9/11 - Outsider wint van insider

We leven op dit moment in een zeer turbulente wereld en het bewijs daarvan is dat deze moeilijker te voorspellen is. Zowel bij het #Brexit-referendum als nu bij de verkiezingen in de VS hadden de forecasters het fout*. Hoe komt dat? Een van de oorzaken die in me opkomt is dat de meningen meer fluctueren en dat diegenen die onzeker zijn niet hun werkelijke voorkeur uitspreken tot op het allerlaatste moment, zoals de shy-voters. In psychologische (MyersBriggs) termen zijn de perceivers (P) in de meerderheid tov de judgers (J) die al veel eerder hun mening vastleggen en vasthouden.

Acht jaar na de verkiezing van Obama, acht jaar verder in de crisis die maar niet verdwijnt verkiest men in de VS een nieuwe president. Op het internet zijn websites die inzicht geven in hoeverre Obama zijn beloftes heeft ingelost (did Obama accomplish his goals) en dan blijkt dat nog best wel zo te zijn, al is het maar hoe je het bekijkt. Healthcare voor iedereen scoort het meest zichtbaar. Maar zaten de Amerikanen daar nu echt op te wachten?
Een grote paradox voor de president die de Nobelprijs voor de vrede heeft ontvangen is dat in de afgelopen jaren onder zijn bewind het racisme is toegenomen; het afslachten van Afro-Amerikaanse burgers door de politiemacht staat in schril contrast met de eerste zwarte president van de VS.

Gigantische koerswinst Private Gevangenisondernemingen na overwinning Trump
Op de radio hoor je allerlei superlatieven over de nieuwe situatie, bv dat Amerika meer machistisch is dan racistisch (want Obama kon wel, Hillary Clinton redde het net niet).

"Hillary" las ik ook, "was de eerste presidentskandidaat die het meeste ervaring had als senator, minister onder Obama en als first lady." Maar juist die ervaring doet er in deze tijd niet toe.

Een insider verliest van een outsider, en dat is nieuws. het is een tegenvaller voor de mainstream media die allemaal Clinton genegen waren, CNN werd zelfs Clinton News Network genoemd. Met de helft van het budget van Clinton kon Trump winnen.

Men kiest tegen het systeem, men wil nu echt iets nieuws. En daarvoor is Trump de meest geloofwaardige kandidaat.

Dit is een bekend mechanisme. Bij bedrijven gebeurt dit ook vaak. Menigeen herkent zich misschien wel als toekijker hoe hij of zij met de meeste ervaring totaal uit het lood geslagen werd toen deze bemerkte dat een nieuwkomer zonder enige ervaring de nieuwe manager werd. En hij niet. Dan denk je: "hoe kan dat? Ik weet precies hoe alles hier werkt, hoe het systeem werkt, ik ken de leveranciers, de klanten,...?"
Ja dat alles doet er nu niet toe. het is tijd voor iemand van buiten die eens goed tegen het systeem aantrapt.

En na vier (of zelfs acht?) jaar kijken we terug naar de benchmark, "what is accomplished?' Die vraag stelt dan niemand meer. Net zoals nu niemand meer terug zoekt of Obama zijn doelen bereikt heeft.
Maar zoals een titel vandaag in de volkskrant stelt - "hoe acht jaar Obama kon uitmonden in een Trump," mag je wel stellen dat Obama gefaald heeft.

--
Ook bij de Nobelprijs voor de literatuur anno 2016 wint een outsider het van alle insiders: Bob Dylan, een muzikant krijgt de eer.
... In, "de man van de metaforen opruimingsdienst (nrc 26 november 2016)," vertelt taalkundige Gerard Steen over Bod Dylan en dat hij juist wel goed metaforen gebruikt. Toeval? Hij geeft een voorbeeld als de interviewer Steen vraagt naar zijn favoriete metafoor. „Die komt uit een nummer van Bob Dylan, You’re a big girl now. Daarin zingt hij I’m going out of my mind / With a pain that stops and starts / Like a corkscrew to the heart / Ever since we’ve been apart. Die kurkentrekker is een prachtige metafoor, je ziet die pijn voor je, draai na draai. Dylan is een goede metafooruitlegger, en een meester in het gebruiken van vernieuwende metaforen. In een ander nummer zingt hij ‘Time is a jetplane / It moves too fast’. ‘De tijd vliegt’ kennen we allemaal, en daar geeft Dylan met die jetplane een mooie draai aan.”

--
Over Hillary valt nog een persoonlijke analyse te maken: hoe een vrouw die overloopt van ambitie niet ziet dat de kansen tegen haar zijn (voor de derde keer achter elkaar een democratische president kwam niet eerder voor)

* - Behalve Allan Lichtman, wiens voorspelling klopte:
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/09/23/trump-is-headed-for-a-win-says-professor-whos-predicted-30-years-of-presidential-outcomes-correctly/

--
13 maart 2017.
Ander voorbeeld: HSBC kiest voor het eerst in haar bestaan een nieuwe CEO die van buiten het bedrijf komt, Tucker heeft een verzekeringsachtergrond (AIA).
Historically, HSBC has always named insiders as chairman, but this time, it had said it would bring in an outsider to comply with U.K.’s corporate governance recommendations. (bron: barrons)

--
2009/06/mens-of-systeemcrisis
2008/10/de-obama-van-rotterdam


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?