Van Rechercheur naar Misdaadverslaggever

Naam maken. Waar Peter R. naam maakte met de ontmaskering van de Heineken-ontvoerders, kwam de ontgroening van John van der door de ontmaskering van Bouterse... 

John van den is geboren in Amsterdam en groeide op in Eindhoven als zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Zijn Marokkaanse vader heeft hij nooit gekend. Direct na het afronden van de havo in Eindhoven begon hij zijn carrière bij de Amsterdamse politie. Hij werkte in Amsterdam als rechercheur bij de CID. Sinds 1990 is hij misdaadverslaggever bij De Telegraaf. Sindsdien werkte hij aan talloze nationale en internationale misdaadreportages... (wikipedia)

---  


De Eindhovense misdaadjournalist John van den staat op de tweede plek wat betreft populaire misdaadverslaggevers. Dat meldt tv-producent HBO NL na een peiling onder 1.050 Nederlanders. Ze onderzocht hoe Nederlanders denken over misdaadjournalisten, detectives en het gevoel van veiligheid in Nederland. Peter R. de  wordt als beste misdaadverslaggever bestempeld...  (omroepbrabant.nl, 2014)

--
De ondertitel van het boek 'Onderwereld-p.r' van journalist Bart Middelburg (Het Parool) spreekt boekdelen: 'Hoe de misdaad de media manipuleert'. Alle spraakmakende Nederlandse criminelen doen aan public relations, weet Middelburg uit ervaring. Ook de criminoloog Cyrille Fijnaut zegt dat: ,,Voor iedere topcrimineel is het van het grootste belang dat hij in de publiciteit niet in zijn ware gedaante wordt geportretteerd''. In Middelburgs boek trekt een parade van al dan niet veroordeelde of omgelegde criminelen voorbij. Stuk voor stuk proberen ze in het gevlij te komen bij Middelburg of andere publicisten als Peter R., Bas van, John van den & Joost de van De Telegraaf en Elma van Vrij Nederland. ... (Trouw, 2002) https://www.trouw.nl/nieuws/misdaadverslaggevers-zelden-clean~b2b4eb2d/

Peter R is de bekendste:
... groeide op in Amstelveen. Zijn vader, Wouter de sr., was directeur van de kruitfabriek Muiden Chemie. Het gezin met zes kinderen was gereformeerd, maar peter R moest maar weinig van de kerk hebben. ... In maart 1978 ging De ... als verslaggever bij De Telegraaf werken op de redactie in Den Haag (algemene verslaggeverij). Na een jaar werd hij overgeplaatst naar de redactie in Amsterdam en specialiseerde zich toen in misdaadverslaggeving. (bron: wikipedia)

Beiden gewerkt of zelfs begonnen bij De Telegraaf. Van rechercheur bij de overheid, naar de private onderneming. Dat is wat beiden verbindt.

-- 6 juli. En dan op eens een aanslag op Peter R. 
En dan komt een ander verschil naar boven. John van der heeft gekozen voor een zware bewaking. Peter R. vond dat teveel inbreuk op zijn privacy.

Beide beroepen zijn topzwaar qua risico. Dat leren we nu ook.

-- 16 juli

On bended knee is no way to be free, liet Peter R. de Vries op zijn onderbeen tatoeëren. Het is afgeleid van de tekst die op de grafsteen van zijn vader staat: ‘Liever staand sterven dan op je knieën leven’. Op de sterfdag van zijn vader kreeg De Vries te horen dat die tijdens de oorlog in het verzet had gezeten. Hij zou bovendien twee Duitsers hebben geliquideerd. Onverschrokkenheid is iets dat De Vries van hem heeft meegekregen, zei hij in 2018 in een gesprek met NRC. Het vastbijten in misdaadzaken, maar ook het herhaaldelijk bekritiseren van PVV-leider Geert Wilders, die hij onder meer beschuldigde van fascisme, zag De Vries als voorbeeld daarvan. Hij kreeg daar wel eens complimenten over van andere BN’ers, vertelde hij. Dat zij zichzelf niet uitspraken vond De Vries laf. Hoe kan zo iemand met zichzelf leven, vroeg hij zich af. (nrc)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?