Zuid-Amerikaanse toestanden in Spanje

Spanje en Zuid-Amerika zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar door een gezamenlijk verleden. De brug naar beide landen functioneert nog steeds en in beide richtingen. Grote bedrijven zoals Telefonica en Santander hebben belangrijke dochterondernemingen daar in het zuiden. Onlangs kondigde Argentinië aan dat het het voormalige YPF van het Spaanse Repsol zou nationaliseren, omdat het Spaanse moederbedrijf te weinig zou hebben geïnvesteerd in de Argentijnse dochter.
Maar nu is er een nieuw fenomeen vanuit Argentinië naar Spanje komen overwaaien: el escrache.
Dit is een fenomeen dat in het zuiden is uitgevonden door zeer verontwaardigde Argentijnen ten opzichte van hun politici en lokale bestuurders. Escrache is een soort brandmerken waar boze slachtoffers van in dit geval huisontzettingen politici en ambtenaren voor hun woning opzoeken en daar gaan demonstreren om deze mensen "zwart te maken." Het is een tactiek "reinventing Spain" die tegengesteld is aan de vreedzame praktijk van de indignados, die demonstreren tegen het wanbeleid van politici in het algemeen.

[Escrache komt uit het Argentijnse argot Lunfardo dat ook de basis is voor de vele tangos en is afgeleid uit het Italiaans scraccè = portret of opname van een gezicht...]

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?