And now for something completely different. Rishi Sunak

 Is dit bijzonder of wat is het? In Nederlandse vergelijking zou een Turkse imigrant premier van HOlland worden. Zo ver zijn we nog niet. Verder dan De Obama van Rotterdam ging het niet.

In de media in en buiten het VK krijgt de nieuwe premier Rishi Sunak allerlei ideologische verwijzingen aangemeten: de Britse Maharadja als de meest prominente, ... 

Sunak komt uit de regio Punjab en die grens aan Pakistan, en is een regio waar de Islam de meerderheid van de religie uitmaakt. Hindoisme (80% van de religie in India zelf) maakt er maar ong. 30% van uit. Dat valt op.

Sunak is zeer vermogend iets dat ook breed uitgemeten in het nieuws te vinden is. Vooral door zijn vrouw añs een van de grootste oligarchische familie in het land, maar ook doordat hij eigenaar is van een hedge fund Theleme Partners (nadat hij eerst voor Goldman Sach had gewerkt).

Om nog wat categorieen te noemen wordt hij als technocraat bestempeld. Niet democratisch gekozen, maar opgeleverd door het systeem. Hij is door Boris Johnson aan de macht gekomen doordat hij benoemd werd als min van financien (Chancellor) en daarin goed werk heeft gedaan tijdens corona. Dit was precies het ongelooofwaardheidspunt van Liz Truss die eocnomische door de markt weggestemd werd (daling van de Pond), door belastingen te verhogen, in een situatie van grote begrotingstekorten.

De Econoom studeerde filosofie, economie en politicologie en dat is een studie die veel politieke leiders kiezen op hun weg naar de politieke top.

Hij is net als Johnson euroscepticus, maar tegelijkertijd aanhanger van globalisering, en dat is dan wel weer uitzonderlijk. De paradox is dat hij zelf uit een migrantenfamilie komt, maar BRexit voorstaat. Op zich niet bijzonder want er zijn buiten Engeland weinig Indiers in Europa te vinden (met die verhouding zoals in het VK).

Al met al, ANDERS. Of toch gewoon meer van hetzelfde? Dat is maar waar je naar kijkt. een immigranti die het in deze tijd tot premier schopt of een ultraconservatieve magnaat die zijn economische zwaard heeft geslepen...


--

https://mcenv.blogspot.com/2021/04/flash-crash-liam-vaughan.html


--

NEW DELHI: Rishi Sunak werd geboren op 12 mei 1980 in Southampton, Hampshire, Zuidoost-Engeland, uit de Indiase ouders Yashvir en Usha Sunak, die respectievelijk in Kenia en Tanzania zijn geboren. Terwijl Rishi's vader een huisarts was, was zijn moeder een apotheker die een medische winkel runde.

Rishi's grootouders werden geboren in de provincie Punjab, Brits-Indië, en emigreerden in de jaren zestig vanuit Oost-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk. Rishi is de oudste van drie broers en zussen. Zijn broer Sanjay is psycholoog en zijn zus Rakhi werkt als hoofd Humanitaire, Vredesopbouw, VN-fondsen en -programma's bij het Foreign, Commonwealth and Development Office.

Rishi Sunak trouwde in augustus 2009 met Akshata Murthy. Het echtpaar heeft twee dochters. Zijn vrouw is de dochter van de Indiase miljardair NR Narayana Murthy en is directeur van Catamaran Ventures.

Ze runt ook haar eigen modelabel en behoort tot de rijkste vrouwen in Groot-Brittannië. Een alumnus van Winchester College, Lincoln College, Oxford en Stanford Universities, Rishi, wachtte tijdens zijn zomervakantie aan tafels in een curryhuis in Southampton.

Hij ondernam een ​​stage bij het Conservative Campaign Headquarters, terwijl op de universiteit. Van 2001 tot 2004 werkte hij als analist bij Goldman Sachs, een investeringsbank. Hij verliet de baan om bij The Children's Investment Fund Management te gaan werken en werd in september 2006 partner in het bedrijf. In 2009 trad hij toe tot een ander hedgefondsbedrijf Theleme Partners.

Rishi begon zijn politieke carrière in 2014 en werd gekozen als de conservatieve kandidaat voor Richmond (Yorks), een zetel die eerder werd ingenomen door William Hague. De zetel is al meer dan 100 jaar in handen van de Conservatieve Partij. Dat jaar stond ik aan het hoofd van de Black and Minority Ethnic (BME) Research Unit of Policy Exchange en schreef ik mee aan een rapport over BME-gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk. In de peilingen van 2015 werd hij gekozen als parlementslid uit Richmond (Yorks). Van 2015 tot 2017 was ik lid van de Select Committee voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken.

Hij steunde het EU-referendum in 2016. Hij werd herkozen als parlementslid vanuit dezelfde zetel in de 2017. Hij diende als parlementair ondersecretaris van januari 2018 tot juli 2019. Hij steunde premier Boris Johnson bij de leiderschapsverkiezingen van de Conservatieve Partij van 2019 . Rishi werd herkozen in peilingen van 2019 en werd in juli 2019 door Johnson benoemd tot Chief Secretary to the Treasury en diende onder kanselier Sajid Javid. Hij werd lid van de Privy Council op 25 juli 2019.

Na een herschikking in februari 2020 werd Rishi gepromoveerd tot minister van Financiën. Te midden van de Covid-19-pandemie presenteerde Rishi zijn eerste begroting op 11 maart 2020. Rishi kondigde £ 30 miljard aan extra uitgaven aan, waarvan £ 12 miljard werd toegewezen voor het verzachten van de economische impact van de pandemie.

(bron: Yeshi Seli  https://www.newindianexpress.com/world/2022/oct/25/britains-pm-electrishisunak-has-roots-in-punjab-2511534.html)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?