Chip- of iSoft

Chipsoft en iSoft zijn belangrijke ICT-leveranciers in de zorg en vooral bij ziekenhuizen. Via deze website is een overzicht te verkrijgen van de distributie van beide ict-leveranciers binnen de Nederlandse ziekenhuizen.

iSoft wordt meer gebruikt bij Universitaire Ziekenhuizen (UMC's), in 2010 verandert dat:
UMC's vervangen iSoft na 37 jaar door Chipsoft ... Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) hebben een overeenkomst gesloten met zorgautomatiseerder Chipsoft. De automatiseerder voert de komende anderhalf jaar bij de academische ziekenhuizen een nieuw zorginformatiesysteem (zis) in. Het gaat om CS-Ezis. Net van Chipsoft dat het huidige systeem van iSoft vervangt. ... iSoft, Siemens en Epic waren ook in de race voor de opdracht.
... De ziekenhuizen verwachten met het nieuwe zorginformatiesysteem de dossiervoering, communicatie tussen zorgverleners en de planning van opnames, onderzoeken en bezetting van behandelruimten te verbeteren.
... Leiden is één van de eerste universitaire ziekenhuizen in Nederland die destijds begon met de automatisering van de zorgadministratie.
De gunning aan Chipsoft is een domper voor iSoft. Die leverancier is vanaf 1973 actief bij het academische ziekenhuis in Leiden. Zorgautomatiseerders van het ziekenhuis startte het bedrijf Basis, dat overging in Hiscom en tegenwoordig iSoft heet. iSoft levert momenteel software aan zeven van de acht academische ziekenhuizen in Nederland.


-- Overigens de meeste IT systeemleverancier voor de zorg zijn "pure" IT bedrijven. De uitzondering zijn bedrijven als GE en Siemens. Siemens (Healthcare) levert ook een EPD-systeem dit weer in tegenstelling tot bijvoorbeeld Philips.

CHIPSOFT.
Levert o.a. systemen voor "Poliklinische en klinische zorglogistiek en zorgregistratie" m.b.v. de volgende modules (bron: website CS):
    Patiënt (patiëntregistratie)
    Agenda (ondersteuning poliklinische en functieafdeling planning)
    Opname (registratie van patiëntgegevens, wachtlijstbeheer, opnameplanning, opname-/ ontslagregistratie, etc.)
    OK (operatiekamerplanning-, registratie- en managementsysteem)    
    Preop (preoperatieve screening op de poliklinieken)
    PDMS (patiëntoverzichten (behandelplannen, dagverslagen, ordercommunicatie, scorelijsten, medicatie- en infuusbeleid, vochtbalansen, trends en curves) 
    Steriel (voorraadbeheer van alle steriele en niet-steriele netten, artikelen en instrumenten)
    SEH (ondersteuning bij de bedrijfsprocessen op de afdeling Spoedeisende Hulp)
    Röntgen (ondersteuning van de processen op de radiologieafdeling. Integratie met andere systemen)
    Archief (de logistiek rondom papieren en digitale dossiers)
    Apotheek (het farmaceutisch proces , verwerken van elektronische voorschriften , etc.)
    Zorgportaal (informatie en functionaliteit beschikbaar stellen aan patiënten en zorgverleners)

Ook levert CS een Elektronisch Patiënten Dossier die via modules gericht zijn op het presenteren en vastleggen van dossierinformatie en vormen tesamen een EPD:
    Digitale Dossier Registratie,    Diagnose en Complicatie Registratie,     Medicatie,     Document,     Order,     MultiMedia,    Zorgpad,      Veiligheid Management Systeem,     Dossiermanager,     Revalidatie...
    
Financiële afhandeling en managementinformatie. Het behandelproces van een patiënt moet volgens de geldende regelgeving financieel worden afgehandeld... zet hiervoor een aantal modules in voor: zorgtrajecten en DBC's, Validatie van DBC’s, Faktuur & Ambulant, Overzichtsgenerator en Datawarehouse.
    
Koppelingen zijn essentieel door het grote aantal van andere leveranciers in een ziekenhuis:
- COMEZ communicatieserver
- De Health Industry Level 7 (HL7) standaard waarmee op een eenduidige manier tussen verschillende applicaties boodschappen kunnen worden uitgewisseld.
...

"Informatie met zorg." ChipSoft ontwikkelt sinds 1986 softwareproducten voor medisch specialisten en ziekenhuizen. Het eerste ziekenhuisinformatiesysteem dateert van 1994. In 2001 "lanceerde" ze het "eerste geïntegreerde, op Windows gebaseerde zorginformatiesysteem: het Elektronisch Zorg Informatie Systeem (CS-EZIS.Net)."

De enkelvoudige focus op de zorgsector is het sterke handelsmerk van deze puur Nederlandse partij, wiens producten inmiddels in zes Europese landen worden gebruikt. Andere eigenschappen (volgens opgave zijn):
- Flexibele multitier-architectuur van CS-EZIS.Net.  ... De open architectuur van het CS-EZIS.Net is volledig gebaseerd op wereldwijde standaarden. Dankzij de flexibele plug-in architectuur
- Service en support:  Een zorgzame partner. 
- Beveiliging. Zorgvuldig gegevensbeheer 
- Schaalbaarheid.

iSoft is vaak van eigenaar verwisseld en dat geeft een wat ongeduldig imago. Sinds kort is CSC Healthcare de owner.

... De andere partij is een wereldwijde speler, die echter een zeer turbulente organisatie achter de rug heeft; het bedrijf wisselt voortdurend van eigenaar. Dit kan een probleem zijn voor ziekenhuizen die stabiliteit willen. Door de steeds grotere omvang van de eigenaar - als laatste nu sinds 2011 CSC healthcare Group - hebben kleinere Nederlandse ziekenhuizen weinig kracht om functieeisen in het softwarepakket door te laten voeren. CSC is een concurrent van Accenture en beiden traden in het verleden op als systeemintegrator voor de informatie systemen van iSoft.
iSoft is een handelsmerk dat vanaf 200x in de markt fungeert. De partij iSoft wordt in 2007 overgenomen door IBA Health dat sinds 1982 een Patient Administration System voert, van Australische oorsprong. In 2005 neemt IBA Medicom over en
wordt een Microsoft Certified Gold Partner. in hetzelfde jaar neemt iSoft de Spaanse ziekenhuis ISP Novasoft Sanidad over. novasoft is dan bijna failliet verklaard (maar maakt een come-back later).
In 2003 fuseers iSoft met Torex en IBS.
... In 1995 wordt iSoft opgericht als partner van KPMG Management consulting. Vier jaar later in 1998 komt er een management buyout. waardoor het een zelfstandig bedrijf wordt.
Nog verder terug [via de webtekst van de Nederlandse CSC website] ligt de oorsprong bij het voormalige AZL (het huidige LUMC). Daar werd in 1972  een ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) getest. Om het ZIS op landelijke schaal uit te bouwen werd in 1976 de stichting BAZIS opgericht. In 1996 werd de stichting zelfstandig onder de naam HISCOM B.V. Twee jaar later werd deze overgenomen door Baan Investment (later de Vanenburg Groep). Door de verkoop aan het Britse Torex plc werd HISCOM B.V. in 2001 onderdeel van deze internationale zorgautomatiseerder. Vergaande integratie tussen de activiteiten op de huisartsenmarkt, de markt voor ziekenhuisapotheken en de ZIS-markt resulteerde in 2002 in de naam Torex-Hiscom. Door een fusie tussen de eveneens Britse iSOFT Group plc en Torex plc stond het bedrijf vanaf 2004 als iSOFT Nederland B.V. te boek.(Bron: isoft, CSC)

De delegatie van iSoft in Nederland zit in Groningen.
St Jansdal ziekenhuis is een belangrijke partner voor iSoft als testcentrum voor haar ontwikkelingen van het systeem Lorenzo.

Qua marketing voert CSC "oplossingen" in plaats van modules of systemen:
  • Integration Engine. Beheren en stroomlijnen van de uitwisseling van berichten tussen ziekenhuizen. 
  • Zorgadministratie. Efficiënte ondersteuning. 
  • Zorgplanning. Transparante zorgplanning. 
  • EPD. Uniform beheer van de totale zorgketen. 
  • Laboratorium. Optimale procesorganisatie gekoppeld aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsstandaarden. 
  • Radiology. Onze Radiology software speelt in op de continue verandering in de radiologische discipline. 
  • Farmacie. Grip op medicatie en patiëntveiligheid. 
  • Huisartsen zorg. Eerstelijnszorgsysteem. 
  • Patiënt Services. Regie bij de patiënt en het stroomlijnen van de zorgprocessen.
Hoe beiden bedrijven met nieuwe technologieën werken is me niet bekend. iSoft heeft software voor de iphone, van chipsoft is dat niet zeker. Ook de samenwerking met PDA's is niet bekend of het leveren van SAAS. Ongetwijfeld volgen beide bedrijven deze ontwikkelingen en bieden ze dit soort services.


iSoft spreekt zelf over verschillende domeinen of segmenten als het gaat om haar rivalen:

Het HIS (Hospital Information System) segment kent rivalen als Chipsoft ([30-40]%), McKesson ([10-20]%) en Siemens ([10-20]%).
In het PCIS segment (patientenzorg informatie) zin de belangrijkste concurrenten Promedico ([20-30]%) en Pharmapartners ([20-30]%).
In het RIS segment (Radiologisch informatie systeem) is dat: AGFA ([20-30]%), Chipsoft ([10-20]%), Philips ([10-20]%) en Kodak ([10-20]%).
In het scheduling / registratie segment: Chipsoft ([40-50]%), McKesson ([10-20]%) en Siemens ([10-20]%).
(Bron: iSoft Annual report)

--
Maar ook deze markt is in beweging. iSoft bleek afgelopen jaren de grote verliezer:
Van het toneel? De grote verliezer is momenteel CSC-iSoft (officieel CSC Healthcare Benelux). Het marktaandeel wordt steeds kleiner en M&I/Partners constateert zelfs dat het bedrijf de slag om de Nederlandse epd/zis-markt dreigt te verliezen. Ook de elf ziekenhuizen die nu nog klant zijn van CSC-iSoft, hebben een selectietraject gestart of gaan dat doen. CSC nam het noodlijdende iSoft medio 2011 over. Toen al klaagden ziekenhuizen over de trage modernisering van de software. https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/zorg/5046814/1444691/ziekenhuizen-zoeken-massaal-naar-beter-epd-zis.html

En het Amerikaanse Epic, de nieuwe partij die hard groeit.

Een en ander vraagt om een nieuwe analyse.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?