Adreslijst Economisten 2002

 

Ergens rond het jaar 2008 stopte de organisatie van "Adreslijst Economisten." Ik sprak de hoofdredacteur van toen, de heer Bron nu 77 jaar zo vertelde hij me, en dat het met de komst van het digitale tijdperk opeens afgelopen was. Op zich jammer het was niet alleen een mooi initiatief, maar het boek zit vol met impliciete informatie: waar is de econoom afgestudeerd, waat doet hij of zij nu, waar woont deze. Supergevoelige informatie die in het huidige tijdperk inderdaad niet meer zomaar beschikbaar gesteld kan worden.

Toch blijft het een mooi vertrekpunt om de ontwikkeling van De Econoom langs een historische meetlat te leggen. Er zijn ca. 400 inhoudelijke adrespaginas, met ongeveer 20 adressen per pagina, en dus ca. 8000 economen in het jaar 2000. Daar zitten buitenlandse economen niet bij - omdat ik er toevallig een heb gecheckt.

Het boekje was opgebouwd, na een organisatorische inleiding, uit een overzicht van economische instellingen, een "ABC van de economie," en dan alvorens de lijst zelf, een overzicht van de economische faculteiten.

Hierbij even wat data daarvan.

1. Erasmus Universiteit Rotterdam. De economische faculteit (Faculteit der Economische Wetenschappen). Had toen 65 hoogleraren. Maar daar valt ook een hooglerar wiskunde onder.
2. Universiteit van Amsterdam. De economische faculteit (Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie). Had  69 hoogleraren.
3. De Vrije Universiteit. (Faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde) 65 hoogleraren.
4. Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Economische Wetenschappen). 44 hoogleraren.
5. Katholieke Universiteit Brabant. Faculteit Economische Wetenschappen. 71 hoogleraren.
6. Universiteit Maatstricht. Faculteit Economische Wetenschappen. 48 hoogleraren.
7. Wageningen Universiteit. Economische Faculteit. 18 hoogleraren.
8. Katholieke Universiteit Nijmegen. Nijmegen School of Management. Hoogleraren Economische faculteit. 7 hoogleraren.

Aantal vrouwelijke hoogleraren in 2002, afgaande op de lijst en de hantering van naamgeving (prof. voor mannelijke professionals en mw. prof. voor de vrouwen, hopend dat dit correct is uit- en doorgevoerd):
  • EUR: 0
  • UvA: 2 (bevolkings- en emancipatieeconomie, en geschiedenis van het economische denken)
  • VU: 2 (besturingssystemen en netwerken, bestuurlijke informatievoorziening) 
  • RUG: 0
  • KUB: 0
  • UM: 0
  • WU: 0
  • KUN: 0

...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?