Atos. Wat is er toch aan de hand?

Ooit was dit de rivaal van Cap Gemini. In 2017 deed het bedrijf een bod op de business van Gemalto, maar werd overtroefd door Thales.

 

Ik heb zelf ooit voor (Atos /) Origin gewerkt, nog niet onder de Atos Vlag, en het bedrijf groeide mee met de groei in de IT-sector. In Nederland was CAP de concurrent.

Nu is het bedrijf bijna failliet, te vergelijk met ImTech of is het niet zo erg?

Wat is er toch fout gegaan, ligt het aan de business, heeft het bedrijf een verkeerde strategie gevolgd, is de verandering in de IT-sector (iedereen kon groeien in de IT destijds) de oorzaak en is het een kwestie van niet meekunnen, of is er iets anders aan de hand?

Beleggers-technisch zet Goldman Sach de waardering van het bedrijf 20% lager en de koers reageert dan ook met een nieuwe min van 15%. Terecht of niet? Is het bedrijf - mogelijk na opsplitsing nog te redden en succesvol te maken?

In maart kwam er een nieuwe CEO, de media bericht destijds het volgende:

Frans IT-adviesbureau Atos presenteert nieuwe supercomputer in Parijs - Atos gaat "een cruciaal jaar" in na een reeks tegenslagen in 2021, zei het hoofd van de Franse IT-consultinggroep maandag.

Het bedrijf, dat vorig jaar de helft van zijn marktwaarde verloor, verliet de Franse CAC 40-aandelenindex en nam afscheid van zijn baas, wat speculaties opriep over een buy-out of de komst van activistische investeerders.

"Atos kreeg in 2021 te maken met aanzienlijke tegenwind", zegt Rodolphe Belmer, die in januari de teugels overnam van voormalig Chief Executive Officer Elie Girard, in een winstverklaring. "Het heeft zijn financiƫle doelstellingen niet gehaald en een uitgebreide beoordeling van zijn activa en contracten (...) heeft geleid tot grote waardeverminderingen."

Mede gevormd door een reeks overnames onder voormalig CEO Thierry Breton, nu hoofd van de EU-industrie, zag Atos zijn jaarlijkse netto-inkomen schommelen naar een verlies van 2,96 miljard euro en zal als gevolg daarvan afzien van een voorstel voor een dividend.

Belmer, die beloofde met een schone lei te beginnen, zei dat Atos deze maand in de tweede helft van 2021 ongeveer 2,4 miljard euro (2,7 miljard dollar) had afgeschreven.

Le Monde rapporteerde eerder maandag over een mogelijk ontmantelingsscenario, aangezien de nieuwe CEO ook van plan is de groep te reorganiseren rond drie business units, "alsof hij een splitsing voorbereidde", vertelde een expert aan het Franse dagblad.

"Vereenvoudigd, efficiƫnter, dit bestuur zal de ruggengraat vormen van de nieuwe Atos", zei Belmer.

De aanhoudende daling van de klassieke IT-diensten, de inflatie van de personeelskosten en de spanningen in de toeleveringsketen zullen de winstgevendheid in de eerste helft verder onder druk zetten, merkte het bedrijf op, maar de omzetgroei zou in de tweede helft van het jaar positief moeten worden.

"2022 wordt een cruciaal jaar voor de groep en maakt de weg vrij voor een herstel dat wordt aangedreven door een ambitieus plan voor een ommekeer", voegde Belmer eraan toe. (https://www.marketscreener.com/quote/stock/ATOS-SE-4612/news/The-new-Atos-is-on-the-way-to-recovery-in-2022-CEO-says-39615031/)

Hoe het er nu mee staat , is onbekend. Enkel de koers geeft inzicht en die staat op een AllTimeLow (ATL). Geen goed teken.

Op 10 sept schrijft ... dat Atos slechtere marges had in de business en lagere omzetgroei:

A minority shareholder in struggling French IT consulting company Atos called on Friday for the chairman of the company to resign as its shares traded near 30-year lows amid scepticism about its restructuring plan.

"Our main request is that the chairman steps down and that the board members which have been there the longest are replaced with new members who are well recognised in the IT industry", Cyril Charlot, founding partner at Paris-based Sycomore Asset Management, told Reuters.

Sycomore Asset Management owns between 0.5 per cent and 1 per cent of Atos.

... "The main problem of the company is that it is badly run, profit margins, sales growth are below industry averages", ... (bron: https://www.channelnewsasia.com/business/atos-shareholder-calls-chairman-resign-share-price-30-year-low-2930031)

-- 2 aug 2023

"Te lang bleef Atos vertrouwen op het beheer van mainframes en andere traditionele it-systemen. Pas laat werd de overstap naar clouddienstverlening gemaakt. Atos heeft grote vestigingen in Belgiƫ en Nederland. In Nederland heeft de splitsing in Eviden en Tech Foundations nog weinig resultaat opgeleverd, zo meldde de directie onlangs in een brief aan de medewerkers. Daarom kan er voor het Nederlandse personeel niet meer af dan een loonsverhoging van 1,75 procent per 1 juli, tot woede van de medewerkers." (https://www.computable.be/artikel/nieuws/outsourcing/7540504/5440850/adieu-atos-alleen-eviden-blijft-over.html)


... wordt vervolgd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?