Think and grow rich (Napoleon Hill)

 Rijkdom begint met een wens, een desire. Dat is een van de eerste lessen en hoofdstukken uit het boek, Think and grow rich. Het is duidelijk dat Hill grote ambities heeft en dat je als lezer die ambitie ook moet hebben. Dat ten eerste. Leven is leven naar de maatstaven van een miljonair.

Denk exact na hoeveel geld je wilt hebben. Denk na Wanneer je dit bereikt wil hebben, en dit is anders dan bij andere zelfhelpgoeroes: Schrijf dit plan op, en kijk er elke dag naar. Lees het hardop voor.

Ik las dit boek ergens in 2015 / 2016 en onlangs vond ik het opnieuw en las ik het wederom, me wat meer focussend op het idee erachter. Dat idee wordt duidelijk wanneer je aan het eind komt. Hoofdstuk 15 gaat over angsten. Fantasmas, volgens Hill.

Alles is gedachten, schrijft Hill in hoofdstuk 1. In de inleiding schrijft hij dat niets voor niets komt. Hij noemt wat bekende namen en sluit f met de gedachte  dat elke verdienste (logro - in de spaanstalige versie) of elke rijkdom haar oorsprong vindt in een idee.

Je moet voorbereid zijn, dan kont het van zelf naar je toe. Het tweede hoofdstuk is de basis voor de rest: alles begint (dus) met een desire. Het Marketing adagium van AIDA bouwt daar op voor. (zo schrijft Hill natuurlijk niet).

Je moet een dromer zijn, maar wel praktisch blijven. Hier maakt Hill een mooie aansluiting met de wereld om ons heen. Die is continue aan het veranderen en voor de vooruitgang zijn continue nieuwe ideeën nodig. Daar is het. Edison is het voorbeeld [actueel is de discussie waarom men altijd Edison noemt, maar nooit Tesla]. De menselijke geest heeft kent geen grens. Ook al krijg je vaak verkeerde advies van bv ouders dat je iets niet zou kunnen.

Volgens Hill zijn armoede en rijkdom vastagos (stam) van ons denken.

Dan vertrouwen. Hill adviseert de lezer om gedachtes hardop te bevestigen zodat je erin gaat geloven. Selfful filprovecy. Autosuggestie volgt hierop. Vertrouwen is het enige tegengif tegen falen. Negatief denken is desastreus. De anekdote hier is die van Schwab die een staalbedrijf begon (J. Piermont Morgan was de financier, die hij moest overtuigen).

Je vind geen rijkdom zonder gespecialiseerde kennis. Specialisatie is hier de kern. Het gaat niet om studeren voor een titel maar om kennis die praktisch is. IN dit hoofdstuk noemt hij al het ontbreken van ambitie als factor bij het falen. De volgende pijler van rijkdom is verbeelding.

 Die kan synthetisch of creatief zijn. De eerste bouwt voort op andere ideeën en voegt ze samen, de tweede is echt van de vernieuwer. Deze is meer zeldzaam.

 Dan komt het aan op het hebben en uitdragen van een PLAN. Hier wederom ambitie als een van de meer dan dertig oorzaken van waarom een plan kan falen. Doorzettingsvermogen is een andere. Het gaat om inzet en inspanning maar die moet geconcentreerd zijn! Focus dus.

Besluitvaardigheid is de zevende stap naar rijkdom: als u de mening van andere doorlaat dan vervalt uw eigen desire / wens. Erop volgt: doorzettingsvermogen. Iets wat al aan bod is gekomen als losse factor in de andere stappen. Hier herhaalt hij de stappen uit de vorige hoofdstukken. Het hebben van een doel in het leven is de basis. Om dat doel te bereiken heb je doorzettingsvermogen nodig. 

"Succes kent geen uitleg, falen kent geen excuus"

Dan seks en seksuele energie, of het transmuterende effect van seksualiteit. De rivier kan je proberen in te dammen, maar zoekt een uitweg schrijft Hill beeldend. Het seksuele desire is de meest krachtige wens die er is en als de mens zich dor deze kracht laat leiden ontwikkelen ze imagination, verbeelding dus,  moed wilskracht, en doorzettingsvermogen. IN het onderbewuste  speelt deze naast zeven andere grote emoties een grote rol. Wens, vertrouwen, liefde, sex, enthousiamse, romantiek en hoop...

De zeven negatieve emoties (angst, jaloezie, haat, wraak, hebzucht, achterdocht en woede / cholera) moet je zien te vermijden ook in het contact met anderen.

Alles zit in je hoofd. En dan na het zesde zintuig, komen de emoties. De emotie die hierbij de basis vormt is om arm te worden. De meeste mensen zijn vrezen armoede het meeste schrijft Hill. En dus proberen ze hier onder uit te komen. Of levert het energie - wanneer de mens niet in inertie vervalt - om te vechten voor een goed leven. Dat is de essentie. Je moet dus niet onverschillig zijn. Ambitie is goed. en bijzonder is de tweede emotie die hij aanroept: angst voor kritiek. De kritiek van anderen. Hier zit het hele element van je eigen weg durven gaan zonder bang te zijn wat anderen van je vinden of zeggen.

Napoleon Hill dus.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?