Back to your roots...

Het is al oud nieuws, maar toch:

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) wordt hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij gaat per 1 december werken voor twee faculteiten: economie en rechten. Dat heeft de universiteit donderdag bekendgemaakt. Balkenende wordt hoogleraar 'Governance, Institutions and Internationalisation'. Dat is een nieuwe leerstoel.

De universiteit is blij met de komst van Balkenende. "We kunnen profiteren van zijn internationale ervaring en contacten", zegt bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr. Decaan Maarten Kroeze van de rechtenfaculteit denkt dat Balkenende 'een inspirerend voorbeeld voor studenten zal zijn'.

Balkenende was al eerder parttime hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij legde deze functie neer toen hij in juli 2002 minister-president werd... In 2009 deed Balkenende een mislukte gooi naar het vaste voorzitterschap van de Europese Raad. Die baan ging uiteindelijk naar de Belg Herman van Rompuy (Bron: Trouw)


Een mislukte gooi, en dan maar terug naar de wetenschap... De reacties op de site van Trouw zijn gedeeld positief-negatief. Ik heb geen mening. Maar dit is wel een terugkerend en bekend professioneel patroon: terug-naar-de-oorsprong. Vergelijkbare voorbeelden zijn:
  • Angelien Kemna* (prof) - ooit topbelegger bij Robeco en ING (Investment Management, CEO van ING IM Europa van 2004 tot 2007) en ook terug "naar de banken" bij Erasmus, als hoogleraar.
  • Wouter Bos - ooit politicus, nu bij KPMG (terug naar het bekende bedrijfsleven, van oorsprong Shell), en aansluitend bestuursvoorzitter van een ziekenhuis
  • Docters van Leeuwen, Ooit AFM, toch terug naar wetenschappelijk ambitie
  • Maurice de Hond. Begonnen als marktonderzoeker, korte tijd ondernemer (new economy) uiteindelijk terug naar onderzoeker 
  • ..etc...
Het voorbeeld van Kemna klopt niet geheel; na ING IM combineert ze een hoogleraarschap bij Erasmus met de rol als Chief Investment Officer. In 2009 werd ze aangenomen als CIO van APG. 24 oktober 2011 werd ze verkozen tot machtigste vrouw door maandblad Opzij.

Met het aftreden van de Paus kunnen we een nieuw voorbeeld toevoegen. De Paus is meer theoloog kan kerkleider en gaat zich weer meer richten op (schrijven over) theologie.

Of deze is ook typisch, terug naar je roots met van te voren een terugkeergarantie te hebben afgesproken; hero brinkman keert terug naar de politie, na intermezzo politieke carrière.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?