Leiderschapstaal

The languages of leadership, is een boek van Wendy Born. Leiderschapscultuur bestaat niet, maar een taal van leiderschap... dat kan denk ik wel. {Er is ook een boek, the language of leaders (Kevin Murray), hoe top CEOs communicate to inspire} Er wordt veel over leiderschap geschreven. Bv of het iets is dat je kan inslikken zoals een pil. Of dat het iets natuurlijks is, waar je talent voor moet hebben.

The only way to improve leadrship skills is by focussing on ourselves, not others. Slechte leiders zijn overal. De beste manier om hier mee om te gaan is zorgen dat we aan ons zelf werken.
Je moet dingen persoonlijk opnemen. Echter niet zover dat je verstikt. Covey heeft het bij zijn seven habits... over the circle of influence en de cicle of concern. Concern is alles waar je bij betrokken bent maar waar je niet niet altijd controle over hebt, zoals medewerkers. Circle of influence is dat alles waar je wel iets aan kunt doen. Bv werken aan interpersoonlijke skills zodat je meer betrokken raakt bij mensen.

Je leadership stijl veranderen begint bij een assessment van je huidige leiderschapsniveau. Born onderscheidt  zes types leiders, in lagen: Onderop komt de: isolated leaders, dan op level 2: de interested leader, lever 3 de involved leader, level 4 de integrated leader, level 5 de influenced leader, en level 6 de inspired leader. Kijk goed naar waar je nu staat is het advies aan diegenen die willen veranderen.

Leiders spreken de taal van moed. En sterkte. Succesvolle leiders komen in drie vormen. De eerste  is de actieve leider. Moed is daarbij belangrijk.
De directieve leiders kunnen hun omgeving afstellen (zoals de engineering van een machine) en macht afstaan aan anderen.
Perceptive leiders ten slotte spreken de taal van vertrouwen. Dat is gebaseerd op geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid (fairness). De beschouwelijke leider is kwetsbaar. Hoe kan ik me kwetsbaar opstellen en toch krachtig overkomen? De crux van de zaak zit in de combinatie van alle leiderschapsstalen tegelijk te kunnen spreken en weten wanneer je in welke situatie welke taal moet leren of spreken.

... Waarom, is een vraag die ik me stel, leven we in een (crisis)tijd waarin leiderschap zo lijkt te ontbreken? Waarom ontbreekt in onze tijd leiderschap?

--
2018/08/wooden-over-leiderschap

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?