Politiek (niet) haalbaar

Het is usance om begrippen uit de ene wereld over te nemen naar de andere wereld; "politiek haalbaar," is oorspronkelijk een begrip uit het politieke domein. Toch wordt het ook gebruikt binnen het bedrijfsleven. Een voorstel dat politiek niet haalbaar is, krijgt niet voldoende steun. Zo verwacht men.

Terwijl technische "feasability studies" moeten uitmaken of iets wel of niet mogelijk is, zegt de technische mogelijkheid niets over bedrijfseconomische wenselijkheid. het gaat dan natuurlijk altijd over investeringen.

Bijvoorbeeld:
- een nieuw stadion of renovatie van het oude. Ook bij ziekenhuizen
- vrouwenquota bij managers binnen een bedrijf
- verbetering van de infrastructuur of de systemen die niet direct iets zichtbaars oplevert...

Vooral deze laatste is interessant. Er zijn vaak vele betrokkenen - professionals - die zich als voorstander opstellen voor een nieuw project, maar dat is om verscheidene redenen soms "politiek niet haalbaar." Dit hoeft niet te betekenen dat het project niet zinvol is of niet noodzakelijk. De kans is groot
dat het juist de continuiteit van het bedrijf zal verzekeren.
De tegenstelling - politiek wel haalbaar -  maakt inzichtelijk wat een project-initiatief dan wel kans van slagen geeft: wanneer men het wil. Deze wil komt niet van een noodzakelijk motief maar juist van een meer verleidelijke toekomstdroom. Politiek haalbaar zijn initiatieven die het gevoel aanspreken, los van een technische haalbaarheid, dan wel economische noodzaak.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?