Verzekerd beleggen

Onlangs bezocht ik een presentatie waar bovenstaand fenomeen in iets andere bewoordingen werd besproken. En hoewel ik het in principe een aardig concept vind ben ik er zelf geen voorstander van.
Verzekerd beleggen komt eropneer dat je naast een aandeel bescherming koopt voor het neerwaardse risico. De winsten zijn maximaal, het verlies wordt afgeschermd. Je zou kunnen zeggen dat de belegger bij voorbaat zijn verlies al genomen heeft en dat is een extra voordeel. Verlies nemen is een continue zorg die niet goed afgehandeld wordt door de particuliere belegger.
Hoe de praktijk precies uitvalt van het verzekerd beleggen is niet met alle nauwkeurigheid te zeggen. Een verzekering kost in het algemeen geld en of de kosten altijd dekkend zijn is moeilijk te bepalen. Heeft geeft in ieder geval een goed gevoel hetgeen ook niet onbelangrijk is.

Het thema van verzekering is ook een cultuurthema. Nederlanders zijn namelijk geneigd om zich over-te-verzekeren. Een recent onderzoek naar tandheelkundige kosten en haar verzekering wees uit dat de consument teveel betaalt. In het algemeen betaalt de Nederlander dus niet rationeel, maar wil zijn gevoel sussen. Risicobescherming mag wat kosten. Het fenomeen all-risk past in deze context.

Een ander thema bij beleggen betreft het opbrengsten-element. Hier gaat het niet zozeer om verzekeren als wel om gokken en speculeren. Waar je bij verzekering moet denken aan instanties als zorgverzekeraars en levensverzekeraars, spelen hier bedrijven als Holland Casino en de Staatsloterij een rol. Ik heb destijds een afstudeerscriptie geschreven over speculeren in de financiƫle wereld en vele interviews gehouden bij de toen nog hoog in het aanzien staande financiƫle instellingen. Niemand speculeerde. Maar met de kennis van nu weten we dat iedereen speculeert. Ook de zogenaamde fundamentele analyse kent speculatieve elementen. In dezelfde presentatie van het verzekerd beleggen kwam een fundamenteel advies naar voren, maar wel speculatief gebaseerd op de winstgroei van de jaren 2013 tot en met 2015. Pure speculatie.

Maar je moet wat als belegger.

Dan is er ook nog het cultuur-element van vertrouwen. In 2007 was het consumenten-vertrouwen hoog, nu is het veel lager. Ook hier is het weer typisch Nederlands te noemen dat men destijds wel belegde maar nu veel minder. En dat terwijl de technologie en social-media-kennis voor het oprapen ligt. Als ik kan leren hoe verzekerd beleggen werkt, waarom kan de rest van Nederland dat dan niet? Waarom is de volkssport #1 - beleggen - opgehouden als sport, en zit het nu in de (anonieme) verdomhoek?

Zelf kocht ik vandaag het aandeel Binckbank. De koers kelderde direct met nogeens vijf a tien procent en dat was al na een daling van acht "op tegenvallende cijfers." oF was het door het teken van stopzetten van aandeleninkoop? KPN was ook met een dergelijk programma gestopt. Altijd gevaarlijk om eigen aandelen in te kopen.
Maar mijn fundamentele redenering is dat beleggen ooit weer een volkssport gaat worden. Maar dan verstandig en met een bijbehorende verzekering. Alex begeleid u daarbij. Nou, wat wil je dan nog meer?
Niet geheel toevallig las ik bij Robeco (Hollands bezit) dat ze daar ook de financiƫle dienstverlener in portefeuille hebben. Welliswaar is de informatie daarvan gedateerd (31 maart) en kan het zijn dat ze, misschien vandaag wel, afscheid hebben genomen van het aandeel Binckbank.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?