Oorlog Ruzland en het westen: hoe gaat dit aflopen? (#dag 222)

 Met de annexatie van de vier gebieden in Oekraïne komt de oorlog in een nieuwe fase. Ik had al moeite om te begrijpen hoe dit ooit tot een oplossing zou komen, maar dat is nu nog duidelijker het geval.

Ik denk dat er twee opties zijn.

1. Er gebeurt iets in Rusland zelf. Een opstand, het vertrek van Poetin, een opvolger die mogelijk nog agressiever kan worden, of gewoon een Russische lente, net als in Iran. Rusland en haar cultuur is veel minder mannelijk en macho dan Poetin laat blijken. Zouden de Russische vrouwen ook niet in opstand kunnen komen. De oorlog van Poetin en Rusland met het boze westen... hoe geloofwaardig ook allemaal (het westen koloniseert de wereld...), is het wel een doel om voor te vechten of gewoon een illusie te denken dat Rusland, met een economie ter grootte van Italië hier enige invloed op heeft?

2.  De escalatie zet door en er komt toch een grotere oorlog. Dat Oekraïne niet bij de NAVO zal worden geaccepteerd in deze omstandigheden lijkt me logisch. Dat risico is te groot. Maar dat de oorlog grotere proporties aan zal nemen lijkt me ook duidelijk. Rusland gaat in dit scenario door met oorlog voeren en het westen blijft in mindere of meerdere mate het bezette gebied steunen. De kans op een vreedzame oplossing komt steeds verder weg en grotere escalaties lijken meer en meer mogelijk...

Wat schrijven anderen hierover:

...

"Ook een kleine kernbom zou alles veranderen," nrc:

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/02/ook-kleine-kernbom-zou-alles-anders-maken-a4143883

Guardian:

https://www.theguardian.com/world/2022/oct/03/russia-ukraine-war-latest-what-we-know-on-day-222-of-the-invasion


Just Security:
Het is geen gemakkelijke taak om te beoordelen of Poetin zijn toevlucht zal nemen tot nucleaire, chemische of biologische wapens - een vraag die nieuwe weerklank kreeg toen zijn regime al voor de aanval op de Kertsj-brug faalde. Beleidsmakers zouden er goed aan doen zich drie grondbeginselen te herinneren die de besluitvorming van Poetin leiden: 1) hij is het product van de KGB van de jaren 70 en 80 en stond getuige in het toenmalige Oost-Duitsland in 1991, toen de wereld zoals hij die kende ophield te bestaan; 2) ego, overleving, hebzucht en ambitie sturen zijn morele kompas; en 3) hij is zijn eigen propaganda gaan geloven.

https://www.justsecurity.org/83605/addressing-putins-nuclear-threat-thinking-like-the-cold-war-kgb-officer-that-he-was/
-- 19 juni 2023, deze tweet schijnt daar - hoe eindigt dit - wat licht op: Twee eenzame dictators...


-- 2 sep 2023. Dit bericht doet me weer twijfelen aan de kracht van Rusland.
Rusland komt met campagne om burgers af te schrikken VPN-verbindingen te gebruiken
Rusland sluit het wereldwijde web steeds verder af voor de eigen bevolking. Buitenlandse en binnenlandse websites die niet stroken met het overheidsbeleid, gaan stuk voor stuk offline. Met een zogeheten VPN zijn ze wel te bezoeken; daarom zet de overheid nu een campagne in om burgers af te schrikken zo'n dienst te gebruiken. (bron: Simoon Hermus31 augustus 2023, 12:15, https://www.volkskrant.nl/buitenland/rusland-komt-met-campagne-om-burgers-af-te-schrikken-vpn-verbindingen-te-gebruiken~bad563ed/)

Wanneer de Russen niet meer internet mogen gebruiken, de link naar de globale wereld, dan zit er toch iets niet goed wanneer alleen nog de staatspropaganda als pravda wordt gezien...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?