Beleggen, Stijl en Organiseren

Beleggen: een complex spel

Investment - each exchange has it's own style and image

Beleggen is de financiële handelsactiviteit in exchange tradable producten. Er zijn de professionele (pensioen) fonds beleggers als ook de particuliere beleggers, die in het algemeen niet professioneel betrokken zijn met beleggen, maar daar toch (toekomstig) inkomen uit halen. Zij hebben ´het vak´ geleerd dan wel met een theoretische achtergrond, dan wel door de praktische toepassing.

Beleggingsinstrumenten - de toolkit

Er is een grote variëteit aan beleggingsinstrumenten - aandelen, fondsen, obligaties, opties, futures- die enkelvoudig of samengesteld gebruikt kunnen worden.

Naast deze instrumenten staat de beleggingsaanpak. Ook deze kunnen alleen of in een combinatie gebruikt worden:

  • Technische Analyse - TA

    • In de technische benadering, zijn historische charts de basis voor huidige en toekomstige beleggingsbeslissingen

  • Fundamentele analyse

    • Zowel historische and toekomstige verwachtingen m.b.t. winst en dividend per aandeel, rentevoeten en dergelijke zijn de basis voor beleggingsbeslissingen

  • Momentum analyse (volgt aandelen performances over een afgelopen periode (half jaar) en gaat ervan uit dat goed renderende aandelen beter blijven presteren

  • Strategische analyse

    • Gaat uit van macro-economische informatie, sector informatie en sector allocatie.

Veel boeken en studies hebben vaak het focus op (één van deze) benaderingen. Er is echter meer. Niet iedereen belegt op een zelfde manier.

Uw persoonlijke beleggingsstijl

Net als in ons gewone dagelijkse leven, hebben we bij beleggen onze eigen preferenties en aanpak. Sommigen gaan uit van uitgebreide analyses en anderen vertrouwen op de expertise van een beleggingsspecialist.

In het boek - THE WEALTH EQUATION laat Peter Tanous zien dat er verschillende investeringsstijlen zijn:

bullet... Beleggingsstijl: Gedisciplineerde benadering van asset allocatie. Verkiezen large-cap aandelen, blue chips, overheidsobligaties, lage volatiliteit en consistente performance.

bullet... Beleggingsstijl: Lange termijn asset allocatie; internationale assets; nieuwe technologieën en industrieën. bullet... Beleggingsstijl: Voelen zich comfortabel met alternatieve en emerging markets beleggingen, moeilijke keuzes en correcties. Herstructureren portefeuilles als antwoord op zware en continue verliezen, volatiele markten of bij rescue/turnaround situaties. bullet... Beleggingsstijl: Obligaties; Alles dat aangegeven wordt door een betrouwbare beleggingsadviseur.

Stijl - ondersteund door een management systeem

Het kennen van uw persoonlijke beleggingsstijl is dus een eerste stap naar een waterdicht beleggingsaanpak. Maar het is niet voldoende. Het succes bij beleggen hangt af van een consequent systeem. Dit systeem kan een variatie zijn van een van de bovengenoemde methoden. Essentieel is het echter dat de belegger zijn systeem vasthoud en niet wijzigt bij het veranderen van het beleggingsklimaat.

Beleggen en de relatie met het leiden van Verandering

Wat zijn de links van beleggen en het leiden van veranderingen?

  • Als eerste, de managementstijl van de veranderingsmanager
  • Het systeem van de verandering. Dit systeem omvat niet enkel de aspecten waarin de manager zelf in uitblinkt.

  • Als derde. Wijzigingen gedurende het proces. Wat doet u bij een beurskrach. Verandert u uw systeem?

Beleggen en de parallel met management in het algemeen

Het gaat dus om het systeem. Zowel de beleggings 'manager' als de aanvoerder van de verandering, beiden laten ze zich ondersteunen door een systeem.

(eerder gepubliseerd op astorwhite.com)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?