Dit was dus geen zwarte zwaan

Velen, te beginnen in met vele beleggers en traders in de financiële wereld, duiden de crisis die het coronavirus bewerkstelligt als een zwarte zwaan. Het fenomeen zwarte zwaan is niet echt nieuw, maar het boek van Taleb over deze zwarte zwaan en de financiële crisis, was wel vernieuwend. Sindsdien probeert men overal een zwarte zwaan voor te zijn, of op zijn minst te herkennen.
 
Wanneer je zoekt op black swan corona dan komen er verscheidene links naar boven. Maar daartussen bevindt zich ook de link naar een youtube video van Taleb zelf:
https://www.youtube.com/watch?v=Tb2pXXUSzmI en volgens hem is dit geen zwarte zwaan, want we hadden de crisis kunnen voorkomen als we wat eerder het geval serieus hadden genomen.

Maar daar hoort dan bij dat we China als serieus land opvatten, terwijl nu blijkt dat zij en de WHO nagelaten hebben om de waarheid te verkondigen. Je zou alsnog het geheel als een zwarte zwaan kunnen zien, waar misschien een epidemie  op zichzelf geen zwarte zwaan hoeft te veroorzaken, maar het geheel aan menselijk reageren, wel kan leiden tot een singuliere gebeurtenis die alles weg heeft van een zwarte zwaan.

Taleb - nu ook professor in Risk Engineering - schreef het boek in 2007 en daar spreekt hij zelf over een mogelijk effect van de toenemende globalisering en de fragiliteit die dat oplevert met een epidemie als gevolg.

In de beurswereld is men nu hard bezig om de structuur en het verloop van deze nieuwe crisis te voorspellen; wordt het een V (Y), W, U of L-vormig event (catastrofe)? De vorm geeft aan hoe lang de recovery op zich laat wachten: een V-vormig verloop bijvoorbeeld duidt een forse economische en maatschappelijke schok, die ook weer even snel afgelopen kan zijn. Etc.


--
2019/06/de-zwarte-zwaan-nassim-taleb

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?