Range (David Epstein)

In een tijd waar specialisatie het meest geijkte pad is op weg naar succes, pleit de auteur voor de generalist. Range (Why the generalists triumph in a specialized world) is een boek van David Epstein.

Volgens een onderzoek van Gary Klein en Daniel Kahneman, is voor veel professies ervaring gerelateerd aan performance, zoals bij de brandweer (of bij de sport golven). Maar op andere gebieden is deze relatie niet zo duidelijk.

Experimenteren is een even zo goede weg naar expertise als specialisatie. Voor de golfer Tiger Woods* gold dat: hij was talentvol in vele sporten, maar ontwikkelde zich uiteindelijk als golfer. Yo-Yo Ma is een ander voorbeeld van een professional die eerst op de piano en de viool begon en later specialiseerde op de cello. Vincent van Gogh is een ander voorbeeld; iemand die alles probeerde en uiteindelijke (pas) schilder werd.

James Flynn is een andere onderzoeker die in het boek gebruikt wordt: hij was belangrijk voor het begrip van intelligentie. Zijn studie wees uit dat door de toenemende complexiteit in de wereld (van WoI naar WoII) mensen collectief intelligenter worden. Hoe meer exposure aan moderniteit hoe groter de ability om abstract te denken.

Leren kan maar beter langzaam aan gebeuren, dan snel (short-term Spacing en desirable Difficulties: hoe moeilijker een leertaak is hoe groter de kans dat het geleerde blijft hangen).

Specialisten lijden vaak aan tunnel-visie en moeten meer out-of-the-box leren denken. Zoals hartchirurgen die steeds weer dezelfde oplossing nemen (een stent) dat niet altijd het beste middel hoeft te zijn.

Een breed gebied van ervaring zorgt vaak voor innovatie. Andy Ouderkirk (3M) vond in een studie dat de meeste innovaties in zijn bedrijf NIET afkomstig waren van specialisten.

Bekend is inmiddels de studie van Philip Tetlock over voorspellingen van specialisten (zie de perfecte zwerm).

Om meer als generalist te opereren moet je je kijk op leren veranderen. Arturo Casadevall richt zich op interdisciplinaire samenwerking (anatomy of scientific error). Maar we kunnen zelf ook meer doen, bijvoorbeeld accepteren van falen, zoals Edison deed: 1000 patenten die niet succesvol waren...

Een typisch voorbeeld van de generalistische versie van de topsporter is Roger Federer, tegenover Tiger Woods die meer het voorbeeld is van de specialist. Woods werd door zijn vader in de richting van golven gestuurd en ontwikkelde zich meer als een specialist, doordat hij van jongs af aan (met twee jaar wist hij al een golf-club te hanteren) "opgevoed" werd voor de sport. Federer deed aan vele andere sporten en werd door zijn ouders totaal niet gepushed.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?