Tussen wetenschap en amusement

Het vervolg op "de verbannen econoom" is de vraag hoe wetenschap en amusement zich verhoudt. IS er tussen beide dezelfde verstorende relatie als tussen wetenschap en (politiek) activisme. Toen de Franse filosoof en schrijver Sartre zich ging bemoeien met politiek ging zijn betrokkenheid ten koste van zijn literaire geloofwaardigheid.
Een zelfde soort verstoring zien we wanneer de academisch geschoolde professional zich op twitter gaat uiten over zijn vakgebied, maar al snel de fout betreedt om buiten zijn vakgebied te gaan babbelen. Zijn academische imago lijdt onder zijn populaire uitingen of zijn politiek getinte activistische bevindingen. 

Het taalgebruik op twitter (van een wetenschapper):

Zo'n oetlul uit t quasi-bedrijfsleven (havenbedrijf) die met time-and-motion-studies bril op naar onderwijs en onderzoek kijkt #vu #nrc 

of deze:

 RUMOR, unconfirmed: KREMLIN TO "FREEZE ASSETS" OF GERMAN COMPANIES IN RUSSIA AS ANSWER TO EU ON CYP

 even later komt de twitteraar met een correctie:

 Sorry for the adrenaline shot: rumor on russia freezing german assets has already been denied

Deze tweets zijn toevallig van een twitteraar die ik volgde, maar het internet in 't algemeen en twitter specifiek zit vol van dit soort voorbeelden waar wetenschap en amusement en (politiek) activisme als productieve rollen samenvallen en niemand meer begrijpt wie - in welke rol - nog aan het woord is.

Waat in ieder geval duidelijk is is dat amusement en publiek het altijd wint van de droge wetenschap(per). Want in het eerste gebied leeft de emotie (adrenaline).

Pas over een aantal jaar zal duidelijk worden hoe twitter en andere nieuwe media "ons" professionele leven verandert en dat uitspraken (ook op twitter) als " ik sla geen krant meer open," misschien als historische missers zullen gezien worden.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?