Een kantelpunt in de oorlog met Rusland? #dag922

Twee berichten - naast die berichten doorgestuurd door Erik de Vlieger (neem drie minuten de tijd om te zien wat er in Oekraïne gebeurt) - over Oekraïne en dat corporate america en vooral de defensiebedrijven, zoals Lockheed Martin achter de oorlog zitten -  op x, die in lijn zijn met hoe ik zelf ook over de situatie van Koersk dacht: namelijk niet positief.

  • Koersoffensief vastgelopen,  https://www.bnr.nl/podcast/boekestijn-en-de-wijk/10555553/vrijdag-919-koersk-offensief-vastgelopen 

  • Met het Koersk-offensief speelt Zelensky hoog spel in een cruciale fase van de oorlog, schrijft de VK: https://www.volkskrant.nl/buitenland/met-het-koersk-offensief-speelt-zelensky-hoog-spel-in-een-cruciale-fase-van-de-oorlog~b8f1ceda/

 Ik heb en de BNR-podcast (nog) niet gehoord en het VK-artikel niet gelezen, want dat laatste zit achter een betaalmuur. Maar ik denk dat de uitkomst ongeveer dit is:

Zou het mogelijk zijn dat er een kantelpunt bereikt wordt in een oorlog die voor Oekraïne bijna niet te winnen was, en door een speciale manoeuvre nu echt fout gaat aflopen?

Op zich was de verrassingsaanval op Koersk "grappig" want niemand had het verwacht dat er opeens een gat in de verdediging van Rusland zou worden geslagen. Russen voelen nu ook de oorlog in hun land, was de gedachte.

Oekraïense aanvallen op Koersk-regio laten Russen niet onberoerd - Door de Oekraïense inval in de Russische provincie Koersk hebben honderdduizenden Russen voor het eerst de gevolgen van de jarenlange oorlog tegen Oekraïne aan den lijve ondervonden (NOS 23 augustus)

Maar wat bereikt Zelensky ermee?

Er volgde een grote aanval op Kiev waardoor de energie op veel plaatsen uitviel.

Rusland - en dat blijft mijn mening van een leek - is niet een land om mee te sollen. Ze kunnen dan vechten met wapens uit 1940, ze geven nooit op en als underdog worden ze sterker, en bij achterstand agressiever. Misschien niet de Rus aan het front, maar wel de Rus in het Kremlin. 


Misschien heb ik het fout, maar ik denk dat dit een kantelpunt gaat worden waar gedachte voorsprong zal leiden tot verlies.

De grote zwakheid van dit argument is natuurlijk het idee van een kantelpunt, dat is een fenomeen waar de toenemende zwaarte van iets tot een abrupte verandering kan leiden, en zowel die zwaarte als het incrementele effect ontbreekt hier. Als zou je de verrassingsaanval in Koersk juist kunnen zien als een symptoom dat het Oekrainse leger een inschattingsfout maakt ingegeven door de toenemende (incrementele) druk om uit een impasse te komen, waar Rusland als grootmacht steeds meer voordeel gaat krijgen. Hoe langer het duurt voordat Oekraïne echt kan winnen, hoe groter de kansen voor Rusland dat ze bereiken wat ze willen. In die zin zou een kantelpunt nog wel toepasselijk kunnen zijn. Het blijft natuurlijk de mening van een amateur, die hardop denkt in een tijd en wereld die zoveel anders is dan hij gewend is.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)