Hoe werd de Tattoo mainstream?

Tattoos zijn voor mij een onbekend fenomeen. In de zin dat ik zelf de passie mis om me te laten tatoeƫren.

Google schrijft: People get tattoos for many reasons: for attention, self-expression, artistic freedom, rebellion, a visual display of a personal narrative, reminders of spiritual/cultural traditions, sexual motivation, addiction, identification with a group or even drunken impulsiveness (which is why many tattoo parlors are open late) 

Toch. Churchill had er een. Dat is comforting... denk je dan. Een klein anker op zijn pols..

Het fenomeen tatoeage is duizenden jaren oud. Al in de Prehistorie liepen er mensen rond met tatoeages. Meestal werden ze gebruikt als versiering, maar de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd dat tattoos ook een nummertje van mensen kunnen maken en kwaadaardig kunnen zijn. Waarom worden er al millennialang tattoos gezet? ... lees er alles over in de historische ontwikkeling van tatoeages. (https://historiek.net/tatoeages-tattoo-geschiedenis/139240/) 

bron: historiek.net

... 

Tatoeages worden aangebracht om zeer verschillende redenen (Wikipedia):

  • esthetisch: de tatoeage als sieraad 
  • status: ... zoals bij de Nieuw-Zeelandse Maori de Tā moko.
  • volwassenwording: ... bij het bereiken van de puberteit ...
  • identificatie: Dit was de gebruikelijke reden voor zeelui... in Auschwitz een identificatienummer 
  • medisch: de drager hoopt gevrijwaard te blijven van bepaalde ziekten ... Bij ... het elitekorps van nazi-Duitsland, werd de bloedgroep onder de oksel van de linkerarm getatoeĆ«erd.
  • cosmetisch: littekens, brandwonden of wijnvlekken ... of gegane wenkbrauwen 
  • intimidatie: de drager geeft aan lid te zijn van een bepaalde criminele organisatie zoals de Yakuza in Japan.  
  • het roer omgooien: Het maken van een nieuwe start ... als teken van verandering.
  • herinnering: Ter nagedachtenis wordt soms een overleden geliefde of huisdier afgebeeld
  • religie: b.v. een monnik een tatoeage in zijn nek (Sak yant) laat plaatsen ter aanduiding van de graad of niveau ...
  • bezit, bij sommige pooiers in diverse culturen worden prostituees getatoeĆ«erd ... hen toebehoort  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tatoeage)

... 

De opkomst en opkomst van de tatoeage. Een vijfde van de Britse volwassenen is nu 'geĆÆnkt', volgens een onderzoek. Zelfs de vrouw van de premier heeft er een. Waarom is de kunstvorm van zeilers, motorrijders en diverse devianten mainstream geworden? ... 

Ooit was dit een klasseding: tatoeages waren voor soldaten, matrozen, motorrijders en criminelen. Borderline afwijkend gedrag. Nu heeft de vrouw van de premier er een (een dolfijn, net onder de enkel). Volgens de Tatler heeft Clifton Wrottesley, de 6e Lord Wrottesley, het familiewapen op zijn achterste getatoeƫerd, en dat is ook waar de vreselijk goed gefokte Emma Parker Bowles ervoor koos om haar kitten te hebben. Martha Swire, de erfgename van Cathay Pacific, heeft een haai aan haar voet. De kunstenaar Rachel Feinstein heeft "een vagina in haar oksel, waaruit mieren tevoorschijn komen die een libel op haar schouder doden". Al vertrouwde ze Vogue wel toe dat ze daar best spijt van had.

(bron: https://www.theguardian.com/artanddesign/2010/jul/20/tattoos)

Maar een echt antwoord waarom het mainstream is geworden, geeft de krant niet echt. Mijn idee is dit: we zijn doorgeschoten in de individualiseringswedloop. onderscheidend willen zijn, anders, uniek, investeren en positie nemen, laten zien waar je voor staat.

En terwijl ik dit schrijf zijn er op al die social media waar dit gepropageerd wordt, maar twee smaken: je bent voor of je bent tegen.

-- Lees ook 10 redenen om een tatoeage te verwijderen:

https://cleanslateink.com/10-reasons-to-remove-a-tattoo/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?