Zwart-wit-denken, Cognitive Closure en ... denk opnieuw

Cognitive closure, is een term uit het boek, Black and White thinking. The burden of a binary brain in a complex world


Van sommige boeken is er een element dat er uitsteekt en het boek al zijn waarde geeft. In dit geval, en voor mij in ieder geval gaat het om het begrip: cognitive closure, dat ik nergens anders ben tegengekomen.

De evolutie gaf de mens het talent om te categoriseren. Maar tegelijkertijd ontstonden er "de grijze gebieden," en juist daar is het moeilijk om te navigeren. De mens kan o.b.v. categorisch denken, te nauw of te breed of los categoriseren. De laatste categorie bijvoorbeeld bevat de spaarders, mensen met het Diogenes-syndroom: Zij doen alles in een "speciale categorie" en kunnen daardoor niet weggooien.

Mensen verschillen in de maat waarop ze in het spectrum vallen van cognitive closure tot cognitive complexity. Eind jaren 40 was de psycholoog Else Frenkel-Brunswick bezig met een onderzoek waar ze bekend door werd. Op het ene spectrum lag de foto van een kat aan het andere eind de foto van een hond. Daartussen in gingen de eigenschappen van een kat langzaam over in die van een hond. Het was de taak om te herkennen wat het kantelpunt zou zijn. Voor iedereen was dit anders. Cognitieve closure betekent dat mensen enkel de kat blijven zien, dit zijn mensen met sterke vooroordelen. Het tegenovergestelde is de cognitieve complexity, deze mensen zijn zeer sterk tolerant en open voor ambiguïteit, zij zien veel grijs en nemen moeilijk een beslissing. Mensen met een sterke religieuze overtuiging laten weinig ruimte voor grijs...

Om basis van deze concepten zijn er diverse toepassingen. Zoals bij groepsdenken en tribalism, waarin de mens waarneemt afhankelijk van de groepswaarden. Extreem taalgebruik (zwart-wit) kan leiden tot extreem denken. En framing, zoals bij de #Brexit: "Take back control."

...

Een boek wat hier wel een beetje op aansluit is: Think Again (Adam Grant)

De macht van het weten wat je niet weet. Omdat de wereld nu sneller verandert dan ooit is het nodig om sneller van mening te veranderen. Niet alleen Thinking, maar ook Rethinking! En wetenschappers zijn daarvoor het beste model, omdat ze altijd nieuwsgierig zijn naar wat ze niet weten. Ze test hun theorieën, vertrouwen op bewijs en niet op intuïtie.

We weten niet altijd wat we niet weten. En dan is nederigheid de beste houding. vertrouwen gaat om zelf-geloof, terwijl nederigheid is om de vraag of je de juiste methode gebruikt.

... Je kan mensen overtuigen door ze de juiste vragen te stellen. Motivational interviewing gaat om de andere partij zelf de redenen te laten ontdekken om dingen te heroverwegen dat het ze aan te geven. normaal proberen we mensen te overtuigen door te praten, maar motivational interviews benadrukken luisteren! 

Mensen heroverwegen minder wanneer opties als zwart-wit gepresenteerd worden.

--

2012/09/na-zwart-wit-komt-grijs


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?