Freeman: van gevechtspiloot tot acteur

Nog een biografische schets: Wie is Morgan Freeman? 


Morgan Freeman ging na de middelbare school bij de luchtmacht om gevechtspiloot te worden. Later realiseerde hij zich dat het niet was wat hij had gewild en dus begon zijn acteercarrière. Na jaren van kleine onderdelen en beperkt succes, begon hij grote rollen te krijgen en lovende kritieken en populaire toejuichingen te krijgen. Hij is nu een van de meest gerespecteerde sterren van Hollywood.

Freeman werd geboren op 1 juni 1937 in Memphis, Tennessee. De jongste van vijf kinderen van kapper Morgan Porterfield Freeman, Sr. en onderwijzer Mayme Edna, Freeman groeide op in Chicago en Mississippi in een huis met een laag inkomen. Niet lang na zijn geboorte verhuisden Morgans ouders, net als zoveel andere Afro-Amerikanen die worstelden onder de druk van de Jim Crow South, naar Chicago om werk te vinden. Terwijl zijn ouders werk zochten, bleef Freeman bij zijn grootmoeder van moederskant in Charleston, Mississippi.

Op 6-jarige leeftijd stierf Freeman's grootmoeder en hij verhuisde naar het noorden om bij zijn moeder te zijn, die al gescheiden was van haar alcoholische echtgenoot. Ze verhuisden later naar Tennessee en uiteindelijk terug naar Mississippi, waar Mayme Edna haar familie in Greenwood vestigde.

Als kind besteedde Freeman een groot deel van zijn tijd aan het bijeenschrapen van genoeg geld om films te zien, waar hij al vroeg bewondering kreeg voor acteurs als Gary Cooper, Spencer Tracy en Sidney Poitier. Het was bij toeval dat Freeman zelf met acteren begon. Hij zat op de middelbare school en als straf voor het wegtrekken van een stoel onder een meisje op wie hij verliefd was, moest Freeman deelnemen aan de toneelwedstrijd van de school. Tot zijn verbazing, en waarschijnlijk schoolleiders, bleek de 12-jarige een onmiddellijke natuurlijke persoon op het podium en behaalde hij de hoogste eer in het programma.

Maar hoewel Freeman dol was op acteren, was vliegen - in het bijzonder het idee om gevechtspiloot te worden - in zijn hart van hart. En dus wees Morgan, na zijn afstuderen aan de middelbare school in 1955, een gedeeltelijke toneelbeurs af en trad toe tot de Amerikaanse luchtmacht. Het leger bleek echter heel anders te zijn dan hij had verwacht. In plaats van door de lucht te vliegen, werd Freeman gedegradeerd tot activiteit op de grond als monteur en radartechnicus. Hij realiseerde zich ook dat hij geen andere mensen wilde neerschieten.

"Ik had een heel duidelijke openbaring", vertelde hij aan AARP Magazine. "Je bent hier niet verliefd op; je bent verliefd op het idee hiervan." In 1959 verliet Freeman de luchtmacht en beproefde zijn fortuin in het westen, en verhuisde naar Hollywood om te zien of hij het als acteur kon maken. Het was geen gemakkelijk leven. Hij volgde acteerlessen en worstelde om werk te vinden. Begin jaren zestig verhuisde hij opnieuw, dit keer naar New York City, waar meer kleine dagklussen en nachtelijke audities volgden.

In 1967, hetzelfde jaar dat hij trouwde met Jeanette Adair Bradshaw, kwam Freemans grote carrièrepauze toen hij een rol kreeg in een volledig Afro-Amerikaanse Broadway-productie van Hello, Dolly! met in de hoofdrol Pearl Bailey. Rond die tijd trad Freeman ook op in een off-Broadway-productie van The Nigger Lovers.

Enige nationale bekendheid volgde in 1971 toen hij regelmatig verscheen in The Electric Company, een door de openbare televisie geproduceerde kinder-tv-show die erop gericht was kinderen te leren lezen. In een show met huidige en toekomstige sterren als Rita Moreno, Joan Rivers en Gene Wilder, had Freeman enkele van de meest memorabele personages uit de show, zoals 'Easy Reader', 'Mel Mounds' en 'Count Dracula'.

Maar televisie bleek een slopend en veeleisend leven te zijn voor Freeman. Ondanks wat toneelwerk, waaronder een door Tony genomineerd optreden in The Mighty Gents eind jaren zeventig, leek Freeman niet in te breken in films zoals hij wilde. Toen The Electric Company in 1976 werd stopgezet, zag Freeman zichzelf staren naar een carrière die verre van gegrond was. Zijn persoonlijke leven deed ook pijn. Lang voordat de show eindigde, ontdekte Freeman dat zijn huwelijk op de klippen gelopen was en begon hij te veel te drinken. Freeman en Jeanette scheidden in 1979.

Een jaar na zijn scheiding brak Freeman's carrière een breuk toen hij een rol belandde als een gestoorde gevangene in de Robert Redford-film, Brubaker (1980). De gestage stroom van filmwerk waarvan hij hoopte dat die zou volgen, kwam echter niet uit, en Freeman werd gedwongen zich terug te trekken op televisie voor twee harde jaren bij de cast van de soapserie Een andere wereld.

Het grootste deel van de rest van het decennium nam Freeman rollen op zich die hem enige bijval opleverden, maar niet de grote, krachtige banen die de aandacht van de A-lijst zouden trekken. Er was een rol in de Paul Newman-film Harry and Son uit 1984, en hij was verteller voor onder meer de tv-miniserie The Atlanta Child Murders.

In 1987 veranderde het lot van Freeman toen hij werd gecast in de film Street Smart, die de acteur op het scherm plaatste als de vluchtige pooier Fast Black. De rol bleek een enorm succes te zijn voor Freeman, wat hem een ​​Oscar-nominatie opleverde voor Beste Mannelijke Bijrol. ... Met zijn dreunende stem en indrukwekkende aanwezigheid was Freeman een natuurlijke persoon om God te spelen in de komedie Bruce Almighty uit 2003 en het vervolg Evan Almighty uit 2007. (bron: https://www.biography.com/actor/morgan-freeman)

--
Freeman was ook opgeleid tot balletdanser. Over de ervaring als piloot zegt hij in eeen interview (Mail on Sunday) dat hij als zwarte "twee keer zo goed moest zijn, drie keer zo scherp en vier keer meer gefocused... I had to prove myself ten times over." Toen hij eenmaal in de cockpit zat naast zijn insructueur wist hij - dat is mijn droom. Totdat hij een ingeving kreeg en besefte dat het hele idee van deze machine was om mensen uit te schakelen. Op 21 jarige leeftijd realiseerde hij zich dat hij geen gevechtspiloot wilde worden, hij droomde over oorlogsfilms, niet over oorlog zelf. hij wilde als een gevechtspiloot acteren, niet er een zijn. Zo kwam zijn doel in zicht.... (bron: The Week)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?