Waar sta jij als het gaat om theorie versus praktijk (2)

Bij het verschil tussen theorie en praktijk kan je denken aan de theorie van Karl Marx en de praktijk van het communisme. Of op het vlak van beleggen, de theorie die stelt dat het verslaan van de index nagenoeg onmogelijk is, en de praktijk waar iedereen het toch probeert.

Het ultieme voorbeeld van theorie versus praktijk is misschien wel iets wat we allemaal gevoeld hebben: je rijbewijs halen.

Teruglezend en zoekend schreef ik in dit blog eerder over het fenomeen in het geval van klantvriendelijkheid en conspiratietheorieen. Bij deze laatste zie je duidelijk wat theorie is: iets wat je eerst nog moet zien te bewijzen.

Bij klantvriendelijkheid in de praktijk is het voorbeeld dat de theorie vooral uit bedrijfskundige hoek komt, maar dat klantvriendelijkheid nog niet zo eenvoudig te definiĆ«ren is. De theorie zegt, wees klantvriendelijk - afhankelijk van het type organisatie wellicht - maar wat dat in de praktijk betekent is verre van duidelijk. En de praktijk is zelfs zo divers dat klantvriendelijkheid nooit theoretisch afgebakend kan worden. het blijft bij een (theoretisch) idee. 

Wat is de relevantie van theorie versus praktijk? dat soms theorie eerst komt, maar net zo goed de praktijk voor kan gaan. Er is dus wisselwerking tussen beiden. 

De relatie tussen beiden is misschien wel iets zoals risico. Zonder theorie neem je - in de praktijk - mogelijk (te) veel risico, meer dan nodig is, maar zonder praktijk kan je theorieƫn niet toetsen. Praktijk kan eerder zonder theorie dan andersom!?

Ook de associatie van Learning by Doing komt in me op. De theorie van Arrow dat kleine productiviteitsverbeteringen tot stand komen door herhaalde uitvoering van taken die steeds beter gaan, na de (praktijk) ervaring toeneemt.

Bij eerder genoemde activiteit van beleggen speelt theorie en praktijk toch wel een belangrijke rol. In theorie is beleggen eenvoudig. De praktijk wijst uit van niet. Bij trading is dat verschil nog groter.

--

Jacques Derrida's werk heeft hiermee niets van doen. Misschien voor een vervolg. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?