoeningen. Dat zijn allemaal sensaties die je kunt krijgen tijdens een bezoek aan een lokale markt gerund door "cholitas" (lokale inheemse vrouwen). Zij zijn de verkopers van landbouwproducten die gevuld zijn met die attributen. Terwijl ze zelfs met je flirten om een ​​verkoop te krijgen, maken ze je ook aan het lachen en maken een band met de klant om ze terug te laten keren.

Dat lijkt ook op zijn eten, met een breed scala aan smaken per regio, per chef en qua uiterlijk (het uiterlijk van het uiteindelijke bord). Een volledige overvloedige maaltijd krijgen met minder dan USD 2, inclusief soep en hoofdgerecht, terwijl de McDonalds-restaurants niet konden concurreren met de laagste maaltijden die bijna USD 3 waren, alleen inclusief een middelgrote burger en zijn friet met een vergelijkbare smaak in heel zijn lijn.

McDonald's wilde hun smaak aan het volk opdringen.

Op het moment dat ik dit artikel schreef (maart 2020), zijn er veel fastfoodbedrijven op de markt, sommige zijn internationals en sommige komen uit Bolivia. Ze zijn allemaal gevestigd of exponentieel gegroeid na het overlijden van McDonalds, in de regering de eerste inheemse president van Bolivia, Evo Morales, die werd geopend in hun oorlog tegen het rijk, zoals hij noemde, de Verenigde Staten van Amerika en alle bedrijven die daar zijn geboren , zoals Coca-Cola. Maar tegen alle verwachtingen in werd Coca Cola niet van de markt getrapt, winkelcentra werden geopend met internationale en

Ook in Bolivia zijn nationale investeringen en multinationale ondernemingen opgericht. De waarheid is dat de regering van Morales behoorlijk open stond om buitenlandse investeringen aan te trekken met haar goede economische indicatoren.

conclusies

Bolivia gaf zich uiteindelijk over aan het consumentisme, maar al deze bedrijven hebben geleerd van de fouten van McDonald's en hebben de culturele factoren in hun producten verwerkt om zichzelf te beschermen tegen mogelijke wanbetaling. Deze gaan heen en weer, waarbij buitenlandse investeringen hun quota in economische indicatoren vullen, waardoor Bolivia de afgelopen 14 jaar een stabiele en groeiende economie is geworden.

Dus we vroegen al deze nieuwe bedrijven figuurlijk: hoe gaat het met de zaken? en hun verpletterende antwoord is: de zaken gaan best goed! (bron: Julio Hoyos Mar 8, 2020, https://medium.com/@juliohoyos/trial-and-error-mcdonalds-in-bolivia-march-2020-dd71400daebb)


--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?