Het beschaven van de rode vis (Bruno Patino)

La civilizacion du poisson rouge, is een boek van Bruno Patino (journalist).

Het is belangrijk om de aandacht van het publiek vast te houden. In "9 Seconden," het eerste hoofdstuk van het boek, verliest de gemiddelde bezoeker zijn aandacht als hij niet continue bezig gehouden wordt. Deze attention Span is voor Google een uitdaging om de klant steeds weer iets nieuws te bieden.

Dit boek gaat om die 9 seconden en om dat geheugen van de vis dat niet langer de aandacht op iets gericht kan houden. Vandaar de titel. 


Verslavingen behandelt de huidige attentiecrisis waar we verslaafd zijn geworden aan het kijken naar de telefoon en om elke zoveel minuten te controleren of er nog "iets nieuws" is.

Utopia (hoofdstuk 3) gaat over John Perry Barlow (onafhankelijkheidsverklaring van cyberspace) wiens Utopia niet uit komt. Het rede is geen groot publiek plein maar een circus geworden. 

Spijt gaat over Tim Berners-Lee. En in "De matrix," staat filosoof Byung-Chul Han centraal. Verandering van weg, gaat over de politiek van Mark Zuckerberg om data te verzamelen. Het zwarte gat. Shoshana ZULBOFF ZIET EEN PARALLLE TUSSEN HET GEWONE kapitalisme en het digitale kapitalisme.

Een dag zonder eind. IN "Veel werkelijkheden eindigen met de werkelijkheid, staat journalist Max Read centraal. De asymmetrische caleidoscopie gaat over de economie van de twijfel die de economie van de waarheid heeft overgenomen, die geregeerd wordt door het rijk van het geloof (creencias). 

De ongelijke strijd om informatie begint met "een van bekendste scenes in Hollywood, het duel tussen Doniphon en Valence later en Valence en Stoddard eerst (who shot liberty Valance). "This is the west. When the legend becomes fact, print the legend," is een historische uitspraak volgens Patino, want het was niet Stoddard die Valance neerhaalde, maar John Wayne (Doniphon). Echter voor de legende maakt dat dan niet meer uit. Hij refereert aan een parallel van de huidige tijd waar de ervaren media het onderspit moeten delven t.o.v. de nieuwe social media die de oude media geen waardigheid (waarheid en geloofwaardigheid) meer gunt. Marc Lazar vertaalt dit met: ervaring doet er in het huidige tijdperk niet meer toe.   

Bestrijden en saneren bevat een portret van Ray Kurzweil als inleiding over machine learning en de macht van Facebook en Google als leiders van de wereld van platforms. Er is een balans nodig tussen het libertijnse Internet en de jungle van het Net waar continue vigilantie heerst.

.. al lezende overkomt me de gedachte dat Patino baalt van het verdwijnen van de oude wereld waar ervaring heerst. .. Als journalist heb je het niet eenvoudig in deze tijd. Dunkt me.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?