Economie van list en bedrog (Shiller, Akerlof)

Phishing for Phools, de oorspronkelijke titel, is een boek over gedragseconomie uit 2015. Het is een antwoord op de vraag waarom economie en economen ons niet wat meer geholpen hebben tijdens en voor de crisis. Waarom stinken mensen in de frauduleuze praktijken van Bernie Madoff?
Het boek geeft het antwoord, door te stellen in haar algemeenheid dat het in feite om rücksichtsloze marketing gaat: het phising dat we kennen sinds het internet-tijdperk, maar dan breder. Al die meer algemene voorbeelden van phishing komen in het boek aan de orde.

"Het verhaal," begint in hoofdstuk één met "ons pad ligt bezaaid met verleidingen" waarin de tegenstelling van het keuzegedrag van de consument zoals dit in de economieboeken wordt uitgelegd (de keuze voor appelen of sinaasappelen afhankelijk van een algemeen budget dat de consument ter beschikking heeft) naast het verhaal van een populair boek van Suze Orman (the nine steps to financial freedom). De economieboeken laten het thema van emotie (en verleiding) onbesproken. Overigens is dat wel iets dat bij marketing ter sprake komt (bedrijfskunde, Nima, etc) maar dan als wapen (hoe verkoop ik zo veel mogelijk), en niet ter ontwapening (hoe bescherm ik me tegen marketingfraude en de kleine letters).

De praktijk van phishing is breed en in het eerste deel komt ook direct de financiële crisis ter sprake. Niet alleen die van 2008, maar ook de (saving & loan) crisis van de beginjaren negentig. Toen was overigens de wereld nog redelijk neutraal: Bij Goldman Sachs werkten partners die persoonlijk verantwoordelijk konden gesteld worden en nu is er een anonieme en half-onzichtbare aandeelhouder.

De term Phising is een internetterm. En dat is wel bijzonder, want Phishing als fenomeen is natuurlijk niet nieuw. Op Amazon schrijft iemand dat er altijd wel een idioot te vinden is van wie je geld afhandig kan maken. Denk wat er nu gebeurt met mensen die je bellen om een Corona-test thuis te doen.
Desondanks blijft het een thema waar binnen de economie nog weinig aandacht voor is, en ik verwacht meer aandacht voor nodig is. Ook of juist in deze tijd, alleen zijn de Phishers, dan niet de traditionele boeven, maar ...

--
2019/04/economie-is-geen-wetenschap-1


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?