Teveel betaald!

Opmerkelijke conclusie* van de commissie de Wit over de redding van Abn Amro: er is teveel betaald. Een paar miljard.

Hopelijk blijft deze conclusie niet in de kast liggen onder het inmense dossier, maar wordt het een precedent voor allerlei andere toekomstige reddingen.

Bijvoorbeeld voor het meisje dat in het kanaal sprong en waar een heel brandweerteam voor moest ingezet worden. Of de ingreep van het ziekenhuis op de coma-zuiper die heeft geleid dat een specialist uit zijn bed werd gebeld en  een operatie van een andere patient moest afgezegd worden. Deze patient is nu overleden en de comazuiper is gered. Uit de evaluatie bleek dat men teveel middelen had ingezet. En ook op de verkeerde manier.

De economische wetenschap staat erg onder druk, maar dat bij onzekerheid en emotie een te hoge prijs wordt betaald is in de wereld van de speltheorie wel bekend meende ik. In feite is dit waar beurshandelaren rijk van worden: onzekerheid bij de kleine belegger die teveel betaalt (of te weinig geeft voor het dumpen van zijn aandelen, als hij de controle totaal verliest). 

In de toekomst laat men de comazuiper verdrinken en de gesplitste bank (niet het nutsdeel) die het niet redt ook: eigen schuld!

(*) - Letterlijke conclusie: Er is een veel te hoge prijs betaald voor de financiële stabiliteit in Nederland.

-- Nawoord, na de uitzending PenW gezien te hebben met het optreden van de ex-minister van Financiën: misschien is er wel te weinig betaald. Stel dat WB had gezegd tegen de Belgen (pochend, zoals wel vaker volgens de speltheorie): "ABN is niets waard. Het hele systeem staat op instorten. Wij betalen niet meer dan 1 miljard. Doe het, want alles stort in!" Dat signaal naar de markt zou misschien tot nog meer ellende geleid hebben. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?