Trading: kunst of ambacht?

"De kunst van het traden," was een boek dat ik onlangs tegenkwam. De deeltitel "De Kunst," spreekt erg aan. Het woord kunst spreekt tot de verbeelding. Slechts een procent van de bevolking weet zich in 't leven te houden als kunstenaar en voor vele is deze persoon een boegbeeld: vrij van regels, doet waar hij zin in heeft en verdient "er" ook nog geld mee.

Past het predicaat kunst ook bij de handelaar op de beurs of is een dergelijke toevoeging een eenvoudige publiekstrekker? Is de handelaar niet gewoon een ambachtsman?

Het boek doet dit vermoeden. De inhoudsopgave op bol.com geeft uitsluitsel:
- een goed begin is meer dan het halve werk
- psychologie van het traden
- trendfollowing
- motivatie; dromen, denken en doelen stellen
- voorspellen is een illusie
- bouwstenen van een mechanisch trendsysteem
...
Een aantal kernwoorden zoals discipline passen ook bij de kunstenaar, maar dat het brein van nature niet geschikt is voor de trader dat zal de kunstenaar niet herkennen. Zijn brein is misschien niet geschikt voor de ordinaire werkvloer, maar dient zijn kunstenaarschap. "We laten ons door niets en niemand beïnvloeden," is wel weer een kunstenaarsuiting. En deze ook: "alleen door passie kan je doorgaan waar anderen afhaken."

Toch laat vooral de inhoudsopgave een recept zien waar de echte kunstenaar wars van is: "mechanisch, systeem," en wat dacht u van "following." Een kunstenaar volgt niemand, alleen zichzelf.

In de titel past De Kunst natuurlijk prima, maar verder is traden veel eerder een ambacht waar deze als een ervaren schoenmaker zich over zijn beginnersfouten heeft heen getild en zijn leer in het gilde heeft overmeesterd.

Eén van de mythes van trading is dat het maar zeer weinig mensen (professionals, amateurs) echt lukt om succesvol te zijn. Mythische cijfers die dit ondersteunen stellen dat 90% het niet redt. Maar is het daarom ook moeilijk? Waarin zit nu precies de uitdaging van de potentiële trader: omdat het ambacht van trading zo complex is, met ingewikkelde wiskundige constructies of financiële producten? Of omdat men het zichzelf moeilijk maakt? De beginnende trader komt in de problemen omdat hij zich niet aan een vaste methode of systeem houdt, ook volgens de schrijvers va dit boek. (Ook de hele merchandising om het traden en beleggen heen, vereenvoudigt de taak van de trader niet). Maar dan ligt het succes dus aan het eenvoudig volgen van een systeem. Dat is waarschijnlijk geen kunst. Wel een kunst is het om tegen alle regels een trade te doen die succesvol is. 
--
Zie ook profielschets van een trader
-- december '15
Inmiddels heb ik het boek zelf gelezen (het staat in de bibliotheek) en na er zoveel over gehoord te hebben ook door internet en vooral twitter, valt de inhoud me toch tegen...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?