Er is goud genoeg, waarde nihil

Als het gaat over goud en haar waarde dan zijn er twee, hoogstens drie kampen van meningen. Twee die lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de waarde van het element, en de derde groep zal de discussie niet boeien.
Economen (1) zijn veelal vertegenwoordigd in het eerste kamp van tegenstanders die menen dat de waarde van goud overschat wordt door speculanten die een crisis voorspellen, waarin of waarna inflatie zal heersen die de waarde van geld zal uithollen.
Ik voel me thuis in dat kamp: dat voorspellen is al lastig en de grote onzekerheid voor het investeren in goud is wanneer je het moet verkopen. Wanneer is de crisis voorbij en wat betekent dat dan voor de prijs van goud? Voor de meeste goudfondsen kan je maandelijks instappen en wordt de waarde van zo´n fonds intrinsiek berekend. Uitstappen kan dan ook pas op de eerste dag van de nieuwe maand. Een crisis houdt zich natuurlijk niet aan een kalender en de kans is groot dat de marktprijs voor het edelmetaal als is genormaliseerd wanneer jij als belegger wil uitstappen en winst nemen.

De vaak minder wetenschappenlijke onderbouwing van de tegenstanders van de goudbelegging is minder verspreid. Terwijl de voorstanders van goudbeleggers en goudspeculanten steeds weer nieuwe argumenten lijken te hebben blijven de tegenstanders relatief stil. Ze schreeuwen het niet van de daken dat ze niet in goud geloven (zo is het nu eenmaal je gelooft erin of niet), en dus lees je weinig over waarom je beter geen goud kan kopen als belegging.
Toch zie je af en toe een interessant verhaal (2). Zoals dat verhaal van een trader die de stelling verdedigt dat er goud genoeg is.

Er is goud genoeg. Wat een mooi argument. Denk er eens aan. Goud wordt al eeuwen gedelfd en die opbrengst verdwijnt nooit. Er komt alleen maar meer bij. En hoe zit het met de administratie van die hoeveelheid? Wie weet precies hoeveel goud er is? En waarom zouden de officiële schattingen hiervan kloppen?

Terwijl we denken dat goud uniek is en schaars blijkt het gewoon in zeewater te zitten, met de eerste de beste nieuwe techniek komt ook dat goud boven water drijven. En daarmee wordt het nog minder bijzonder dat het al is.Waardeloos in feite.

De mythische waarde van goud blijft welliswaar nog voortbestaan.

(1) https://fd.nl/economie-politiek/1170593/dnb-kan-zijn-goud-beter-op-marktplaats-zetten 
(2) http://www.traderplanet.com/articles/view/170122-gold-the-big-illusion-of-scarcity/

--
2016/02/draghi-is-een-slecht-econoom
2014/11/goud-geld
2014/02/wanneer-valt-de-dollar



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?