Serieus Samenwerken: Santeon

Samenwerken kan op vele manieren. Het probleem van samenwerken is het vinden van de gezamelijke doelstelling. Wanneer die er is, heeft de samenwerking kans van slagen.

Santeon maakt zich sterk voor uitkomstmeting. Bij het meten van zorgkwaliteit moet meer dan nu het geval is gekeken worden naar het uiteindelijke resultaat van een medische ingreep. Dat bepleit Douwe Hemrika, bestuursvoorzitter van het OLVG in Amsterdam en voorzitter van de Santeon-ziekenhuizen. (bron: skipr)

Santeon is een samenwerkingsverband tussen zes ziekenhuizen (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Catharina-ziekenhuis Eindhoven, Martini Ziekenhuis Groningen, Medisch Spectrum Twente Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam en St. Antonius Ziekenhuis Utrecht, Nieuwegein). De naam of beter gezegd het merk Santeon is afgeleid van santé en pantheon, dit laatste als tempel in Rome "voor alle gezindten met de eerste koepel ter wereld," staat er op het internet wanneer de samenwerking officieel gebracht wordt (maart 2010). Daarvoor ging de samenwerking zonder concreet merk als Vereniging Samenwerkingde Ziekenhuizen VSZ door het leven. Al sinds 2005.

Visie hebben de bestuursvoorzitters gehad destijds. Er zijn veel samenwerkingsverbanden, maar de ene is serieuzer dan de andere.

De blauwe en groene cirkels in het Santeon beeldmerk staan voor medische excellentie. De paarse, rode en oranje cirkels voor mensgerichtheid. Wanneer de cirkels samenkomen, ontstaan nieuwe vormen en kleuren. Dit is de vernieuwing waar Santeon constant naar op zoek is.

..  Onze ziekenhuizen hebben elk hun eigen identiteit en cultuur, maar zij hebben ook veel gemeen. Alle zijn we van oudsher topklinische opleidingsziekenhuizen met een stevige positie in de eigen regio. ... We beschikken over topklinische voorzieningen. ... We zijn vooruitstrevend en altijd op zoek naar nieuwe wegen om zorg en veiligheid te verbeteren. ..

As Santeon hospitals, we team up to achieve the highest quality in medical care, safety and hospitality... Stronger together... For the patient... (Bron: website Santeon.nl)

Andere thema's:
Kwaliteit en veiligheid. Santeon staat voor de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid, gastvrijheid en innovatie. 
Uitwisseling kennis. 
Sterker (Keur) merk: Tenslotte mogen alle Santeon ziekenhuizen het keurmerk Topwerkgever voeren en onderzoeken ze samen met Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) hoe ze verpleegkundig personeel nog beter kunnen aantrekken en behouden. (skipr, maart 2010).

Het beheer van Santeon, bestaat uit een eigen bestuur, geleid door Mr. dr. P. (Piet) Batenburg
(Catharina-ziekenhuis) en bestuurders van de andere intellingen (Canisius-Wilhelmina Hospital,Martini Hospital, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Medisch Spectrum Twente, St. Antonius 

Op linkedin komt de samenwerking als bedrijf terug, er werken zes mederkers:
·         Lid Stuurgroep HR Santeon (nationale ziekenhuisgroep)
·         programmadirecteur
·         Freelance communicatie adviseur
·         Enterprise architect
·         Secretaresse

Door de tijd heen - blijkens informatie op de website - wordt duidelijk hoe en wat de focus gebieden zijn.

 ‘2011: Trots op wat Santeon heeft bereikt.’
...  ‘Samen voor vernieuwing dat is Santeon. Samen gaan wij een stap verder dan andere ziekenhuizen om de beste patiëntenzorg te leveren. ... Het Santeon Alert Systeem, CQI-Ziekenhuizen en HSMR zijn mooie voorbeelden van hoe wij als keten van topklinische ziekenhuizen onze nek uitsteken en vooroplopen door ‘best practices’ uit te wisselen.’

Netwerk in groei
‘In 2011 werd Santeon een breder netwerk van samenwerking en kennisuitwisseling. Niet alleen medische staf en management, ook andere medewerkers zijn met elkaar in contact. Binnen de Santeon portefeuilles delen zij kennis en ervaringen. Ook waren er spontane initiatieven. Zo zijn nu de klinische chemici en intensivisten met elkaar in contact. Dat er al veel succesvolle projecten zijn en men elkaar inmiddels kent, verlaagt de drempel om ideeën uit te wisselen en advies in te winnen. De samenwerking biedt zo ook steun, motivatie en inspiratie.’
--
‘2012: Santeon als kwaliteitsmerk op de kaart zetten’. drs. Leonique M. Niessen, programmadirecteur Santeon:
‘Santeon is een keten van zes toonaangevende, topklinische ziekenhuizen. We kennen elkaar inmiddels goed en kunnen onze ambities samen waarmaken op het gebied van kwaliteit, werkgeverschap en doelmatigheid. Dit doen we door kennis, ervaringen en ‘best practices’ uit te wisselen. En ook door gezamenlijk projecten te doen die bijdragen aan onze ambities als kwaliteitsmerk... 
Binnen het programma Doelmatige Bedrijfsvoering willen we minimaal vijf gezamenlijke inkooptrajecten doen. Allemaal initiatieven die lading geven aan het merk Santeon.’

2011, Q1 - Q4
Voor de derde keer op rij werden de zes Santeon ziekenhuizen uitgeroepen tot Topwerkgever.
Eerste landelijke meting CQI-Ziekenhuizen
We zijn de eerste ziekenhuizengroep in Nederland die zelf een patiëntervaringsonderzoek ontwikkelde en …
Digitaal leren van start. Best practices’ opsporen met doelmatigheidsgegevens. Drie jaar terug zijn we gestart met financiële benchmarking. We vergelijken de doelmatigheidsgegevens
Q2.
Geslaagde Dag van de Verpleging... De beste gynaecologische zorg van Nederland bieden, daarop richt de Santeon gynaecologengroep zich. Arts-assistenten en opleiders naar Efteling Attitudetraining. Een professionele, patiëntgerichte instelling moet in het DNA van onze ziekenhuizen zitten. 
Q3.
Onderzoek in Santeon ziekenhuizen versterken. Half september vond de eerste Santeon Wetenschapsdag plaats.  
...Q4.
Santeon Alert Systeem van start... Lage sterfte Martini Ziekenhuis als voorbeeld ... gestandaardiseerde sterftecijfers (Hospital Standarised Mortality Ratio)
Drie cases voor grotere medicatieveiligheid. Alle ziekenhuizen in Nederland moeten zorgen dat het bereiden en toedienen van ‘high risk medicatie’…
Eerste Santeon studie in de steigers. Vier Santeon ziekenhuizen doen samen onderzoek naar de behandeling van longontstekingpatiënten.

Er kan veel bij samenwerken, dat blijkt maar.

-- Andere vormen van allianties, die een grotere specifieke focus hebben is de IAZ: Inkoop alliantie ziekenhuizen.

Leden daarvan zijn:
  • Deventer Ziekenhuis, Franciscus Ziekenhuis Roosendaal
  • Gelre Ziekenhuizen, Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ)
  • Lievensberg ziekenhui,Streekziekenhuis Koningin Beatrix
  • TweeSteden Ziekenhuis, Ziekenhuis Bernhoven 
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei, ZGT (ziekenhuizen in Almelo en Hengelo) 
  • Zorggroep Leveste Middenveld, ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen 
Het verschil met deze andere vorm van samenwerken en Santeon is dat de inkoopalliantie een enkelvoudige focus heeft en sterk doelgericht is. Bij de laatste staat de samenwerkingsvorm open. Er kan bij Santeon nog van alles uitkomen. Inclusief een conglomeraat ziekenhuis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?