Emoties in bedrijf - Sabadell

Sabadell heb ik onderzocht omdat BBVA een vijandig bod op het bedrijf aankondigde, en zo wilde ik een start maken om de cultuurverschillen tussen de beide banken in kaart te brengen. In dit blogartikel ligt de focus enkel op gebruikte (expliciete) emoties.

Allereerst wat algemeenheden in de jaarverslagen. Wat schrijft men enkel in een specifiek jaar, zoals over 2020, dan zie je logischerwijs: 

  • "pandemie, lockdown, covid-19, timetable, en ibor, middle-market (domestic segment), ..."

Over 2023 valt op dat er een sectie non-financial disclosure is, waarin het bedrijf in zicht geeft hoeveel ze betrokken is bij bepaalde sectoren, zoals: roken (Tobacco), textiel, vlees, dieren, fruits etc:

  • meat, textiles, tobacco, gaseous, animals, textile, rubber, fruits, accessories, vegetables, paperboard,  watches, stone, chemicals, seeds, footwear, fibres, leather, pet, pharmaceutical, nonferrous, poultry,  pecuniary, apparel, (bread end) cakes, railways, aircraft, tubes, refinitiv, tiles,, fats, plaster, wire, stalls, knitted, clothing, tyres, ppc, cocoa, etc (dat is gelijk het nadeel van datascience, ...)

Verder schrijft het bedrijf over "Silicon Valley Bank," SVB,  over mentorship, en droogte (drought) in verband met klimaatveranderingen.

In 2022 vallen deze begrippen op: stagflatie, groei-inflatie, invasie, zero-tolerance, woodland (project van herbebossing in Galicia voor milieucompensatie), endemisch ("in het algemeen was 2022 een slecht jaar voor financiële instellingen") en encourage / aanmoedigen: van duurzaamheidspraktijken tot aan het aanmoedigen van de aandeelhouders tot participatie in het beleid.

In 2021 viel me het concept van carryforward op: "Per 31 december 2021 beschikte de Groep over uitgestelde belastingvorderingen voor overdraagbare en ongebruikte belastingverliezen aftrekkingen van 74,5 miljoen euro die niet in de balans zijn opgenomen (gegenereerd in boekjaren vóór de integratie van de onderneming waaruit ze voortkomen in de Spaanse belastinggroep). De maximale tijdslimiet voor toepassing van ongebruikte aftrekposten is 2025, terwijl er geen tijdslimiet is voor de toepassing van overgedragen fiscale verliezen." 

In het verslag over 2019 valt deze passage op, over Boris Johnson: "Het onvermogen van Theresa May om het Huis van Afgevaardigden te overtuigen of Commons om haar terugtrekkingsovereenkomst goed te keuren de EU culmineerde in haar aftreden, en Boris Johnson aan de macht kwam. Johnson slaagde erin opnieuw te onderhandelen over de overeenkomst overeenkomst met de EU en, nu het Parlement in een impasse zit, hij riep in december verkiezingen uit om zijn deal erdoor te krijgen. Johnsons verpletterende verkiezingsoverwinning maakte de weg vrij voor het Verenigd Koninkrijk om op 31 januari 2020 de EU te verlaten. Dat markeerde het begin van een transitieperiode en gesprekken om de toekomstige relatie van Groot-Brittannië met de EU vorm te geven Europese Unie." Als ook het begrip uit dezelfde tijd: cliff-edge (Brexit).

Soms is een Engels woord niet wat je denkt, wanneer je bv in de vertaling "slachting" vindt. Bij een bank? Dat ging in 2018 om het "TSB-migratieproject:"

" Op 23 april 2018 migreerde TSB naar zijn nieuwe IT-platform. ... Onmiddellijk na de migratie ondervonden sommige klanten problemen bij de toegang tot digitale kanalen, vertragingen bij de telefonische hulplijn en een tragere transactieverwerking. De hoge gevolgen door deze situatie was er sprake van een toename van het aantal fraudepogingen tegen TSB-klanten. -  Hierna heeft de bank zich direct gericht op het oplossen van de serviceproblemen waarmee klanten te kampen hadden en het identificeren van de oorzaken ervan. Uit de eerste analyses bleek dat het platformontwerp robuust was en dat de meeste fouten bestonden was ontstaan ​​bij de inzet van het platform in de technologie-infrastructuur. De instelling is een sanering gestart programma, onder toezicht van het Auditcomité. In het kader van dit plan is het Auditcomité van TSB op de hoogte gebracht van de situatie vóór en na de migratie met betrekking tot de financiële verslaggevingsprocessen en het controlekader, waarbij geconcludeerd is dat het controlekader voor de financiële verslaggeving garanties biedt met betrekking tot de effectiviteit ervan, zowel voor en na de migratie van het TSB-platform. De drie verdedigingslinies van de Groep zijn betrokken bij het toezicht op de situatie van het controlekader voor de financiële verslaggeving van TSB, en het Auditcomité wordt geïnformeerd over alle relevante aspecten. De Raad van Bestuur van TSB heeft ook verzocht om de start van een onafhankelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Slaughter and May. Het onderzoek is momenteel aan de gang ... . TSB is van plan alle klanten die dit hebben meegemaakt te compenseren voor eventuele financiële verliezen,... Momenteel zijn alle grote IT-problemen opgelost en is het aantal incidenten aanzienlijk gedaald naar het normale niveau in de sector. Klanten beginnen daarom de voordelen te zien van de nieuwe technologie die is geïmplementeerd, die een geïntegreerd platform biedt dat sneller toegankelijk is voor zowel medewerkers als klanten en waardoor producten sneller kunnen worden aangeschaft. Hypotheekaanvragen kunnen in de helft van de tijd worden ingediend vergeleken met het oude systeem, en dankzij het platform kan informatie in realtime worden toegevoegd. Eind 2018 begon TSB met de eerste post-migratie-lancering van nieuwe producten in het online kanaal en het aantal telefoontjes van klanten met betrekking tot de werking van de mobiele app is aanzienlijk gedaald, omdat deze nu gemakkelijker te gebruiken is. Klanten kan nu ook betaalrekeningen openen in TSB-filialen in de helft van de tijd vergeleken met vóór de migratie.""

Dan ... EMOTIES! Dit zijn de emoties die ik tegenkwam bij BS:

- dat is allereerst weer een hele lijst, die ik niet helemaal heb doorgenomen. Emoties kunnen op de meest vreemde plekken opduiken zonder dat ze echt iets betekenen - relevant zijn voor de inhoud van het verslag.

- wat opvalt bij Sabadell is dat de meest voorkomende emotie in het verslag, "kwetsbaar" is. Dat kan betekenen dat de economie kwetsbaar is, of zoals veel in het verslag voorkomt: kwetsbare klanten.

- Wat ook opvalt is dat zowel bij alle emoties deze in frequenties toenemen de laatste 10 jaar. Bij nader "onderzoek" blijkt dat de verslagen ook in omvang toenemen!

Vertrouwen (trust) is ook veel voorkomend, maar ook hier is in de bankwereld heeft Trust ook een andere functie, die niet altijd nog met het oorspronkelijke vertrouwen te maken heeft, zoals een trust fund.

Trots (pride) is veel gelieerd aan inclusie en (wat ik maar even slordig) LBGT-"gedoe" noem.

"Aggressief" heeft vooral te maken met renteverhogingen.

Dan als laatste nog kort de omvang van de balans om deze te kunnen vergelijken met die van de jager (BBVA). Die is235 mrd (was 251 in 2022). het eigen vermogen is 14,3 (was 13,6) en dat percentage EV/TA is dus iets gestegen, maar ligt onder de 6%. [banken worden op veel meer cijfers beoordeeld dan deze, maar toch]. Sabadell is aanwezig in drie landen: Het VK, Mexico en in Spanje haar thuisland.

Een volgende stap is hoe Sabadell en BBVA inhoudelijk - qua gebruikte lexicon - verschillen. Dat komt later.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)