Identity Economics (2)

Dit boek (IE) is uit 2010, ik heb destijds het boek opgemerkt, maar nooit echt gelezen. Dat doe ik nu wel. Tegelijkertijd loop ik nog een keer mijn vorige reactie op het boek na. Was het echt een tijd van en voor veranderingen? 

Deel een van het boek geeft een inleiding. Dat begint met een vrouwelijke medewerker bij een bekend accountantskantoor. Er heerst een agressieve bedrijfscultuur, maar er is een duidelijk onderscheid tussen hoe vrouwen en mannen daarin de vrijheid krijgen om te opereren. Een vrouw, die op het punt stond tot partner gepromoveerd te worden kreeg het advies om zich anders te gedragen, meer vrouwelijk waarop zij reageerder met een rechtszaak op basis van sekse discriminatie.

Economie, zo schrijven de auteurs, George Akerlof en Rachel Kranton, gaat naast vraagstukken over consumptie en inkomen ook over niet-economische motieven. Bijvoorbeeld het motief om voor een bedrijf te werken en je daar mee meer of minder te identificeren. Zoals bijvoorbeeld met de business principes van Goldman. Normen zijn belangrijke bronnen voor motivaties en zo kan besluitvorming veranderen doordat een sociele context van invloed kan worden.

IE borduurt voor op het werk van Gary Becker die meer sociologische begrippen als discriminatie en altruïsme binnen het werkgebied bracht. IE zorgt dat menselijke passie en sociale instituties binnen de economie een functie krijgen. Niet economische motieven komen hiermee in de utility-functie. 

Een voorbeeld hoe normen functioneren maken de auteurs duidelijk met een carrousel. De kleine kinderen genieten ongedwongen van de rit, maar de ouderen voelen ook een soort schaamte. Ze weten dat de norm is dat zij hier niet meer gebruik van mogen maken. Bij roken waar de nutsfunctie uit tabak en nicotine opgebouwd is, ontstaat er vnauit de traditionele theorie een onverklaarbaar verschil tussen vrouwen en mannen. De groei van het aantal rokende vrouwen kon niet uit toenemend inkomen afgeleid worden, maar wel uit veranderende sociale normen, waar roken door vrouwen later geaccepteerd werd. Naast een identity utility bestaat er dus ook een interactie utility waar het nut mede bepaald wordt door ene groepsproces. 

"Waar passen we in de hedendaagse economiestudie?"

50 jaar geleden was economie bevangen met twee markt structuren: perfecte competitie en monopolie. Om andere industrieen te begrijpen kwam de speltheorie in trek en daardoor  kwamen andere themas binnen bereik zoals huwelijksmarkten, maar ook monetair beleid kreeg een andere invalshoek. Evenlang geleden was economische theorie in de veronderstelling dat iedereen dezelfde informatie had en nu weten we dat er assymetrie is. Toen kwam gedragseconomie en met de psychologie werd het thema van rationaliteit onder de loep genomen. Gary Becker (the economics of discrimination in 1957) ten slotte begon sociale problemen te bestuderen binnen een economisch raamvlak met zaken als discriminaatie dysfunctionele families. Net als bij Becker gaat het bij identity economics ook om de nutsfunctie die uitgebreid wordt. motivatie komt in het spel en economie werd zodoende gebruikt om  de krachten te bestuderen die gedrag vorm geven. De kosten en baten van het hebben van kinderen bv zorgt dat vruchtbaarheid wijzigt. het verschil met de studie van Becker is dat referencies niet varieren door een sociale context. Dat gebrut hier wel...

wordt vervolgd...

-- 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?