True North (Bill George)

True North gaat over leiderschap, waarin de auteurs (naast Bill George, ook Peter Sims) 125 "grote" leiders hebben geïnterviewd. Die leiders zijn niet zo heel anders dan de "rest van ons," schrijft de auteur, maar ze concentreren zich wel op een aantal dingen, op de belangrijkste issues en blijven hierop gefocust: zij volgen hun True North.

Vaak spelen "key events," een grote rol in het persoonlijke verhaal van een leider, en het is dat dit verhaal leidend is gaan worden op een bepaalde manier. De voorbeelden zijn legio.
Howard Schultz bv, oprichter van Starbucks, die medische verzekeringen afsloot voor zijn werknemers, in navolging van een ervaring van zijn vader, die samen met zijn familie alles verloor. Deze verhalen vormen een context voor hun leven. Of, Reatha Clark King (ex president van General Mill) die meer kansen voor zwakkeren beoogde. Of, Oprah Winfrey, die door een ervaring haar doel zag in het helpen van mensen met het overkomen van hun verdriet. Dat is volgens George de essentie van leiderschap: zorgen dat de ander zijn doel bereikt. Dus Niet: het cliché dat volgers iets zien in de visie van een leider.

Het boek bevalt me vooral om het model dat George opneemt, volgens dit model zijn er vijf soorten leiders:
  • Imposters (met als voorbeeld ex-CEO van Morgan Stanley, Philip Purcell).
  • Rationalisers
  • Glory Seekers
  • Loners
  • Shooting Stars.
Volg je principes en waarden. En vindt de juiste motivatie om het meeste uit je talent te halen. En zorg voor support. Mensen die je steunen. De clou is het daarbij, om alle aspecten in je leven met elkaar in overeenstemming te brengen zodat je eerlijk (voor) jezelf blijft.

...

Wat is de reden dat je elke dag opstaat? Wat is je doel in het leven? Dit zijn twee vragen die de auteur uitlegt aan een interviewer. Hij gebruikt de metafoor van Isaiah Berlin over de Egel en de Vos, en stelt dat je True North kan vinden als je doet zoals de egel: dat ene ding waar je goed in bent alle aandacht geven, zoals een Sushi-master en je hele leven erom heen in dienst stelt. Hij heeft zich laten inspireren door Jim Collins (die meer gericht is op het business niveau van passion, purpose, ...) en aan de andere kant door  Ken Robinson (The element dat gericht is op het individuele niveau).

Daarnaast maakt hij ook een verwijzing naar het Japanse Ikigai, dat nederigheid als basis voor al het levensgeluk stelt. Als ik zoek op Ikigai dan vind ik een figuur met de vier cirkels waarvan ik de oorsprong niet kan achterhalen, maar die ook past bij de visie van George, deze:

oorsprong onbekend, Ikigai?

Bill George was CEO van Medtronics, en doceert nu op Harvard.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?