Het verhaal van twee onderzoekers, uit: Mexico en Nederland

 Twee verhalen in de krant (El Pais) van vandaag, van twee professionals die iets met elkaar gemeen hebben: beide zijn onderzoekers. De Nederlandse onderzoeker Arthur Brand,  en de Mexicaanse filosofe Atocha Aliseda.

Deze laatste, studeerde wiskunde en later filosofie, maar groeide op in een gezin waar de vader arts was en waardoor ze een soort obsessie heeft ontwikkeld om de medische diagnoses eerst van haar vader te begrijpen en later dieper onderzoek te ontwikkelen naar medische diagnoses in het algemeen. Hoe komt een arts tot een diagnose?

Het verhaal van Arthur is het verhaal van een vergelijkbare obsessie. Hij kwam in granada waar hij als negentien-jarige student (geschiedenis?) woonde en met een metaaldetector op een vreemde munt stuitte. al doende leerde hij dat de markt hiervoor vol zat met vervalsingen. Late kwam hij zo'n dief / vervalser tegen n de persoon van Michel van Rijn die eerste gezocht werd door Scotland Yard, en later in dienst van hun trad als expert. Zo ontstond een passie voor het detectivistisch onderzoek naar vervalsingen. Hij kwam zo op het spoor van verdwenen Picasso's en favoriete sculpturen van Hitler. 


 



...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?