Taleb en de revisie van de geschiedenis

Roald Dahl. Wie weet niet wie dat was? Dit ter opfrissing:

... was een Brits schrijver. Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort (Wikipedia).

Wie kent Nassim Taleb niet?
... ... ( Amioun, 1960) is een Libanees - Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar . Taleb groeide op in Amioun in de Libanese Levant als telg uit een in de politiek prominente familie met Grieks-orthodoxe achtergrond. (Wikipedia).

Aan alles komt een eind, en in dit geval denk ik dat het vooral gaat om Nassim Nicholas Taleb, die op het dieptepunt van de financiële crisis beroemd werd door zijn Incierto boekenreeks. Vooral De zwarte zwaan, maar ook Antifragility.

Nu beweegt hij met de geschiedenis mee, en daarin gaat het om het fenomeen dat met terugwerkende kracht de geschiedenis anders beoordeeld moet worden. De boeken van Roald Dahl worden opnieuw geredigeerd op politieke correctheid van zijn observaties. Een dikke jongen, verandert in een enorme jongen. Zo iets...

Zelf denk ik dat Taleb niet meer de populariteit geniet als destijds, en dat dat vooral komt door de wissel van de tijdgeest. De GFC - Grand Financial Crisis - ligt achter ons, en het thema waar het hier om gaat is heel anders. De Roald Dahl "crisis" gaat over de beoordeling van het verleden, en de visie op de toekomst waar we moeite mee hebben. Het klimaat, inclusiviteit, ander gedrag, maar ook een vertrouwenscrisis rond deskundigheid of het tekort aan vertrouwen in de maatschappij in het algemeen, vooral tegen politici die zich met het heden bezighouden.

Daar heeft Taleb geen antwoord op, en het wachten is dat een nieuwe expert daar ons wel doorheen helpt...

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?