Accell - Fietsen en Fitness

Ik had vroeger een fiets geërfd van mijn opa. Het was "een hele goede," een Junker of ... een Juncker denk ik nu. U raadt waarschijnlijk al wat er met die fiets is gebeurd? Inderdaad, deze werd gestolen. We schrijven dan het jaar 1987.

“De Accell Group richt zich internationaal op de midden- en hogere segmenten van de markt voor fietsen, fietsonderdelen & accessoires en fitnessapparatuur,” zo opent het jaarverslag van 2009. “De groep is in Europa marktleider op de fietsenmarkt.”
De bekendste merken van Accell Group zijn Batavus (sinds 1904), Bremshey, Ghost, Hai Bike, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Redline, Sparta, Staiger, Tunturi, Winora en XLC. Hercules is het oudste merk en bestaat sinds 1886 en is ... (van oorsprong) Duits. Wist u dat?

Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en België. De omzet haalt het bedrijf nog grotendeels (ca. 67%) uit Duitsland en Nederland. Een aantal jaren was dat percentage iets hoger. De fietsdivisie bepaalt vervolgens 76% van de gehele omzet, onderdelen maakt 16% van de omzet uit. In totaal behaalt het bedrijf daarmee in 2009 95% van haar omzet.

Het bedrijf oogt redelijk stabiel. De Raad van bestuur bestaat al jaren uit de heren: Ir. R.J. Takens (C.E.O.) en Drs. H.H. Sybesma RC (C.F.O.) en in 2004 neemt het bestuur een positie van Chief Operating Officer (COO) op in de raad. Die wordt ingevuld door Ir. J.M. (Jeroen) Snijders Blok.

De heer Takens trad in 1999 toe tot Accell Group als opvolger van de heer Wezenaar (nu lid van de RvC). Hij heeft in de zeventien voorafgaande jaren bij twee bedrijven gewerkt die niet direct met fietsen te maken hebben (Svedex Bruynzeel Groep en (directeur van) CSM Italië).
De heer Sybesma trad in 1995 in dienst bij Accell Group als manager Financiën bij dochteronderneming Batavus... Hij begon zijn loopbaan als financieel consultant bij PriceWaterhouseCoopers. De als laatst toegetreden bestuurder (Snijders Blok) was als eerste van hen bij het bedrijf in dienst; in 1992 (afdeling automatisering).

Zeer duidelijk staat de organisatiestructuur beschreven. Zo duidelijk dat er bijna geen vragen over te stellen zijn:
De groep kent een organisatiestructuur met zelfstandige werkmaatschappijen die primair verantwoordelijk zijn voor de positie van het merk in hun respectievelijke markten. Accell Group vervult binnen dit geheel de holdingfunctie en verzorgt taken als treasury, financial control, business development, investor relations en de coördinatie van product development en inkoop.Tevens zijn alle ICT-activiteiten gecentraliseerd. De onderneming werkt met een uniform computersysteem. Waar mogelijk worden door de integratie van ‘back office’-activiteiten synergievoordelen gerealiseerd. Zo maakt het in eigen beheer ontwikkelde computersysteem het mogelijk de bedrijfsprocessen bij de zelfstandige werkmaatschappijen effectief, met een beperkte indirecte organisatie, aan te sturen.
Ook op andere terreinen wordt continu gewerkt aan synergie, zoals het intensiveren van samenwerking met toeleveranciers en onderlinge uitwisseling van kennis op het gebied van productontwikkeling en innovaties. Zo zijn bijvoorbeeld verbeteringen op het gebied van veiligheid en comfort, zoals het in Nederland uitrusten van fietsen met een anti-diefstalchip en nieuwe concepten op het gebied van fietsverlichting, voor alle merken van groot belang. Gecoördineerde ontwikkeling en productie hiervan is uiterst kosteneffectief. Binnen Accell Group wordt samen met de dochterondernemingen de strategie met betrekking tot de marktpositie van de verschillende merken, de inkoop, productie-allocatie en human resources vastgesteld. De dochterondernemingen zijn verantwoordelijk voor de realisatie. Rapportage van management informatie geschiedt op dag-,week-, maand- en kwartaalbasis.

Bovenstaande passage is geschreven in 2003, maar in het jaarverslag 2009 staat dit met nagenoeg dezelfde woorden. Het computersysteem heeft in de loop der jaren waarschijnlijk de naam Accentry gekregen:

... een bestelsysteem voor fietsen, fitness en onderdelen, waarmee een dealer op eenvoudige wijze alle producten kan vinden en bestellen. Accentry wordt door vrijwel alle dochterondernemingen gebruikt. In 2009 is dit bestelsysteem verder uitgebreid. Naast het eenvoudig bestellen, kan de dealer nu leveringen in zijn eigen winkelsysteem automatisch laten inboeken en kan de dealer een deel van het assortiment automatisch laten aanvullen. Het systeem kent de hoeveelheid van een artikel en registreert de verkopen. Wanneer de voorraad in de winkel een vooraf bepaald minimum bereikt, wordt het artikel automatisch bijgeleverd. Door vergelijking van de omzetgegevens met marktgegevens kan een optimaal programma worden aanbevolen. Met deze vorm van ketendigitalisering wordt veel aan efficiency gewonnen.

Deze ontwikkeling geeft een beetje aan hoe de heer Snijders Blok in de RvB is gekomen; hij was hoofd automatisering en ICT is wat de werkmaatschappijen bijeenhoudt. Cultureel ook zeer interessant.

Ik heb geen vragen en koop het aandeel Accell voor 35,90. Met de WPA verwachtingen voor 2010 en 2011 is het een koopje voor een kwalitatief hoogwaardig bedrijf. Bovendien kan ik dan aantonen dat ik ook mijn steentje bijdraag aan duurzaamheid. Met Accell koop ik een ideologie. In Spanje nam de omzet toe en als ik hier (in Spanje) om me heen kijken dan komen er steeds meer fietspaden. Nog volop groeimogelijkheden dus.

Het enige zorgenkind is misschien: Fitness... hoe zit het daar nu precies mee?

De omzet in het fitnesssegment daalde het afgelopen jaar naar € 29,7 miljoen (2008: € 39,9 miljoen). Daarmee waren deze activiteiten goed voor circa 5% van de totale omzet van Accell Group. Het segmentresultaat van fitness daalde in 2009 naar € -/- 2,5 miljoen (2008: € -/- 0,7 miljoen). Bij de verkoop van fitnessapparatuur was in 2009 sprake van een teruggang in vrijwel alle markten. Onder invloed van economische omstandigheden blijken consumenten minder fitnessapparatuur te kopen voor thuisgebruik.
... In 2010 zullen fitnessapparaten worden geïntroduceerd voor de professionele markt, waarmee de basis van de fitnessactiviteiten wordt verbreed. Er zullen in een aantal nieuwe landen distributeurs worden aangesteld.

Als het economisch slecht gaat, zal men eerder gaan fietsen en (dus?) minder binnenshuis gaat fitnessen. Zou dat een verklaring zijn. Fietsen (Cycling) is contra-cyclisch en fitness is cyclisch. Het sportschoolabonnement moet het als eerste ontgelden. Daarvoor in de plaats komt de fiets.

Het fitness avontuur begint in 2003 vorm te krijgen.
“De merkenportfolio van Accell Group heeft in 2003 een aantal wijzigingen ondergaan... het Finse bedrijf Tunturi ... de merkenportfolio van de groep (krijgt) daardoor een andere ‘scope’. De komst van Tunturi betekent dat Accell Group zich ook begeeft op de markt voor fitnessapparatuur...”

Tunturi is sinds augustus 2003 onderdeel van Accell Group. Het merk is ontstaan in 1922 en is gevestigd in Turku in Finland (marktleider voor fietsen en accessoires) en heeft dan al vestigingen in Nederland en Groot-Brittanië.

Na 2003 neemt de omzet in fitness toe: ook Batavus Bremshey (overgenomen door Tunturi) en Tunturi zelf. In augustus 2004 start het bedrijf een eigen verkooporganisatie voor Tunturi in Duitsland voor de verkoop en distributie van fitnessartikelen. De activiteiten van de voormalige distributeur Bremshey, die in betalingsmoeilijkheden was geraakt, zijn overgenomen.

In 2003 is de fitness omzet 4% (van de ca. 250 miljoen Euro), in 2004 is dat 6% in 2005 9% en dat percentage stabiliseert zich daarop (behalve in 2006 is het “even” 11%). De gehele omzet van Accell is dan wel verdubbeld tot ca. 570 miljoen euro. En er werken dan 1786 mensen bij het bedrijf.

Ook een vraag is of de fitness strategie met de aankoop van Tunturi is gekomen (die deden dat al) of zou Accell zelf op de gedachte gekomen zijn aan het begin van deze eeuw?

Mijn persoonlijke probleem met Fitness apparatuur is dat het helemaal niet duurzaam is: er gaat een stekker in het stopcontact en het apparaat verbruikt energie, terwijl dit bij de fiets niet zo is.
Qua bedrijfsarchitectuur vraag ik me dan ook af of deze twee producten bij elkaar horen.

Hoe zal dit -- Fiets en Fitness -- in de toekomst verder gaan? Ik ga de ontwikkeling in ieder geval “op de voet” volgen.

--
22 juli 2011 rapporteert het bedrijf halfjaarcijfers (Dow Jones):
"Het klopt dat we in de verzadigde markten Nederland en Frankrijk de omzet in fietsen niet zien toenemen, maar de vraag is of we dat moeten willen", zegt bestuursvoorzitter Rene Takens. "Het gaat om winstgevendheid en die is prima in Nederland en Frankrijk. Groei kunnen we beter realiseren in markten met veel potentieel als Duitsland, Zwitserland, Italie, Spanje, Noord-Amerika en rijke landen in Zuidoost-Azie", voegt hij toe.
Takens denkt dat dat vooral kan door nieuwe acquisities. "Ik hoop dat we in 2011 nog wat kunnen doen op dat gebied", zegt hij, wijzend op recente acquisities in Zweden en Turkije en een 50% deelneming in het Italiaanse Atala.
Accell gaat actie ondernemen om het beslag van de relatief grote voorraden op het werkkapitaal te verkleinen. "We zien dat de dealers hun voorraden laag willen houden en verwachten dat wij direct en betrouwbaar kunnen leveren als ze daarom vragen. Dat zorgt ervoor dat ons werkkapitaal niet uitkomt op de gewenste 30% van de totale omzet. Daar gaan we aan werken", zegt de bestuursvoorzitter (Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst)



In hetzelfde persbericht informeert het bedrijf dat "er nog geen koper is gevonden voor de fitness divisie."
"Zoals eerder gemeld beschouwen we het fitness-segment niet meer als kernactiviteit en daarom hebben we de distributie in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al uitbesteed en bouwen we de activiteiten in Noord-Amerika af", zegt Takens. "We kunnen op dit moment geen koper vinden die tegen voor ons acceptabele voorwaarden de activiteiten wil overnemen." (Dow Jones)


-- 11 oktober: Accell verkoopt haar belang in Derby aan Pon die Derby heeft overgenomen. Pon is oorspronkelijk een autobedrijf dat Gazelle overgenomen heeft.

-- 12 december 2011. Fietsenfabrikant Accell Group heeft overeenstemming bereikt over een overname van Van Nicholas uit Numansdorp, een producent van titanium fietsen en frames. Dat maakte Accell maandag bekend zonder financiële details te melden. De overname wordt gefinancierd uit eigen middelen en zal direct bijdragen aan de winst per aandeel van Accell. Van Nicholas wordt ondergebracht bij Accell-dochter Koga, maar behoudt zijn eigen merknaam. Volgens Accell heeft Van Nicholas een omzet van enkele miljoenen euro's (Bron: Telegraaf)

-- 21 december is er een nieuwe overname van het Amerikaanse bedrijf Currie Technologies dat e-bikes en e-steps fabriceert. De Amerikaan gaan fietsen, dat is op zich al nieuws.

-- juli 2014. Het Fitness-verhaal is ten einde, Accell heeft Tunturi verzelfstandigd.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?