Spaanse brug naar Zuid Amerika


Ellende komt nooit alleen, is dat niet de wet van Murphy? Spanje zit diep in de ellende en dan komt plotseling het bericht van de Argentijnse regering dat YPF genationaliseerd wordt. Een slechtere timing is haast niet mogelijk. Zonder al te veel feiten te weten - YPF schijnt 40% van de totale oliereserves van heel Repsol YPF te bezitten - kan men wel inschatten dat dit Repsol en de andere Spaanse bedrijven niet goed doet. Het aandeel Repsol daalde ca. zeven procent op de beurs in Madrid, maar was al in de aanloop sterk gedaald, in het licht van de torenhoge schuldenproblematiek van de Spaanse Corporate world. Andere bedrijven in de IBEX, zoals bijvoorbeeld Abengoa heeft ca. 90% vreemdvermogen op de balans. 
Tot voor kort was Latijns Amerika - zoals Brazilië voor Santander - een stabiele factor voor de Spaanse sector. Alle grote bedrijven halen een groot percentage van hun winst uit Argentinië, Brazilië of Mexico.

Dat succesmodel komt nu op losse schroeven te staan. Tegelijkertijd lezen we dat de VS zich meer met Zuid Amerika wil bemoeien om een economisch blok tegen China te bouwen.

Het kan verkeren.

De officiële verklaring van Kirchner was dat Repsol te weinig investeert in Argentinië, maar of de Argentijnse staat meer zal kunnen investeren is gezien bovenstaande plaat zeer de vraag. De officieuze verklaring is dan ook dat Argentinië geld nodig heeft.

De brug van het Iberische schiereiland naar Argentinië staat open.

De malaise in Spanje houdt aan. Terwijl ik dit schrijf maakt Bayern haar tweede goal tegen Real Madrid en van het weekend hoorde we het schrijnende verhaal van Koning Juan Carlos die zijn heup had gebroken bij een jachtpartij. Niet erg "voorbeeldig" allemaal.

--
Twee weken later is er een nieuwe nationalisatie - typisch fenomeen van deze tijd - dit keer door Bolivië; die "Transportadora de Electricidad" overneemt dat in 2002 door Red Electrica is gekocht en 85% van de elektriciteitsvoorziening van het land voorziet. 

--
Augustus 2015. De Brug werkt ook twee kanten op. De invloeden van Zuid-Amerika op Europa (Argentijnse toestanden / ervaringen met het Corralito die in Griekenland gebruikt worden) en speciaal op Spanje waar de relatief nieuwe politieke partij PODEMOS (het Spaanse Syriza) geld en ideologische steun ontvangt van Ecuador en Venezuela. (Economist)

-- okt 2023. De afbeelding van Zerohedge http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/04/20120416_ARG_0.png werkt niet meer, en geeft een 404 error. Dat kan te maken hebben  met het feit dat de content van zerohedge die ouder is dan 18 maanden achter slot is gezet. De nieuwe figuur (zie boven) laat zien dat de artikelen uit april 2012 nog bestaan:

https://www.zerohedge.com/news/nationalizations-begin-argentina-takes-over-oil-and-gas-producer-ypf

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?