De Spion

 Spionage is van ... aller tijden. 


Veelzijdig als hij was, was Jan Van Eyck niet alleen actief als schilder. Volgens de legende werd hij in opdracht van het Bourgondische hof ook regelmatig op geheime Europese missies gestuurd als spion. Een kunstenaar uitlenen aan een rivaliserend hof om artistieke opdrachten uit te voeren, was in de middeleeuwen immers de ideale dekmantel om in het hoofdkwartier van de concurrentie rond te kunnen neuzen. (https://visit.gent.be/sites/default/files/content/brochure/files/OMG_magazine_NL.pdf)

Een recenter voorbeeld:

Lieven Bauwens (Gent, 14 juni 1769 – Parijs, 17 maart 1822) was een Zuid-Nederlands ondernemer en industrieel spion. Hij bracht de Engelse katoentechnologie naar Europa. ... Bauwens werd geboren in de Waaistraat in Gent als zoon van George Jean Bauwens en Jeanne van Peteghem, leden van de gegoede Gentse burgerij, die een leerlooierij en wijnhandel dreven. De jongen was al vroeg bezeten van machines. Op dertienjarige leeftijd ging hij van school af om het vak van het leerlooien aan te leren. Op zijn zeventiende werd hij door zijn vader naar Groot-Brittannië gestuurd, waar hij zich gedurende drie jaar in de nieuwste leerlooitechnieken bekwaamde bij Undershell en Fox. Na zijn terugkeer in 1789 begon hij een nieuwe modelfabriek met 550 looikuipen in de lokalen van een opgeheven klooster op het Nieuwland. De kwaliteit van de afgeleverde producten was zo hoog dat hij zelfs kon uitvoeren en concurreren op de Engelse markt. Na de dood van vader Bauwens werden de zaken overgenomen door Lieven, zijn moeder, en François, de zoon van George Jean uit een eerder huwelijk.

https://www.gent-geprent.com/standbeelden-2/standbeelden-deel-2-1/lieven-bauwens-pieter-de-vigne

Wikipedia geeft een aantal gevallen van bedrijfsspionage:

  • De stichting die de Staatsloterij organiseert, bleek over de jaren 2001 en 2002 de concurrerende Postcodeloterij te hebben bespioneerd.
  • In de Formule 1-racewereld bleek in 2007 van bedrijfsspionage sprake te zijn.
  • De Pakistaanse atoomfysicus Abdul Qadir Khan bleek in de jaren zeventig van de twintigste eeuw bedrijfsgegevens van het Nederlandse bedrijf Urenco te hebben gebruikt voor de vervaardiging van een Pakistaanse atoombom. Naar verluidt, zijn die gegevens nog altijd te koop. Bedrijfsspionage en internationale spionage gaan hier in elkaar over.
  • Het Russische vliegtuig Tupolev Tu-144 is een bekend voorbeeld uit de jaren zeventig.
  • Het ECHELON-programma zou misbruikt zijn voor industriële spionage tegen Europese bedrijven.
  • Bij ASML werd broncode van het computer programma Tachyon, waarmee chipsfabricage geoptimaliseerd wordt, gestolen voor China.


-- of deze (7 feb. 2022):

Rusland en China spioneren via LinkedIn. In de afgelopen tien jaar zijn duizenden medewerkers bij Nederlandse hightechbedrijven via nepaccounts benaderd door geheime diensten uit China en Rusland, die proberen bedrijfsgeheimen te ontfutselen. Infiltranten doen eerst een poging om het vertrouwen te winnen, waarna ze via chantage en omkoping gevoelige informatie proberen los te weken. Ook een recente spionagezaak, waarbij Nederland twee Russische inlichtingenofficieren op het spoor kwam en het land uitzette, begon via LinkedIn. De AIVD luidt de noodklok. (FD)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?