Het Echtpaar dat het Vaccin ontwikkelde

 Echtpaar, immigranten, vaccin...


Een boek van Özlem Türeci en Ugur Sahin met de medewerking van Joe Miller.

Özlem Türeci en Uğur Şahin zijn een getrouwd stel, mede-oprichters van BioNTech, het biotechbedrijf dat 's werelds eerste vaccin tegen COVID-19 ontwikkelde.

Ze zijn gepromoveerd in immunotherapie en moleculaire biologie, hebben veel werk op het gebied van translationele oncologie en hebben talloze wetenschappelijke artikelen en patenten geschreven.

Türeci en Şahin hebben de Paul Ehrlich-prijs 2022 ontvangen voor hun bijdragen aan mRNA-technologieonderzoek en de Prinses van Asturië-prijs voor wetenschappelijk en technisch onderzoek 2021.

Joe Miller is correspondent in Frankfurt voor de Financial Times. Hij werkte eerder bij BBC News in Londen, New York, Delhi en Berlijn.

...
Hun ouders waren een van de eerste die van Turkije naar Duitsland imigreerden. en terwijl de vader in de fabriek werkte, keek de oudeste zoon naar alle wetenschappelijke programmas op de tv, was gefascineerd en bezicht de bibliotheek of liet zijn ouders boeken kopen. HIj gaat geneskundestuderen met een master in inmunologie en ontmoet later de arts die zijn vrouw wordt. Door een incident in zijn familie waar zijn tante kanker krijgt werd hij geobsessioneerd door deze ziekte en later wordt dat zijn motief, waarin zijn vrouw hem helpt. De cure voor kanker moet volgens hun uit RNA komen die door boodschappen het inmuunsysteem kan beinvloeden.
Wanneer dat niet lukt maar er wel een pandemie verschijnt, zetten ze deze theorie in op het virus. Ze draaien hun onderzoek geheel in dee nieuwe richting. En met sucecs.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?