My Life, Bill Clinton (2)

Over de omvang van dit boek,  955 pagina's zijn de nodige grappen gemaakt, ik meen door George Bush die zei, "ik ben al op pagina 12000,"... Maar als politicus en president van de VS is er natuurlijk het nodige te vertellen. Het boek heeft geen structuur anders dan de ca. 55 hoofdstukken en de verdeling van twee fotoreportages op een derde en twee-derde deel van het boek.

In de proloog schrijft hij dat het schrijven van een great book, als een van zijn ambities was in het leven, en... as for the great book, who knows? It sure is a good story. De uitgever geeft een voorschot van 15 miljoen dollar, voor het verhaal.... 

En dan het verhaal. Dat begint op 19 augustus 1946, zijn moeder is dan net weduwe en de bevalling vindt plaats in een ziekenhuis in Hope. Hij vertelt over zijn biologische vader, "Blythe," die naar de oorlog ging, maar helaas verongelukt door het macht over het stuur te verliezen van zijn auto. I have been hungry to fill the blanks, schrijft hij over zijn vader van wie hij weinig weet. Later komt hij het nodige te weten en dat is niet altijd positief, o.a. dat de man al drie keer eerder getrouwd was. In het zelfde hoofdstuk een geeft hij ook een flash forward over plaatsen die belangrijk voor hem waren en dat hij in Chicago, een van die plekken Hillary ontmoet. Door zijn vader kreeg hij het gevoel dat hij twee levens moest leven.. "I was always in a hurry."

Zijn moeder werkt in New Orleans, in een ziekenhuis als verpleegster en die stad heeft altijd een bepaalde fascinatie voor de jonge Clinton. En hij associeert de stad met Jazz, en spreekt over Al Hirt. Dan wijdt hij uit over zijn high school jaren waar hij saxofoon speelt.

De depressie heeft grote impact gehad op het leven van zijn ouders en grootouders. Hij vertelt over het dorp waar hij opgroeit en de jongens die invloed op hem hebben gehad, zoals zijn buurjongen tegenover hun huis Vince Foster. Maar ook Odessa, de zwarte vrouw die kwam schoonmaken en eten koken. De on-geasfalteerde straten in Hope of late Hot Springs (de naam van Hot Sulfur Springs in de omgeving) waren bij wijken waar zwarten woonden schrijft hij. Hope was bekend om watermeloenen en hij vertelt een anekdote dat Hillary vond dat hij opschepte wanneer hij hierover sprak op Yale toen hij rechten studeerde. Dat is wel de eerste clou van zijn politieke carrière. Verhalen vertellen. Zijn afkomst uit Arkansas was een goede aanleiding hiervoor. En dat zijn extended familyleden (waaronder Buddy) de beste verhalenvertellers waren, heeft Clinton op deze weg een zet gegeven.

Zijn moeder schrijft ook haar memoires en hij is overtuigd dat het een best-seller zou worden als ze het boek overleeft had. Zijn moeder trouwt eerst met Roger in Hot Spings in 1950 en vrij snel daarna noemt hij zichzelf Clinton. de jonge Clinton is niet altijd handig, want hij breekt al vroeg zijn been. niet uit stoerheid, over overmoed maar het land waar hij "geRamd" wordt op de boerderij helpt niet. Ook leert hij al snel dat zijn nieuwe stiefvader drinkt en zijn vrouw mishandelt. Een nacht in de cel moet helpen...  De Tv komt op het toneel in de jaren 50 en zijn favoriete film is High Noon.

Arkansas bestaat grotendeels uit Blanke baptisten (met als bekende leider Billy Graham) en zwarten. Mamma Clinton regeert thuis. Clinton is gek op Elvis, en er moet nog heel wat gebeuren om de segregatie op te heffen. Eisenhouwer probeert daar een bgin mee te maken. Kennedy zet voort.

Op school krijgt Clinton interesse in wiskunde, omdat het probleemoplossend vermogen stimuleert maar hoe hij deze wijsheid krijgt is niet duidelijk (misschien om Eisenhauer zegt dat science nodig is om de Russen in te halen). Wanneer de moeder weer een klappen ontvangt leert Clinton niet te veel te vragen, de familiecultuur is don't ask, dont tell. Dat de jonge Clinton vroeg wijs is wordt duidelijk dat hij het gedrag van zijn stiefvader relativeert met de opmerking dat: zijn eigen pijn op reageert met de pijn naar anderen. oid. opgroeien in een huis met alcohol is niet eenvoudig. En, "het is niet altijd slecht..."

In 1962 besluiten ze van de vader weg te gaan. In high School heeft hij het echt naar zijn zin, o.a. met zijn muziekband.

Dan is er de ontmoeting met President Kennedy - die terug te vinden is in de fotoserie. Een event dat grote impact heeft. Hij weet dan dat hij de politiek in wil, o.a. omdat hij in muziek nooit zo goed zal zijn als John Coltrane. Hij is gefascineerd door mensen, politiek en beleid en wil zich vanuit het arme Zuiden opwerken... "Is that not what America is all about?"

 Voorbeelden zijn er genoeg. in 1963 ziet hij de beste Speech uit zijn leven. MLK. Hij maakt zich geen zorgen om in een Ivy League universiteit terecht te komen en het wordt qua universiteit Georgetown, een organisatie die een Jezuïtische filosofie uitdraagt. Hij leert allerlei wijze utispraken, waaronder:  "it does a dog good to have a few fleas now and then. It keeps him from worrying so much about begin a dog." In zijn eerste jaren komt hij nauwelijks buiten de terreinen van de universiteit.

Counts, uit de 900 pagina's:

  • Clinton: 32x
  • Hillary: 780x
  • Bill: 650x
  • ... 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?