Betrouwbaar

Wanneer het gaat om productiviteit dan denkt men vaak als eerste aan WAT iemand doet. De sport-metafoor komt men ook vaak tegen. De performance van een voetbal team, het samenspel. En natuurlijk de grote voorbeelden: Messi, Ronaldo of qua clubs Barcelona en Real Madrid.

Maar net zoals een bedrijf niet zonder infrastructuur kan waarop alles "gebouwd" is kan een professional niet zonder "niet-functionele" kwaliteiten. De vragen die hiermee in verband gebracht worden zijn onder andere:
- kan ik op je rekenen?
- kan ik op je bouwen?

Het scoren van een penalty vraagt geen groot talent. Onder normale omstandigheden.

Messi was de eerste die in de ChampionsLeague -halve- finale een penalty miste. En dat dan nog binnen de gewone speeltijd.
Gisteren werden we getracteerd op de misser van niet alleen Ronaldo, maar ook van Kaka en Sergio Ramos.

Dat zijn toch een beetje de voorbeelden. Professionals die weten hoe het moet. Maar dan komt de penalty - het moment waarop het er echt op aan komt - en dan mist hij.

Niet erg betrouwbaar. De volgende vragen zijn dan niet echt meer relevant: de druk, de omstandigheden, de (mentale en fysieke) conditie van de individuele speler na deze wedstrijd, na "El clasico" van zaterdag waar al veel energie is in gaan zitten.

Deze vragen worden niet meer gesteld. De volgende keer is de kans groot dat het weer fout gaat. En dat heeft alles te maken met de uitzondering van dat ene moment. Een speler (professional) maakt overuren en in 99% van de tijd is zijn productiviteit betrouwbaar. Maar het is vaak die ene procent waar het op aankomt.

--
Het commentaar op de gemiste penalties was daarentegen weer stof voor ludieke reacties. Over de penalty van Ramos werd een spot gemaakt dat de voetbal een komeet onschadelijk had gemaakt, waarvoor de Nasa hem bedankte.

-- 19 mei 2012, champions league kunnen we de penalty van Robben aan deze lijst toevoegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?