Je stinkt uit je mond

Pauline Cornelisse schrijft in haar boek En dan nog iets, dat ze liever niets zegt, dan iemand beledigt b.v. door te zeggen dat hij uit zijn mond stinkt. Ze vertelt daarbij een anecdote waarin iemand letterlijk zegt: waarschijnlijk heb je er alles aan gedaan, maar je stinkt uit je mond...

Het is volgens haar beter om niets te zeggen.

Ik heb zelf die fout ook wel eens gemaakt. Er is geen echte "best-practice" op dit vlak, wanneer je zegt: "je hebt een sterke lichaamsgeur," is de conversatie beëindigd alvorens deze een kans had om te kunnen starten. Conversatie is goed voor het werkklimaat en thema's van conversatie zijn meestal niet de iemands' persoonlijke hygiene of politiek.

Het probleem is tact. Er is geen goede manier om een slechte boodschap te brengen.

Maar moet je het daarom niet doen? Kan.

Alles heeft te maken met het werkklimaat. Hoe eerlijker men is op het werk, hoe negatiever dit het klimaat beinvloedt. De keerzijde is dan dus ook: hoe beter het werkklimaat hoe groter de kans dat men niet eerlijk is.

Dit kan men ook niet los zien van relatiemanagement. Wanneer men een goede relatie heeft opgebouwd kan men meer zeggen tegen iemand.

In de moderne tijd van twitter- en facebook-contacten heeft men minder de gelegenheid om relaties te verdiepen en wanneer er een minder diepgaande relatie bestaat is het verstandig niet te veel risico te nemen met bovenstaande uitspraken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?