Dreiging Noord-Korea om mobieltje?
De Noord-Koreaan is jaloers op zijn zuidelijke halfbroer. De noorderling is failliet net zo als (de ethiek in) het westen, en kan zich als een militaire junta enkel nog van oorlogsretoriek bedienen. Maar het motief om zich tegen het westen te keren heeft natuurlijk alles te maken met het succes van de Zuid-Koreaan met het mobieltje als ultieme verrassing; het nieuwe marketingsucces van Samsung is niet ongemerkt aan de Noord-Koreaan voorbij gegaan.
Wat anders kan het motief van de dreiging zijn (geweest)? De armoede in het noorden? Of een dreiging uit het westen die om een reactie vraagt van de dictator?
Hoe serieus moeten we de dreiging nemen. Zuid Korea reageert "laconiek" staat er in de media te lezen. Maar als dit een verkapte handelsoorlog is om "concurrenten" te verzwakken of uit te schakelen kan men het best serieus nemen. China is als half-communistisch land nu nog neutraal, maar ziet misschien wel iets in deze handelsonderneming. Want dat wordt met dit incident ook duidelijk: terwijl het communisme en het kapitalisme gescheiden en tegengestelde politieke systemen bezitten is hun retoriek vergelijkbaar kapitalistisch. Oorlogsdreiging - valuta-oorlogen, currency wars - is een puur kapitalistische uitvinding. Dunkt me.
-- november 2024. Noord-Korea vecht nu onder de leiding van Rusland een oorlog in Europa. Well done.
Maar dan komt er uit onverwachte hoek, dit bericht: [actie = reactie]
- Zuid-Korea mengt zich in oorlog en steunt Oekraïne: 'Direct wapens en munitie leveren'. Nieuwe ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. Het lijkt er sterk op dat Zuid-Korea het Oekraïense leger gaat helpen. Zuid-Korea zal Oekraïne voorzien van wapentuig en inlichtingen. Aanleiding is een zet van aartsvijand Noord-Korea. Die stuurt soldaten naar Rusland om mee te vechten tegen Oekraïne (RTL Nieuws, 23 oktober 2024)
Reacties